Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken pompoen met kip

Recept categorieën: Kip, Roerbakken / Wokken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het pompoenvruchtvlees in dunne plakjes en vervolgens in stukjes.
  • Verhit een wok of wijde braadpan en verhit de olie daarin.
  • Voeg de gepelde, fijngesnipperde ui en de van zaad en zaadlijsten ontdane, heel fijn gesneden peper (of de sambal) toe en roerbak 1 minuut.
  • Dep de kipfilet droog, snijd hem in reepjes, voeg die toe en bak de kip al roerend in 3-4 minuten bruin.
  • Voeg de paprika, de pompoen en de vissaus toe en roerbak onder voorzichtig omscheppen ± 4 minuten tot de pompoen net zacht is.
  • Strooi er voor het serveren de fijngeknipte koriander en de sesamzaadjes over en serveer met gekookte zilvervliesrijst.

Tips / Opmerkingen

Door zijn neutrale smaak zijn de mogelijkheden met pompoen bijzonder groot. In dit recept is de pompoen -rijk aan de mineralen kalium en foliumzuur en de vitaminen B caroteen, B5 en C- goed te vervangen door een familielid: de courgette.

Recept afdrukken
No ratings yet

Penne met pompoen

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Snijd de pompoen in grote blokken en kook ze samen met de knoflook in ruim kokend water met zout in ca. 15 min. gaar.
  • Giet de pompoen af in een zeef.
  • Schep de helft van de pompoen in de keukenmachine of hoge smalle kom en pureer de pompoen in de machine of met de staafmixer.
  • Schep de andere helft op een plank en hak die vrij grof.

Bereiden

  • Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit intussen in een hapjespan de olie en fruit de ui ca. 5 minuten.
  • Voeg de pompoenpuree, rozemarijn en een paar eetlepels van het kookvocht van de pasta toe en verwarm het geheel zachtjes.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Schep enkele eetlepels van het kookvocht in een kommetje en giet de pasta af in een vergiet.
  • Roer de pasta door de pompoen.
  • Voeg eventueel nog een beetje kookvocht toe om het iets losser te maken.
  • Verdeel de pasta over 4 diepe borden en strooi de noten erover.
  • Geef de kaas apart erbij.

Tips / Opmerkingen

Lekker met grof gehakte rucola.

Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto met pompoen en geitenkaas

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 645kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van risotto maak je een echt herfstgerecht met pompoen.
  • Maak de pompoen schoon, schil en snijd hem in blokjes.
  • Snipper de ui en knoflook.
  • Ris de tijm van het takje.
  • Hak de rest van de kruiden fijn (rozemarijn wordt niet gebruikt).
  • Rooster in een droge wok de pijnboompitten.
  • Laat op bord afkoelen.
  • Verhit in een wok de olie en roerbak de pompoen ca. 3 min.
  • Schep op een bord.
  • Schep de rest van de olie toe aan het bakvet en fruit zachtjes de ui en knoflook ca. 2 min.
  • Schep de rijst erdoor en blijf roeren totdat de korrels glazig zijn.
  • Roer de sherry en driekwart van de kruiden erdoor.
  • Verkruimel de bouillontablet boven de rijst en voor het water toe als alle sherry is opgenomen.
  • Laat de rijst in ca. 15 min. op zacht vuur gaar worden.
  • Schep de pompoen erdoor en laat ca. 5 min. mee warmen.
  • Verkruimel de geitenkaas.
  • Schep de boter,
  • Parmezaanse kaas, helft van de geitenkaas en pijnboompitten door de risotto.
  • Neem de wok van het vuur en laat nog ca. 5 min. afgedekt nagaren.
  • Schep de risotto op borden en verdeel de rest van de geitenkaas, pijnboompitten en kruiden erover.

Nutrition

Calorieën: 645kcal | koolhydraten: 61g | Eiwit: 21g | Vet: 31g

Recept afdrukken
No ratings yet

Op de bakplaat geroosterde kip met groenten

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 180 ºC.
  • Aardappels schoonboenen en in lengte in kwarten snijden.
  • Pompoen schillen, draden en zaden verwijderen en in stukken snijden.
  • Ui pellen en in kwarten snijden.
  • Knoflook pellen. Citroen uitpersen.
  • Aardappel, pompoen, ui, knoflook en kippenbouten in kom mengen met olijfolie, peper, zout en citroensap.
  • Op bakplaat leggen, kippenbouten ertussen schikken en ca. 30 minuten in oven laten roosteren.
  • Bakplaat uit oven nemen.
  • Groenten omscheppen,tomaatjes erover verdelen en nog 30minuten in oven tot kip gaar is.
  • Citroen in kwarten snijden.
  • Basilicum van steeltjes plukken en blaadjes klein scheuren.
  • Kip en groenten over vier borden verdelen, bestrooien met basilicum en met citroenkwarten serveren.

Tips / Opmerkingen

Geen pompoen?
Neem winterwortel.
Ook biologische kipfilet kan op de bakplaat geroosterd worden.
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Kerriebouillon met geroosterde pompoen

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 115kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grill voorverwarmen.
  • Pompoen in plakken snijden, schillen en in stukken van ca. 2 cm snijden.
  • Pompoen over bakblik verdelen.
  • Besprenkelen met 2 eetlepels olie en bestrooien met zout en peper.
  • Bakblik ca. 15 cm onder hete grill schuiven en pompoen 10 à 15 min roosteren.
  • Regelmatig omscheppen.
  • Peper schoonmaken en in reepjes snijden.
  • In soeppan rest van olie verhitten.
  • Kerriepoeder en peperreepjes ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Groentebouillon toevoegen, aan de kook brengen en ca. 5min zachtjes laten koken.
  • Tomaten wassen, in vieren snijden en zaadjes verwijderen.
  • Tomaat in reepjes snijden en 1 minuut in kerriebouillon meewarmen. Korianderblaadjes van takjes plukken.
  • Geroosterde pompoen over vier kommen verdelen.
  • Kerriebouillon met tomaat erover scheppen en bestrooien met koriander.

Tips / Opmerkingen

Serveren met crostini of soepstengels.
 

Nutrition

Calorieën: 115kcal | koolhydraten: 7g | Eiwit: 2g | Vet: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Pompoenrisotto met pittige reepjes, witlof en geitenkaas

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rijst, Vleesvervangers
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

Bereidingswijze

  • Schil de pompoen en snij hem door, verwijder de pitten.
  • Snij een helft in grove stukken en breng aan de kook met 1½ liter water.
  • Voeg zout naar smaak toe.
  • Kook gedurende 10 minuten.
  • Snij de andere pompoen helft in kleine blokjes.
  • Snipper de ui, knoflook en het fruit in een scheutje Alpro® soya Bak en Braad.
  • Voeg de kleine stukjes pompoen toe en de risotto rijst.
  • Voeg een paar lepels van de pompoen bouillon toe en laat het vocht volledig opnemen door de risotto.
  • Voeg vervolgens weer een aantal lepels vocht toe en roer totdat alles verdampt is.
  • Blijf dit herhalen gedurende ca. 20 minuten.
  • Voeg de pittige Alpro® soya reepjes toe en warm even goed door.
  • Halveer de witlofstronken in de lengte.
  • Bak de halve stronken om en om, ca. 5 minuten, in een scheutje Alpro® soya Bak en Braad ,eerst de ronde kant van de witlof stronk in de pan.
  • Leg ca. 5 minuten een deksel op de pan.
  • Serveer de risotto met daar op de gebakken witlof.
  • Verdeel stukjes geitenkaas over de risotto.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruitfilet met pastinaak chips en spinazie

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

Bereidingswijze

  • Schil de pompoen en snij hem door, verwijder de pitten.
  • Snij een helft in grove stukken en breng aan de kook met 1½ liter water.
  • Voeg zout naar smaak toe.
  • Kook gedurende 10 minuten.
  • Snij de andere pompoen helft in kleine blokjes.
  • Snipper de ui, knoflook en het fruit in een scheutje Alpro soya Bak en Braad.
  • Voeg de kleine stukjes pompoen toe en de risotto rijst.
  • Voeg een paar lepels van de pompoen bouillon toe en laat het vocht volledig opnemen door de risotto.
  • Voeg vervolgens weer een aantal lepels vocht toe en roer totdat alles verdampt is.
  • Blijf dit herhalen gedurende ca. 20 minuten.
  • Voeg de pittige Alpro soya reepjes toe en warm even goed door.
  • Halveer de witlofstronken in de lengte.
  • Bak de halve stronken om en om, ca. 5 minuten, in een scheutje
  • Alpro soya Bak en Braad ,eerst de ronde kant van de witlof stronk in de pan.
  • Leg ca. 5 minuten een deksel op de pan.
  • Serveer de risotto met daar op de gebakken witlof.
  • Verdeel stukjes geitenkaas over de risotto.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige pompoenquiche met koriander

Recept categorieën: Hapjes, Hartige taart
Land van herkomst: Fusion
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pompoen in plakken snijden, schil eraf snijden en zaadjes verwijderen.
  • Vruchtvlees (ca. 500 g) in blokjes van ca. 1½ cm snijden.
  • In braadpan olie verhitten en pompoen ca. 3 minuten al omscheppend bakken. Bosuitjes en currypasta toevoegen en geheel nog 1 minuut bakken.
  • Mengsel iets laten afkoelen.
  • In kom eieren met slagroom loskloppen.
  • Oven voorverwarmen op 225 °C. Quichevorm invetten.
  • Op een met bloem bestoven werkvlak plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot dunne ronde lap van ca. 30 cm.
  • Vorm bekleden met deeg.
  • Helft van koriander door pompoen scheppen.
  • Pompoen in vorm scheppen.
  • Eimengsel erover verdelen. Quiche 1 richel onder midden in oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Quiche uit oven nemen en 10 minuten laten staan.
  • Garneren met rest van koriander en lauwwarm of op kamertemperatuur serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gratin van pompoen en mosselen

Recept categorieën: Ovenschotel
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de mosselen overvloedig en laat ze uitlekken.
  • Schil de pompoen en verwijder de pitjes en draden.
  • Snijd hem in stukken en kook die zachtjes in gezouten water.
  • Giet het water af en droog de pompoen op zacht vuur zonder deksel.
  • Passeer hem door een groentezeef of mix hem fijn.
  • Smelt een klontje boter, roer er de pompoenpuree door, breng op smaak met peper en zout en voeg wat kerriepoeder toe.
  • Werk op met 1 dl room en houd de puree warm.
  • Stoof de ui in een klontje boter wit, doe er de selderij bij, sluit de pan en stoof de mosselen op de uien en de selderij, met de peterseliestengels, de witte wijn, peper, de
  • tijm en de laurier.
  • Doe er geen zout bij.
  • Schud af en toe op tot de mosselschelpen volledig zijn geopend.
  • Verwijder, als de mosselen gaar zijn, de schelpen en houd ze in wat mosselvocht warm.
  • Haal de rest van het mosselvocht door een fijne puntzeef of door een neteldoek en kook het tot ± 2 dl in.
  • Voeg er 2 dl room aan toe, laat tot sausdikte inkoken en kruid met het kerriepoeder.
  • Klop 3 dl room tot een vaste massa op.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verdeel de pompoenpuree en de mosselen over ovenbestendige schaaltjes en lepel er eerst de mosselsaus en dan de geklopte room over.
  • Strooi wat gemalen kaas op de room en werk af met een snufje kerriepoeder.
  • Zet de schaaltjes in de oven en gratineer ze goudgeel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pompoenschotel met geitenkaas

Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pompoen schillen, pitten en zaadlijsten verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • In pan met dikke bodem ui en knoflook 1 minuut in olie fruiten.
  • Pompoen, courgette, kikkererwten, tomatenblokjes, komijn, cayennepeper en kaneelstokje toevoegen.
  • Geheel goed omscheppen.
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Met deksel op pan gerecht zachtjes laten stoven tot pompoen zacht is; af en toe omscheppen.
  • Eventueel scheutje water toevoegen als de pompoenschotel te droog dreigt te worden.
  • Gerecht in schaal scheppen.
  • Geitenkaas erover strooien.

Tips / Opmerkingen

Kikkererwten zijn peulvruchten die de aardappelcomponent in een maaltijd kunnen vervangen.
Maar vergeleken met aardappels (of rijst of pasta) geven ze langer een gevoel van
verzadiging.