Recept afdrukken
No ratings yet

Tagliatelle met aardbeiensaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Pasta
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Tagliatelle met suiker beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In vergiet tagliatelle afspoelen onder koud water en goed laten uitlekken.
  • Tagliatelle in schaal doen en 4 eetlepels likeur erdoor roeren.
  • Laten afkoelen, af en toe omscheppen.
  • Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en in vieren snijden.
  • In keukenmachine helft van aardbeien met basterdsuiker pureren.
  • Aardbeienpuree boven kom door zeef wrijven.
  • Crème fraîche en rest van likeur erdoor roeren.

Bereiden:

  • Aardbeiensaus door tagliatelle scheppen.
  • Over vier borden verdelen.
  • Garneren met munt en rest van aardbeien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen uit de wok van Sonja van de Rhoer

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Extra aanwijzing: Snel te maken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de uien en de bleekselderij in grove stukken.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de ui en de bleekselderij met de gember.
  • Spoel de mosselen grondig in koud water en doe ze in de wok.
  • Voeg de verse tijm en het laurierblaadje toe en doe er de munt, de koriander en het fijngesneden citroengras bij.
  • Blus de mosselen met een flinke scheut witte wijn en laat ze, vanaf dat het kookpunt is bereikt, 2-2½ minuut goed doorkoken, of tot alle schelpen open staan.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gekookte rijst en een glas Elzasser Gewurztraminer.

Info:

Slechts 10 procent van de Nederlandse huishoudens koopt wel eens mosselen en doen dat voornamelijk als de 'r' in de maand is. Dit stamt nog uit de tijd dat er geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Mosselventers verkochten mosselen als het kouder was en dat was in de maanden met de 'r'. Het eten van mosselen is zeer gezond, omdat zij evenveel eiwit als biefstuk bevatten, veel minder vet zijn en daardoor slechts 25 procent van de calorische waarde hebben. Bovendien zijn mosselen veel rijker aan mineralen, kalk, fosfor en ijzer. Mosselen zijn verder rijk aan seleen en vitaminen en hebben een hoog jodiumgehalte.
Per 100 g bevat een mossel onder andere 10 g eiwit, 1 g vet, 2 g koolhydraten, 250 milligr fosfor, 6 milligr ijzer, 300 milligr natrium, 2 g vitamine C en 85 g water.

Recept afdrukken
No ratings yet

Schnitzels met bessensaus

Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de negerzoenen

Bereidingswijze

  • Bestrooi de schnitzels met peper, zout en een paar naaldjes rozemarijn en bak ze in de hete boter goudbruin en bijna gaar.
  • Neem ze uit de pan en houd ze warm.
  • Blus de braadboter met het appelsap, voeg de citroenrasp toe en laat de saus iets inkoken.
  • Proef de saus, voeg de honing en eventueel peper en zout toe.
  • Doe de blauwe bessen en de room erbij en roer tot een mooie saus ontstaat.

Voor de negerzoenen

  • Maak de aardbeien schoon, snijd ze in vieren en zet de stukjes met het sinaasappelsap of de likeur een half uurtje weg.
  • Snijd de kapjes van de negerzoenen en steek er, afhankelijk van de grootte, één, twee of drie stukjes aardbei in.
  • Garneer met een blaadje munt of citroenmelisse.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pasta.

Variatietip:

Neem bramen in plaats van blauwe bessen.
Neem kipfilet of eendenborst in plaats van een schnitzel.
 
Info: Blauwe bessen zijn te herkennen aan een lichtblauw 'waslaagje' dat ze van nature hebben. Een soort bewijs van kwaliteit en versheid. De vrucht wordt ook wel de Koningin der bessen genoemd door haar vele mogelijkheden in de keuken, maar ook door haar schoonheid in de tuin. De bessenstruik is in alle jaargetijden prachtig om te zien. In het voorjaar draagt de struik mooie witte bloemen, in de zomer worden de besjes langzaam van groen, via rood naar blauw, in de herfst zijn de blaadjes mooi geel/rood en in de winter krijgen de takken een fraaie rode kleur.
In ons land worden blauwe bessen nog niet zoveel gegeten. In landen als Groot-Brittannië, Japan en de VS zijn de bessen enorm populair, vooral omdat ze zo gezond zijn.
Blauwe bessen smaken niet alleen heerlijk in allerlei toetjes, maar ook hartig doen ze het goed.
Bewaar blauwe bessen, afgedekt, niet langer dan 5-7 dagen in de koelkast. Invriezen gaat heel goed, mits de bessen niet van tevoren worden gewassen. Wassen is trouwens geheel overbodig, blauwe bessen worden zonder bestrijdingsmiddelen geteeld en met de machine geoogst (de machine trilt de rijpe bessen van de struik).
De negerzoenen met aardbeien zijn een supersnel toetje, al misstaat het zeker niet als minigebakje bij de thee.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lamshaasjes met kaneelsaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
Auteur: Sonja van de Rhoer

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit een grote hapjespan, voeg de olie toe en bak het gekozen vlees om en om goudbruin.
  • Bestrooi het naar smaak met zout.
  • Neem het vlees uit de pan, voeg de sjalotjes toe en bak deze 1 minuut.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en voeg de rozijnen, de honing, de komijn en de kaneel toe.
  • Roer goed en doe het vlees terug in de pan.
  • Laat het vlees zachtjes stoven tot het rosé (lam en varken) of gaar (kip of kalkoen) is.
  • Serveer het vlees met de saus, gekookte (zilvervlies- of meergranen)rijst en spruitjes of witte of groene kool.
  • Strooi er wat sesamzaadjes over en garneer met een takje munt of koriander.

Tips / Opmerkingen

Lamsvlees wordt meestal geassocieerd met het voorjaar, maar ook in de winter is dit vlees niet te versmaden. In plaats van lamshaas kan ook varkenshaas, kip- of kalkoenfilet worden gebruikt.
De saus op basis van kippenbouillon, rozijnen, honing, komijn en vooral kaneel geeft een winterse sfeer op het bord.
Lekker in combinatie met spruitjes of gestoofde of roergebakken kool.

Recept afdrukken
No ratings yet

Perzikcoupe

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Perziken ca. 30 seconden onderdompelen in kokend water.
  • Velletjes van perziken aftrekken.
  • Perziken halveren, pitten verwijderen en elk in 8 partjes snijden.
  • Bessen wassen en van takjes rissen.
  • 3/4 deel van bessen boven kom door zeef wrijven.
  • Perziklikeur door rode-bessensap roeren.
  • Van munttakje 4 toefjes afnemen.
  • In coupes met ijsbolletjeslepel elk
  • 2 bolletjes scheppen.
  • Perzikpartjes erop leggen.
  • Bessensap erover schenken.
  • Rest van bessen erop scheppen.
  • Garneren met toefjes munt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Perzikcoupe

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Nagerecht
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Perziken 30 seconden onderdompelen in kokend water.
  • Velletjes van perziken aftrekken.
  • Perziken halveren, pitten verwijderen en elk in 8 partjes snijden.
  • Bessen wassen en van takjes rissen.
  • 3/4 deel van bessen boven kom door zeef wrijven.
  • Perziklikeur door rode-bessensap roeren.
  • Van munttakje 4 toefjes afnemen.
  • In coupes met ijsbolletjeslepel elk 2 bolletjes scheppen.
  • Perzikpartjes erop leggen. Bessensap erover schenken.
  • Rest van bessen erop scheppen.
  • Garneren met toefjes munt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Reuzenbonen in tomatensaus

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Groenten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 235kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In vergiet bonen met koud water afspoelen en laten uitlekken.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In koekenpan olie verhitten en ui en knoflook ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Tomatenblokjes met vocht, paprikapoeder, zout en cayennepeper erdoor roeren en ca. 5-10 minuten verwarmen tot dikke saus ontstaat.
  • Bonen door saus scheppen en even meewarmen.
  • Kruiden fijnsnijden en erdoor roeren.
  • Pitabroodjes roosteren en in vieren snijden.
  • Bonen warm of lauwwarm in puntjes pita scheppen.

Nutrition

Calorieën: 235kcal | koolhydraten: 31g | Eiwit: 4g | Vet: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Pruimencompote met vanillekwark

Allerhande 2002
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 226kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pruimen wassen en halveren.
  • Pitten verwijderen en vruchtvlees in partjes snijden.
  • Citroen schoonboenen, schil eraf raspen.
  • Citroen halveren en uitpersen.
  • In magnetronschaal pruimen, abrikozenjam, citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en rum of likeur door elkaar scheppen.
  • In magnetron onafgedekt ca. 6-8 minuten verwarmen op vol vermogen (700 Watt), af en toe doorroeren. Indien nodig pruimencompote wat fijner prakken met vork.
  • 4 blaadjes munt achterhouden, rest in dunne reepjes snijden en door pruimencompote scheppen.
  • Laten afkoelen tot lauwwarm.
  • Eventueel suiker naar smaak toevoegen.
  • In vier hoge coupes 4 lagen vanillekwark en om en om 3 lagen pruimencompote scheppen.
  • Garneren met munt.

Tips / Opmerkingen

Deze pruimencompote is ook lekker bij gebakken kipfilet of geroosterde drumsticks.
Een fijngehakte rode peper of 1 eetlepel chilipoeder erdoor maakt de compote wat pittiger.
 

Nutrition

Calorieën: 226kcal | koolhydraten: 33g | Eiwit: 8g | Vet: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Lamsrack met tuinerwtjespuree

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 6 personen
Calorieën: 265kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Aardappels schillen, halveren, wassen en in pan met water en zout 10minuten koken.
  • Tuinerwtjes aan aardappels toevoegen en ca. 5 minuten meekoken, tot aardappels en erwtjes gaar zijn.
  • Intussen in koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en lamsracks rondom bruinbakken.
  • Vlees in braadslede of ovenschaal leggen en bestrooien met zout en peper. Lamsracks in oven ca. 8 minuten van binnen rosé bakken.
  • Halverwege baktijd omdraaien.
  • Vlees uit oven nemen, in folie verpakken en ca. 5 minuten laten rusten.
  • Aardappels en tuinerwtjes afgieten, rest van olie toevoegen en geheel met pureestamper grof pureren.
  • Knoflook pellen en boven erwtjespuree uitpersen.
  • Munt in reepjes snijden, door puree mengen en geheel op smaak brengen met zout en peper.
  • Lamsracks langs botjes in 6 'karbonaadjes' snijden.
  • Met twee lepels of ijsbolletjestang 6 mooie bolletjes van puree maken.
  • In midden van zes borden bolletje puree leggen, stukje lamsvlees ertegenaan leggen en als garnering wat peper over bord strooien.

Nutrition

Calorieën: 265kcal | koolhydraten: 19g | Eiwit: 17g | Vet: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige lamsrack met munt risotto en abrikozenjus

Allerhande 2002
Bereidingstijd50 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
porties: 4 personen
Calorieën: 555kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan 1 eetlepel olijfolie verhitten en rijstkorrels al omscheppend rondom glazig bakken.
  • Fond en zout toevoegen en rijst onafgedekt in ca. 20 minuten gaar sudderen.
  • Na ca. 10 minuten nog 2 dl water toevoegen.
  • Peper, kardemom en kaneel mengen en lamsracks ermee inwrijven. In hapjespan 25 g boter en 1 eetlepel olijfolie verhitten en lamsracks in 15 à 20 minuten bruin en gaar braden, regelmatig keren.
  • Intussen bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Muntblaadjes van takjes plukken en fijnhakken.
  • Uiringetjes, munt, kaas en rest van boter door risotto roeren en ca. 5 minuten afgedekt laten staan.
  • Lamsracks op plank leggen en ca. 5 minuten laten rusten.
  • Sherry en jam door bakvet roeren en in ca. 4 minuten laten inkoken tot jus.
  • Met twee eetlepels op elk bord 3 ovaaltjes van risotto scheppen.
  • Lamsracks tussen botjes door in plakken snijden en op borden leggen.
  • Abrikozenjus eromheen scheppen.
  • Vlees garneren met toefje munt.

Nutrition

Calorieën: 555kcal | koolhydraten: 48g | Eiwit: 30g | Vet: 27g