Indische paksoistamppot met gehaktballetjes

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de balletjes:

  • 300 gram gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gember
  • kaneel
  • 1 theelepel sambal
  • peper & zout
  • 1 eetlepel boter

Voor de stamppot:

  • 1 ½ kg aardappels
  • 1 grote ui
  • 2 prei
  • 1 paksoi
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1-2 eetlepels sambal badjak
  • ½ dl melk
  • 100 gram taugé
  • 25 gram boter
  • peper & zout

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen, behalve de boter door elkaar en vorm er 4 balletjes van.
  • Bak ze in een pan met dikke bodem in de boter rondom bruin, blus af met een scheutje water en laat ze, met het deksel half op de pan, in ± 15 minuten garen.
  • Kook intussen de aardappelen in gezouten water gaar.
  • Snipper de ui en snijd de prei en de paksoi in heel dunne reepjes.
  • Fruit de ui in de olie glazig, voeg de sambal toe en bak de prei hierin omscheppend 2 minuten.
  • Roer de melk erdoor, warm goed door, zodat alle vocht verdampt en schep de taugé erbij.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Schep het preimengsel en de boter erdoor en op het laatst ook de rauwe reepjes paksoi.
  • Serveer direct met het gehakt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietips:

- Bak de prei met een geperst teentje knoflook en 1 theelepel kerriepoeder.
- Vervang voor een vegetarische variant de gehaktballetjes door een handje emping.
- Maak er atjar ketimoen bij: Snijd 1/2 komkommer in maantjes en 1/2 rood pepertje in reepjes en roer er 5 eetlepels azijn, 2 eetlepels gembersiroop en een snufje komijn door. Zwak eventueel af met een scheutje water en laat het een uurtje intrekken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Stamppot / Vlees
Land van herkomst Indonesië