Recept afdrukken
No ratings yet

Dhal

Indiase Linzen
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Spoel de linzen grondig af en kook ze met knoflook, zout, gember en kurkuma in 2 kopjes
  • water op laag vuur tot de linzen gaar en zacht zijn.
  • Verhit de geklaarde boter in een pan, voeg de verkruimelde pepers en komijn toe, en bak deze tot ze knapperig zijn.
  • Voeg dan de ui plakjes toe en blijf roeren tot ze beginnen te bruinen.
  • Voeg de tomaten toe en bak ze enkele minuten mee.
  • Voeg tot slot de gekookte linzen toe en laat ze nog 5 minuten sudderen.
  • Meng er korianderblad doorheen.
  • Garneer met een snufje garam masala.
  • Serveer dit gerecht met witte rijst, groenten of roti canai.

Recept afdrukken
No ratings yet

Domates Kebabi Firindan

Deze heerlijke tomaten met vlees uit de oven hebben een heerlijke mediterrane smaak.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Turkije
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de marinade:

En verder:

Instructies

  • Snijd het vlees in dobbelstenen of vraag de slager dit voor je te doen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng in een kom de Turkse olijfolie met knoflook, marjolein, Spaanse peper, geraspte citroenschil en gemalen komijn.
  • Voeg het vlees toe aan de marinade en meng goed.
  • Laat het vlees minstens 1 nacht in de koelkast marineren, af en toe omscheppen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit een pan op het vuur en schroei het vlees in porties dicht.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Bak de gesnipperde ui kort in dezelfde pan totdat deze glazig is.
  • Voeg dan de tomaten en bouillon toe, breng aan de kook.
  • Doe het vlees terug in de pan en plaats de pan in de oven.
  • Laat het geheel sudderen tot het vlees gaar is, ongeveer 2 à 3 uur, afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
  • Breng de tomatenkebab op smaak met cayennepeper en zout, en strooi er fijngehakte peterselie over.

Notities

Serveer met stokbrood, rijst en een groene salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde kabeljauw op z'n Marokkaans

AllerHande 2006
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Instructies

  • Meng in een kom de bloem met de komijn en 1 theelepel zout en peper.
  • Schep de stukken vis erdoor, zodat ze rondom bedekt zijn met bloem.
  • Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag 3 eetlepels olie en bak hierin de vis op een matig vuur 5-8 minuten goudbruin.
  • Keer de vis om.
  • Snijd een stukje door om de gaarheid te controleren: het vlees moet uiteenvallen en de glans moet verdwenen zijn.
  • Laat de gebakken vis uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd het pepertje open, verwijder de zaadjes en versnipper het pepertje.
  • Maak een marinade van de rest van de olie met het citroensap, de koriander, knoflook en
  • pepersnippers.
  • Schep de marinade in een kom om met de gebakken vis en marineer de vis afgedekt in de koelkast minimaal 1 uur.

Notities

Gekoeld serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Basisrecept Thaise rode curry

Allerhande 2004
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Thailand
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Instructies

  • Blaadjes van koriander plukken.
  • Gemberwortel schillen, sjalot en knoflook pellen.
  • Korianderstelen, gemberwortel, sjalot en knoflook grofsnijden.
  • Buitenste stugge blad van citroengras verwijderen en zachte binnenste in ringetjes snijden.
  • Naar keuze scherpe zaadjes uit pepers verwijderen en pepers fijnsnijden.
  • Gesneden ingrediënten in hakmachine scheppen en fijnhakken, door machine tweemaal in te drukken.
  • Mengsel met spatel van wand schrapen, in machine verdelen en machine nog tweemaal
  • indrukken.
  • Trassie, komijn en laos toevoegen en machine nog 5 seconden indrukken.
  • Machine openen, met spatel mengsel van wand schrapen en opnieuw in machine verdelen.
  • Mengsel nog 5 seconden malen.
  • Deze handeling herhalen tot kruidenpastà gladde structuur heeft.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag olie op matig vuur verwarmen.
  • Kruidenpastà (= curry) toevoegen en 5 minuten zachtjes bakken, tot geur vrijkomt.
  • Curry laten afkoelen en pastà in 4 porties (elk voor 4 personen) verdeeld invriezen.

Notities

In de koelkast is de zelfgemaakte Thaise curry hooguit één week te bewaren, maar bevroren blijft het enkele maanden houdbaar.
Vries het mengsel liefst in wegwerpzakjes in, aroma's en kleurstoffen trekken misschien in het kunststof van diepvriesdoos.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zuurkoolsoep met kip

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Soep
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  • In (soep)pan 1 1/2 el boter verhitten en ui met knoflook in 5 min. op laag vuur lichtbruin bakken.
  • Bloem en komijn erover strooien en ui nog 1 min. zachtjes bakken.
  • Scheut bouillon toevoegen en met houten pollepel roeren tot gladde saus ontstaat.
  • Rest van bouillon in scheuten toevoegen en soep al roerend aan de kook brengen.
  • Zuurkool erdoor mengen en soep nog 15 min. zachtjes laten koken.
  • Intussen kipfilets met peper bestrooien.
  • In koekenpan rest van boter verhitten en filets in ca. 6 min. per kant bruin en gaar bakken.
  • Kipfilets schuin in plakken snijden en elk in diep bord leggen.
  • Paprika door soep roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper en soep over borden verdelen.

Notities

Kip kan vervangen worden door parelhoen- of kalkoenfilet (ca. 400 g)

Recept afdrukken
No ratings yet

Yoghurt spinaziesoep

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  • In soeppan ui in olie 3 min. fruiten.
  • Spinazie toevoegen en onder voortdurend omscheppen in 3 min. laten slinken.
  • Rijst en komijn door spinazie scheppen, hete bouillon erbij schenken.
  • Soep ca. 8 min. koken, tot rijst gaar is.
  • Naanbroden (in stukken) in broodrooster roosteren.
  • Yoghurt op smaak brengen met zout en peper.
  • Pan van vuur nemen en yoghurt door spinaziesoep roeren.
  • Soep over vier grote kommen verdelen,

Notities

Serveren met naanbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groentecurry met aardappel samosa's

Allerhande 2003
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In wok of koekenpan helft van olie verhitten.
  • Helft van ui en knoflook fruiten met 1/2 eetlepel sambal, 1/2 eetlepel suiker, 1 eetlepel kerrie en komijn.
  • Aardappelblokjes, 1 1/2 eetlepel bouillonpoeder en 2 dl water toevoegen en vocht aan de kook brengen.
  • Vuur laag draaien en aardappels ca. 10 minuten zachtjes laten sudderen, tot ze gaar zijn en het water vrijwel verdampt is.
  • Af en toe omscheppen.
  • Pan van vuur nemen en aardappels (iets) laten afkoelen.
  • Intussen groenten schoonmaken.
  • Bloemkool in kleine roosjes verdelen. Prei schuin in ringen van ca. 1 1/2 cm breed snijden.
  • Wortel en courgette in lengte halveren en schuin in plakken snijden.
  • Kool grof snijden.
  • Oven voorverwarmen op 220 °C. Bladerdeeg laten ontdooien.
  • Plakjes diagonaal halveren.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Aardappelmengsel over helft van deegdriehoekjes verdelen, afdekken met resterende driehoekjes.
  • Randen met water bestrijken en stevig dichtdrukken.
  • Ei loskloppen.
  • Deegdriehoekjes op bakplaat leggen, bovenkant met ei bestrijken en in midden van oven in ca. 10 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Intussen in wok of hapjespan rest van olie verhitten.
  • Rest van ui en knoflook ca. 2 minuten zachtjes bakken met rest van sambal, suiker en kerrie.
  • Rest van bouillonpoeder en ca. 3 dl water toevoegen.
  • Kool en wortel erdoor scheppen en met deksel op pan ca. 5 minuten laten stoven.
  • Bloemkool, prei en courgette toevoegen en geheel nog ca. 5 minuten laten stoven.
  • Intussen citroen uitpersen.
  • Kokoscrème en citroensap door groenten mengen en blijven omscheppen tot kokoscrème goed is opgelost.
  • Pan van vuur nemen, koriander erboven fijn knippen en door curry roeren.
  • Groentecurry serveren met warme aardappel samosa's.

Notities

Lekker met basmatirijst en komkommersalade met een munt-yoghurtdressing.

Recept afdrukken
No ratings yet

Algerijnse gegrilde sardines met citroen en koriander

Recept categorieën: Bijgerecht, Vis
Land van herkomst: Algerijë
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Meng olie, citroensap, koriander, specerijen en zout en peper.
  • Leg de sardines in een enkele laag in een grote, ondiepe schaal en giet de marinade erover.
  • Laat ze op een koele plaats 1 uur marineren (2 - 3 keer omkeren).
  • Verwarm de grill voor en leg de sardines aan elke kant 2 - 3 min. onder de grill.
  • Bedruip de vis met de marinade als hij bruin begint te worden en als u hem omkeert.
  • Giet het restant voor het serveren over de sardines

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige eendenborst met paté

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Eend, Voorgerechten
Porties: 4 personen
calorieën: 410kcal

Ingrediënten

Instructies

  • Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Pepertje erboven verkruimelen.
  • Kardemom, komijn, koriander en 1 eetlepel olie toevoegen.
  • Geheel goed mengen, eendenborstfilets er aan vleeskant mee inwrijven en ca. 30 minuten laten intrekken.
  • In droge koekenpan pijnboompitten licht roosteren.
  • Op bord laten afkoelen.
  • Rest van olie in koekenpan verhitten.
  • Vel van eendenborst paar keer insnijden.
  • Eendenborst op velzijde ca. 3 minuten bakken, omdraaien en nog ca. 2 minuten bakken tot vlees rosé is.
  • Vlees uit pan nemen en met zout bestrooien.
  • Vel lossnijden, filets in dunne plakjes snijden.
  • Sla over vier borden verdelen.
  • Paté in blokjes snijden.
  • Plakjes eendenborst op sla rangschikken en bestrooien met blokjes paté.
  • Garneren met geroosterde pijnboompitten.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 16g | Vet: 38g

Recept afdrukken
No ratings yet

Vegetarische Chili sin Carne met Soya Fijngehakt

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers, Wraps
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Instructies

  • Snipper de ui en knoflook fijn, en snijd de paprika's en champignons in stukjes.
  • Fruit de uien en knoflook gedurende 5 minuten in een pan met Alpro® soya Bak en Braad tot ze glazig zijn.
  • Voeg het Alpro® soya Fijngehakt, paprika en champignons toe en bak nog 5 minuten.
  • Voeg daarna de rest van de ingrediënten voor de chili toe en laat het geheel nog 10 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Guacamole:

  • Snijd de avocado's en tomaten in blokjes van een halve centimeter.
  • Snipper de rode ui fijn.
  • Meng de avocado met de tomaten, rode ui, limoensap, en chilisaus.
  • Breng de guacamole op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de wraps ongeveer 2 minuten in een oven of pan.
  • Vul de wrap met 3 eetlepels chili sin carne en wat guacamole, rol op en geniet!