Indische paksoistamppot met gehaktballetjes
Ingrediënten
Voor de balletjes:
- 300 gram gehakt
- 1 ei
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel gember
- kaneel
- 1 theelepel sambal
- peper & zout
- 1 eetlepel boter
Voor de stamppot:
- 1 ½ kg aardappels
- 1 grote ui
- 2 prei
- 1 paksoi
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1-2 eetlepels sambal badjak
- ½ dl melk
- 100 gram taugé
- 25 gram boter
- peper & zout
Instructies
- Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen, behalve de boter door elkaar en vorm er 4 balletjes van.
- Bak ze in een pan met dikke bodem in de boter rondom bruin, blus af met een scheutje water en laat ze, met het deksel half op de pan, in ± 15 minuten garen.
- Kook intussen de aardappelen in gezouten water gaar.
- Snipper de ui en snijd de prei en de paksoi in heel dunne reepjes.
- Fruit de ui in de olie glazig, voeg de sambal toe en bak de prei hierin omscheppend 2 minuten.
- Roer de melk erdoor, warm goed door, zodat alle vocht verdampt en schep de taugé erbij.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
- Schep het preimengsel en de boter erdoor en op het laatst ook de rauwe reepjes paksoi.
- Serveer direct met het gehakt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatietips:
- Bak de prei met een geperst teentje knoflook en 1 theelepel kerriepoeder.- Vervang voor een vegetarische variant de gehaktballetjes door een handje emping.
- Maak er atjar ketimoen bij: Snijd 1/2 komkommer in maantjes en 1/2 rood pepertje in reepjes en roer er 5 eetlepels azijn, 2 eetlepels gembersiroop en een snufje komijn door. Zwak eventueel af met een scheutje water en laat het een uurtje intrekken.