Ierse Aardappeltaart met Peer en Cheddar
Ingrediënten
- 1 pak bladerdeeg Danerolles, koeling
- 600 gram aardappels in schil gekookt
- Peper & zout
- 400 gram rijpe peren geschild in dunne plakken
- 1 ¼ deciliter zure room
- 3 eieren
- 300 gram cheddar in plakken
- 4 eetlepels geraspte oude belegen kaas
- Nootmuskaat
- 1 theelepel gedroogde majoraan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bekleed de springvorm met het bladerdeeg, snijd het overhangende deeg af.
- Leg bakpapier en steunvulling op het deeg en bak in het midden van de oven gedurende ± 15 minuten.
- Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken.
- Op de voorgebakken deegbodem (verwijder het papier en de vulling) leg je achtereenvolgens een laagje aardappel, zout, peper, een laagje peer, en een laagje cheddar.
- Herhaal dit nog een keer.
- Bedek het geheel met aardappelschijfjes, dakpansgewijs geschikt.
- Meng zure room, eidooiers, oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en majoraan en giet dit over de taart.
- Bak de taart in de oven gedurende nog ± 30-40 minuten, totdat deze gaar is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige wijn met zachte, milde zuren past goed bij deze taart. Probeer bijvoorbeeld Château de Didonne, Vin de pays de Charentais Colombard 1992.