Recept afdrukken
No ratings yet

Antipasti gemarineerde oesterzwammen

Allerhande 2003
Recept categorieën: Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 1 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de oesterzwammen in brede repen en kook ze 2-3 minuten in een mengsel van balsamicoazijn en 300 ml water.
  • Giet het vocht af en meng er de peterselie en knoflook door en laat enkele uren afgedekt marineren.
  • Op smaak brengen met zout, peper en eventueel wat olijfolie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige kippensoep met oesterzwammen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In soeppan helft van boter smelten en bloem erdoor roeren.
  • Ca. 2 min. zachtjes laten bakken.
  • Helft van bouillon toevoegen en al roerend aan de kook brengen tot gebonden soep ontstaat. Scheutje voor scheutje rest van bouillon toevoegen.
  • Soep aan de kook brengen en ca. 5 min. laten sudderen.
  • Intussen oesterzwammen schoonvegen en in stukken snijden.
  • In koekenpan rest van boter verhitten en oesterzwammen op hoog vuur ca. 3 min. roerbakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Oesterzwammen uit pan nemen en in aluminiumfolie warm houden.
  • Kipfilet in dunne plakken en hierna in reepjes snijden.
  • In kom eierdooier met koksroom loskloppen.
  • Enkele lepels hete soep erdoor roeren en al roerend aan soep toevoegen.
  • Blijven roeren tot soep fluweelachtig gebonden is, niet meer laten koken!
  • Op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat en citroensap.
  • Basilicum in reepjes snijden.
  • Kippensoep in vier kommen scheppen.
  • In midden van soep bergje maken van gebakken oesterzwammen, reepjes kipfilet en reepjes basilicum.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spruitjes en lamsvlees in rode wijn

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie en de boter en fruit hierin de sjalotten en knoflook glazig.
  • Voeg het vlees toe en bak dit bruin.
  • Schenk via de zijkant de wijn er langzaam bij (het vlees mag niet 'schrikken' van de wijn) en laat het vlees 1-2 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper, versgemalen .
  • Schep het vlees uit de pan en bewaar het onder aluminiumfolie.
  • Voeg de spruitjes en de kaas toe aand e wijnsaus.
  • Laat de kaas in de saus smelten en kook de spruitjes in 5-10 minuten al omscheppend beetgaar terwijl de saus indikt.
  • Neem de beetgare spruitjes uit de wok en stoof in het laatste wijnvocht de oesterzwammen bruin.
  • Voeg eventueel nog wat boter toe en roer de spruitjes en het vlees erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstgerecht met roerbakgroenten

Recept categorieën: Groenten, Rijst, Roerbakken / Wokken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar en droog.
  • Voeg, als het water met de rijst kookt, het groentebouillonpoeder, de
  • sinaasappelrasp en het vijfkruidenpoeder toe en roer goed tot alles is opgelost.
  • Neem de pan met de gekookte rijst van het vuur, laat hem afgedekt 5-10 minuten rusten en maak de rijst vervolgens met twee vorken los.
  • Laat de tofu uitlekken, dep het stuk met keukenpapier droog en snijd de tofu in blokjes van ± 1-1½ cm.
  • Verhit, terwijl de rijst kookt, op hoog vuur een grote wok of grote pan met anti-aanbaklaag, voeg de olie toe en daarna de geraspte gember, de knoflook, de lente-ui en de gedroogde pepers en roerbak 30 seconden.
  • Voeg de broccoli en de bloemkool toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de tofublokjes toe samen met de schoongewreven en kleiner gesneden oesterzwammen en roerbak 2-3 minuten.
  • Strooi de sesamzaadjes erover en roer de sojasaus erdoor.
  • Warm alles snel goed door en serveer de rijst met het roerbakmengsel.

Tips / Opmerkingen

Houdt u niet van te rauwe bloemkoolroosjes, blancheer ze dan voor het roerbakken 2 minuten in ruim kokend water.

Info:

Twee supergezonde groenten, gecombineerd met tofu, paddestoelen en zilvervliesrijst of basmatirijst, geven een heerlijk gemakkelijk gerecht, dat qua kleur goed bij de herfst past.
Oesterzwammen worden geteeld op geprepareerd stro waaraan broed van de oesterzwam is toegevoegd. De oesterzwam is schelpvormig en meestal lichtgrijs van kleur. De oesterzwam heeft een zachte smaak die uitstekend met verschillende groenten combineert.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese broccoli

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

Bereidingswijze

  • Snij de broccoli in stukken en blancheer ze 3 minuten in kokend water met een snufje zout.
  • Laat ze schrikken in ijskoud water zodat de kleur en bite behouden blijft, en leg dan de broccoli op keukenpapier.
  • Maak voor de broccoli een saus van de soja, droge sherry, suiker en sesam olie.
  • Verwarm de olie in een wok tot middel heet en voeg dan de gesnipperde knoflook, gember en Spanjee peper toe.
  • Roerbak dit 30 seconden en voeg dan de broccoli, oesterzwammen en Alpro® soya Reepjes toe.
  • Bak dit 4 minuten en blus af met de saus.
  • Voeg naar smaak zout of citroen toe.
  • Kook voor de noodlesalade de boekweit noodles volgens de instructies, normaal 4 minuten in kokend, zout water, giet de noodles af en voeg de gesnipperde lente ui, zoete chili saus en een beetje citroen sap naar smaak toe.
  • Serveer de broccoli samen met de noodlesalade voor een heerlijke lunch of een licht diner.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peking pannenkoekjes

Recept categorieën: Pannenkoeken, Voorgerechten, Wraps
Land van herkomst: China
porties: 4 personen
Auteur: Alprosoya.nl

ingrediënten

Chinese pannenkoekjes (kant-en-klaar, of zelfgemaakt, ZIE:

Bereidingswijze

  • Stoom de Chinese pannenkoeken 20 minuten in een stoompan.
  • Maak een mengsel van de bloem en de 5 spice kruiden en meng dit met de licht gekruide Alpro® soya reepjes en de oesterzwammen.
  • Snijd de komkommer en de lente uitjes in fijne reepjes (julienne).
  • Doe een ruime scheut olie in een voorverwarmde koekenpan en bak de reepjes en de oesterzwammen 5 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Smeer de gestoomde pannenkoekjes in met een beetje pruimen chutney en leg de komkommer, lente-uitjes, de reepjes en de oesterzwammen op de rand van de pannenkoek en rol deze vervolgens op.

Tips / Opmerkingen

De pruimen chutney en de pannenkoekjes zelf maken? Zie recept.

Recept afdrukken
No ratings yet

Paddestoelen met Westmalle Dubbel

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de paddestoelen zo snel mogelijk om en om.
  • Doe er de ui, de knoflook, het takje tijm en de fijngesneden ham bij en laat dit een paar minuten stoven.
  • Schenk er vervolgens de helft van het flesje bier bij, verwarm het en laat het wat inkoken.
  • Roer de crème fraîche door de saus, verwijder het takje tijm en garneer met fijngehakte bieslook.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.

Tips / Opmerkingen

Serveer met warme toast of stokbrood en drink er een goed gekoeld glas Westmalle Dubbel bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mechelse koekoek met Roquefort en oesterzwammen

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kaas, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kruid de koekoek met peper en zout, schik hem in een ovenschotel en leg er een klontje boter op.
  • Bak de koekoek in ± 30 minuten in een op 225°C voorverwarmde oven gaar, zie tip.
  • Pel de sjalotjes en hak ze fijn.
  • Was de oesterzwammen, verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in schijfjes van 1 cm breed.
  • Neem de koekoek uit de schotel en houd hem warm.
  • Giet het braadvocht weg en doe de braadresten in een pan.
  • Voeg er een klontje boter bij en stoof de sjalotjes.
  • Blus met de witte wijn.
  • Laat even inkoken en voeg er de room aan toe.
  • Breng opnieuw aan de kook tot u een gladde saus bekomt en meng er de oesterzwammen bij.
  • Laat ± 3 minuten sudderen.
  • Snijd de Roquefort in stukjes en smelt deze in de saus.
  • Giet de saus over de koekoek.

Tips / Opmerkingen

serveer met frietjes.
Tip: Als het vocht dat uit de koekoek loopt helder van kleur is, is de koekoek gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koperen kalfsfricandeau

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Braad de reepjes kalfsfricandeau om en om in de olie snel lichtbruin en bestrooi ze licht met peper en zout.
  • Temper het vuur, voeg het wit van de prei, de bleekselderij en de helft van het jubileumbier toe en laat dit 45 minuten zachtjes stoven.
  • Neem de groenten en het vlees uit de pan en houd ze in een aparte schaal warm.
  • Doe de rest van het bier, de champignons, de oesterzwammen en de grove mosterd in de pan en laat 10 minuten goed doorwarmen.
  • Laat het stoofvocht wat inkoken, doe er tenslotte de crème fraîche bij en roer die er goed, maar voorzichtig door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de fricandeau met de groenten op voorverwarmde borden.
  • Dresseer het champignonmengsel en de saus erover en garneer met een lepel zeer fijngesneden lente-uitjes.

Tips / Opmerkingen

Serveer er aardappelkroketjes of fijne pommes Parisiennes, gebakken appelschijfjes en in boter gestoofde dunne sperzieboontjes bij.
Drink er een gekoeld glas Koperen ABT roggebier bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poffertjes met oesterzwammen

Bereidingstijd18 min
Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 325kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oesterzwammen schoonvegen met (keukenpapier en in piepkleine blokjes snijden.
  • In kleine koekenpan boter verhitten en oesterzwammen ca. 4 minuten al omscheppend bakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Poffertjespan invetten met olie.
  • Beslag in poffertjespan scheppen en op elk poffertje ca. 1 theelepel oesterzwammen scheppen.
  • Vulling met theelepel licht aandrukken.
  • Poffertjes aan beide kanten goudbruin bakken.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij roergebakken spinazie met ui en knoflook.

Nutrition

Calorieën: 325kcal | koolhydraten: 40g | Eiwit: 11g | Vet: 13g