Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Maiskoekjes van Hennie Berretty-Fockens

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Auteur: Hennie Berretty-Fockens

Bereidingswijze

  • Ui fijnhakken en bakken, als de ui geel is de knoflook erbij.
  • Eventueel groenten erbij (b.v. prei, paprika).
  • Van dit en alle overige ingrediënten een deeg roeren en koekjes bakken.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Lemper Ajam

Een heerlijke Indische snack gemaakt van Ketan rijst en gevuld met gekruide kip. Ketan rijst is een speciaal soort (kleef)rijst en de enige geschikte rijst. Omdat het best een tijdrovend klusje is maak ik zelf meestal meteen een heleboel en vries porties in. Maar op het moment dat bekend is dat ik Lempers ga maken kan ik meteen een berg extra gaan rollen want iedereen wil een portie hahaha, zo lekker is het gewoon. Het rollen vereist enige handvaardigheid, daarom heb ik een filmpje gemaakt en toegevoegd aan het artikel.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Snack
Land van herkomst: Indonesië
porties: 40 stuks

ingrediënten

  • 1 KG Ketan rijst - verkrijgbaar bij elke Toko Verdeel de rijst in 2 kommen van een pond rijst per kom. Was de rijst 2 keer goed in koud water. Zet de rijst in de kom onder een ruime hoeveelheid water in de week. LAAT HET EEN NACHT WEKEN!
  • 2 blikken Santen Cream van Aroy-D. de cream, die is dikker en romiger ander merk mag maar daar ben ik niet bekend mee.
  • 1 stengel Sereh Citroengras
  • 6 blaadjes Daun Djeroek Poeroet Limoenbladeren
  • Snufje zout

Voor de vulling:

Bereidingswijze

  • Begin met het maken van de vulling.
  • Zet een pan op met ruim water en een bouillonblokje, wanneer het water kookt voeg je de kipfilets toe en laat deze ongeveer 10 minuten koken.
  • Snijd alle ingrediënten tussen de stippellijn grof en pureer deze in een vijzel of met de staafmixer. Voeg er de Koenjit, Ketoembar, Aromat aan toe.
  • Zet de puree even aan de kant. Snijd alle kip héél erg fijn. Echt gesnipperd, dit kan ook in de keukenmachine.
  • OP DIT MOMENT KAN JE DE RIJST OOK ALVAST BEGINNEN TE STOMEN (zie instructies verderop in het artikel)
  • Verhit wat olie in een wok en fruit de puree aan.
  • Kneus de Sereh en leg er een knoop in, zo komen er geen draadjes in je vlees.
  • Voeg de Sereh, Daun Djeroek Poeroet en Daun Salam toe.
  • Voeg na een paar minuten fruiten de kip toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg de bouillon opgelost in kokend water toe en de Gula Djawa.
  • Laat alles even pruttelen.
  • Proef, proef, proef.
  • Maak op smaak met zout, suiker, bouillon blokje...wat jij wilt.
  • Het vlees moet krachtig van smaak zijn want het wordt gerold in rijst dus de smaak wordt daarna weer 'verdeeld'.
  • Als het op smaak is doe je alles in een grote kom en zet opzij.

DE RIJST:

  • In een stoompan (dus NIET een elektrische rijstkoker) voldoende water aan de kook brengen.
  • Stoom de rijst per 500 gram, of als je echt een grote pan hebt kan het misschien wel een kilo in 1 keer, ik heb hier geen ervaring mee.
  • Stoom het (voor 1 pond) in 38 minuten gaar.
  • Hou het niveau van het water in de gaten, voeg eventueel wat uit de waterkoker toe als het droog dreigt te koken.
  • In een andere grote pan verwarm je de Santen.
  • Splijt de Sereh doormidden, leg er een knoop in en doe deze samen met 3 blaadjes Daun Djeroek Poeroet en een snufje zout in de Santen.
  • Laat alles zachtjes trekken tot de rijst gaar is.
  • Haal de Sereh en de Daun Djeroek Poeroet uit de Santen zodra de rijst gaar is.
  • Voeg dan de rijst toe aan de pan met Santen en roer dit alles heel erg goed door elkaar.
  • Laat het met de deksel op de pan staan tot het iets afgekoeld is, warm genoeg om te rollen maar niet heet aan je handen.
  • Was de pan van de rijst af en zet de tweede batch rijst op.
  • TIP: Zet een kookwekker voor de stoomtijd van de rijst op 38 minuten.

LEMPERS ROLLEN:

  • Leg de rol 3 in 1 huishoudfolie voor je neer en rol deze uit. Leg het malletje onder de folie.
  • Leg een schep ketanrijst op de folie in het midden van de mal.
  • Leg het boterhamzakje op de rijst en druk zo het malletje vol en dan met een zijwaartse beweging strijk je het malletje vol en de overtollige rijst naar de zijkant.
  • De overtollige rijst doe je terug in de pan.
  • Verwijder de mal, vorm het plakje rijst nog een beetje meer tot een brede, smalle plak rijst.
  • Verdeel er 2 a 3 theelepels vulling op en met de zijkant van je hand onder de folie rol je vervolgens de plak rijst op zodat de vulling binnenin zit.
  • Druk het geheel goed aan, schuif de Lemper naar het begin van de folie en rol het een paar keer in de folie.
  • Knip de folie af, draai de zijkanten tegelijkertijd dicht en druk gaandeweg de Lemper steeds meer naar het midden van de folie en pers en knijp het zo tot een compacte rol.
  • Bekijk het filmpje voor een gedetailleerde uitleg.
  • Zodra de Lempers zijn afgekoeld leg je ze in de vriezer.
  • Als je ze gaat eten kun je ze rechtsreeks uit de vriezer in de magnetron opwarmen.
  • LET OP: Laat de folie erom zitten als je ze opwarmt! 90 seconden in de magnetron is voldoende. Test eerst even door met 60 seconden te beginnen want ik ken het vermogen van je magnetron natuurlijk niet.
  • Als ze warm zijn knip je aan 1 kant de folie af en dan glijdt de Lemper zo uit de folie.
  • Eet met wat Sweet Chili Saus of wat Sambal.

Tips / Opmerkingen

  • Plan genoeg tijd in, dit doe je niet even tussendoor.
  • Bereid de rijst de dag voordat je gaat beginnen voor door het te wassen en in een grote pan water te weken.
  • Lempers maken vereist enige oefening, bekijk het filmpje, lees de instructies. Er zijn diverse methodes, welke jij het makkelijkst vindt is voor jou de beste.
  • Het mooiste is wanneer ze allemaal dezelfde afmeting hebben (een dunne kroket ongeveer), maar het boeit echt niet wanneer er wat verschillen in zitten.
  • Stoom het met een pond rijst per keer. Dit is de perfecte hoeveelheid om de lempers te draaien terwijl de rijst nog warm (en dus soepel) is.
  • De vulling kan uit kip of gehakt bestaan, dit recept is voor kip...Ajam.
Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/lemper-ajam/


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodje Bapao

Een klassieker uit de Indonesische keuken. Wie houdt er nou niet van? Een lekkere snelle snack zo uit de vriezer in de magnetron. Het deeg wordt vaak van speciaal Bapao meel gemaakt wat in de Toko verkrijgbaar is. Het kan ook met bloem, zelfrijzend bakmeel of zelfs witbroodmix maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee. Dit recept is mijn favoriet en ik blijf erbij 😉 De vulling bestaat vaak uit Kip of Rundergehakt, lekker stevig gekruid. Je hebt er wel een grote stoompan voor nodig, dat kan helaas niet anders. Ook kan je ze wel in de kleinere bamboe stoommandjes klaar maken maar dan kan je maar een paar per keer doen.
Recept categorieën: Broodjes, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 20 stuks

ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de vulling:

…………………………………………………..

Bereidingswijze

Het deeg maken:

  • Voor je begint zet je de oven op een graad of 50 om voor te warmen, als je klaar bent met het deeg zet je de oven uit en kan je het deeg in de oven laten rijzen.
  • Je kunt het deeg ook
  • Klop de eiwitten in een grote kom tot zachte pieken.
  • In een andere grote kom het meel, de gist, het suiker, het zout even met een vork goed mengen.
  • Doe de melk en het water bij elkaar, doe de boter in een steelpannetje samen met de helft van het melk/water.
  • Op een zacht vuurtje langzaam verwarmen tot de boter gesmolten is.
  • De rest van het melk/water erbij zodat het handwarm is.
  • Dan in de kom een kuiltje maken en daar de boter en het melk/water in doen en goed roeren. Breng de massa over op je aanrecht.
  • Begin rustig de eiwitten toe te voegen en kneed het tot een soepel deeg.
  • Het is essentieel dat je goed en lang kneed tot een zachte bol deeg.
  • Zeker 10 minuten kneden!
  • Maak een grote kom een beetje glad met wat olie en doe de bol deeg hierin.
  • Laat het op een warme plaats minimaal 30 minuten rijzen tot het verdubbelt in formaat.

De vulling:

  • Het beste kun je deze de dag ervoor maken zodat deze kan afkoelen en vetten kunnen stollen.
  • Alle ingrediënten tot aan de stippellijn tot een puree vijzelen of met de staafmixer.
  • Meng de andere ingrediënten behalve de palmsuiker door de puree.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit de puree zachtjes aan.
  • Doe het gehakt erbij en bak dit rul.
  • Doe de suiker erbij.
  • Proef, en maak desgewenst op smaak met suiker/ketjap/zout/bouillonblokje.
  • Proef goed, de smaak mag vrij sterk zijn want het wordt nog weer afgezwakt door het deeg van het broodje.
  • Zet een vergiet in een kom en doe daar je gehakt in, dan lekt overtollig vet er wat uit.
  • Laat niet alle vet eruit lekken, het moet niet te droog worden.
  • Als het deeg gerezen is en de vulling klaar ga je de broodjes maken:
  • Weeg bollen deeg af van ongeveer 75 gram, draai daar een platte bol van en bedek deze met wat huishoudfolie.
  • Leg voor je neer met genoeg werkruimte ervoor om de bapao uit te rollen.
  • Pak een plak deeg kneed en rol die tot een ronde plak van ongeveer 12 cm doorsnee.
  • Leg deze op je platte hand en vorm een soort kommetje.
  • Voeg een flinke eetlepel vulling in het midden.
  • Vouw de randen naar elkaar toe en kneed deze dicht.
  • Nu heb je een soort pasteitje model.
  • Om een mooie bol te krijgen beweeg je de bal een beetje rond in je hand en sluit het deeg goed. Leg hem daarna met de naad naar beneden op je werkvlak en met je handen gevormd als 2 kommetjes beweeg je de bol in een ronddraaiende beweging (plat op het aanrecht) tot een mooi bolletje.
  • Check of de naad goed gesloten is aan de onderkant.
  • Leg hem in je stoom mand die bekleed is met een laagje bakpapier.
  • Dek af! Anders droogt het uit terwijl je de andere Bapao’s maakt.
  • Laat er genoeg ruimte tussen zitten de Bapao’s groeien nog in de pan.
  • Laat het nog een 10 minuten rijzen wanneer je het laatste broodje erin hebt gedaan.
  • Stoom 10 minuten met een theedoek om het deksel tegen het vocht.
  • Verpak ze per stuk in een boterham-of diepvries zakje (laat afkoelen met het zakje open) en doe ze in de vriezer,
  • Diepgevroren verwarm je ze in de magnetron ongeveer 90 seconden.
  • Klaar.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Bami panggang 3

krokant varkenvlees
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf varkenslappen in met het mengsel van alle kruiden en de olie.
  • Laat de kruiden minstens 1 uur intrekken.
  • Een kwart pakje margarine in de braadpan en de varkenslappen lekker krokant bakken in ca. 30 min.
  • Haal het vlees er dan uit en snij het in reepjes.
  • De saus over het vlees (zie: Sauzen)


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse salade a la Frans

(Voor 6 personen, 6 punten per persoon)
Recept categorieën: Salade
Land van herkomst: Italië
Auteur: Sandra Kemna

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe alles in een grote schaal.
  • Bak de pijnboompitten heel even in een pan, ze moeten niet bruin worden, alleen even aanbakken (zonder boter of olie!)en voeg deze dan ook toe.
  • Doe een scheut balsamico azijn, de gedroogde oregano, olijfolie, peper , zout en aromat naar smaak toe en hussel alles goed door elkaar.
  • Heerlijk fris gerecht met 2 geroosterde sneetjes brood (4 punten extra) voor in de zomer en snel klaar.
  • Het lekkerste is om het 2 uurtjes van te voren te maken (eerder mag ook) om de smaken goed te laten intrekken.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelkroketjes van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Wereldkeuken

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de aardappels gaar, giet af en stamp ze tot puree.
  • Verhit de frituur tot 170 graden.
  • Splits de eieren en roer de dooiers door de melk.
  • Roer dit door de puree met de boter, peterselie, peper, nootmuskaat en zout naar smaak en eventueel aromat naar smaak.
  • Maak er met en lepelbolletje iets groter dan een tafeltennisbal.
  • Rol deze door de paneermeel en rol dan uit tot een kroketje van 2 cm dik en 5 cm lang zonder dat er barstjes te zien zijn.
  • Klop het eiwit los met het water en dit mengsel zodanig dat overal eiwit zit en vervolgen nogmaals door het paneermeel.
  • Bak ze lichtbruin in de frituur.

Tips / Opmerkingen

Variaties:

Voeg geraspte kaas naar keuze toe aan de puree. of fijngesneden ham of in plakjes gesneden en gesmoorde champignons of gare vleesresten fijngesneden.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Rosti

Aardappelkoekjes
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Zwitserland
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de aardappels fijn.
  • Smelt de boter in eenkoekenpan en fruit de ui glazig.
  • Meng de aardappel met aales behalve het panerermel en de olie. tot een smakelijk geheel.
  • Vorm er 12 platte koekjes van, wentel ze door de paneermeel en bak deze in een koekenpan met de olie krokant en mooi bruin.