Herfsttaart

Herfsttaart

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten voor de vlaaibodem:

  • 120 gram echte koude boter
  • 60 gram poedersuiker
  • een snuf zout
  • een snuf kaneel
  • Vanille extract
  • 1 koud ei maat M
  • 190 gram bloem
  • 60 gram amandel poeder

Ingrediënten voor de stoofpeertjes:

  • 6 tot 8 stoofperen of hele harde handperen
  • 100 ml rode wijn of bessensap
  • Water
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 90 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 50 gram puddingpoeder Imperial of Custard kookpudding

Ingrediënten voor de bodem:

  • 100 gram chocolade naar keuze

Ingrediënten voor de topping:

  • Het restje siroop van de stoofpeertjes
  • 1 zakje taartina
  • eventueel nog wat water
  • Gemalen en geroosterde walnootjes

Instructies

  • Schil de peren en snijd ze in 4 kwarten.
  • Verwijder het klokhuis.
  • Leg de peren in een pan en voeg de rest van de ingrediënten toe.
  • Vul de peren nu aan met het water totdat ze volledig onder staan.
  • Plaats de deksel op de pan en zet deze op het vuur en breng aan de kook.
  • Wanneer het kookt verlaag je de temperatuur iets.
  • Het moet nog steeds koken maar niet heel hard.
  • Houd je peren in de gaten.
  • Doordat de suiker gaat koken krijg je een siroop.
  • Wordt deze te dik en zijn je peren nog niet gaar, voeg dan nog een beetje water toe.
  • Niet te veel want je moet een mooie siroop overhouden.
  • Dus beter 3 keer een beetje toevoegen dan 1 keer teveel.
  • Wanneer je peren gaar zijn neem je een kom en een zeef.
  • Zet de zeef op de kom en schenk er de peren in.
  • Laat deze goed uitlekken en afkoelen.
  • De siroop bewaar je voor de topping.
  • Maak de banketbakkersroom door 400 ml melk met de suiker en het kaneelstokje aan de kook te brengen.
  • De resterende 100 ml meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een gedeelte bij het koude papje, roer door en schenk het terug in de pan.
  • Breng dit nu onder voortdurend roeren terug aan de kook.
  • Wanneer je pudding blubt is hij goed en haal je hem van het vuur.
  • Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie.
  • Laat de pudding afkoelen.

Maak je deeg voor de bodem.

  • Voeg alle ingrediënten toe in de kom.
  • Zet de machine aan en laat deze mengen tot je een vaste massa krijgt.
  • Haal het zanddeeg uit de kom en verpak het in plastic folie.
  • Leg het een 1/2 uurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Na koeling rol je het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je vorm.
  • Leg de lap in de ingevette vorm.
  • Knip bakpapier op maat en leg dit op het zanddeeg.
  • Vul met bakparels of gedroogde erwten en bak de bodem in ca 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat de bodem volledig afkoelen.
  • Smelt ondertussen de chocolade en wrijf hiermee de bodem en de binnenkant zijkanten in.
  • Dit zorgt ervoor dat je zanddeeg knapperig blijft.

Samenstellen vlaai:

  • Neem de pudding erbij en klop deze met een handmixer heel goed door zodat je een mooie crème krijgt.
  • Vul de bodem met de crème.
  • Neem de peren erbij en rangschik ze mooi over de vlaai.
  • Meet hoeveel ml siroop je hebt opgevangen en vul dit eventueel aan tot 200 ml met water en breng het geheel aan de kook.
  • Meng de Taartina met een scheutje water.
  • Je moet geen suiker meer toevoegen aan de siroop !
  • Wanneer de siroop kookt voeg je het scheutje water met Taartina toe en breng het onder voortdurend roeren terug aan de kook.
  • Verdeel de siroop nu over de peren en de pudding.
  • Zorg dat er ook siroop zit tegen de rand aan.
  • Neem de gemalen en geroosterde walnootjes erbij en verdeel deze over de rand van de vlaai.
  • Laat de taart nog even koelen in de koelkast, maak koffie en geniet ervan.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Taart