Holger's kwarktaart
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 125 gram suiker
- 1 eidooier
- 125 gram boter
- 1 theelepel bakpoeder of wat meer
- 1 zakje vanillesuiker
- Voor de kwarkvulling:
- 125 gram boter
- 250 gram suiker
- 1 eetlepel griesmeel
- 5 eieren
- citroensap naar smaak - het is beter om niet te veel te gebruiken
- 750 gram kwark
- 1 pakje vanillesuiker
Instructies
- Meng de bloem en het bakpoeder door een zeef met elkaar.
- Vermeng de rest van de deegingrediënten met elkaar tot er 'strooisel' (een korrilig deeg) ontstaat.
- Doe de helft daarvan in een grote, ingevette springvorm, druk het goed op de bodem aan en bedek ook de randen van de vorm met het strooisel.
- Scheid de eieren.
- Vermeng de suiker, de boter, de dooiers en het griesmeel met elkaar en spatel er dan de kwark en het citroensap door.
- Klop de eiwitten in een aparte kom stijf en spatel ze door het kwarkmengsel tot een luchtig mengsel ontstaat.
- Giet dit mengsel in de vorm en doe de rest van het strooisel hier bovenop.
- Bak de taart ± 1 uur (soms duurt het wat langer) in een op ± 160°C voorverwarmde oven.
- De taart is goed, als het binnenste van de taart bijna droog is (test met een breinaald).
Opmerkingen:
- De taart moet rustig worden gebakken. Het is beter om de taart wat langer in
- de oven te laten, dan hem er precies na een uur uit te halen.
- Als de taart te kort in de oven staat, zakt hij bij het aansnijden in (de
- binnenkant blijft dan namelijk vloeibaar).
- De taart rijst sterk, maar zakt ook weer sterk in. Het is het beste om de taart in
- de uitgeschakelde oven iets te laten afkoelen.