Recept afdrukken
No ratings yet

Linke soep

Zelfgemaakte tomatensoep met flink wat pit door de cayennepeper, komijn en koriander uit de Allerhande van 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
porties: 4
Calorieën: 380kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kruis de tomaten in, dompel onder in kokend water en ontvel.
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
  • Snipper de knoflook en ui.
  • Verhit in een pan olie, fruit de ui en knoflook ca. 2 min. met komijn en koriander. Laat het mengsel op een bord afkoelen.
  • Breng intussen het gehakt op smaak met peper, zout en cayennepeper.
  • Draai kleine balletjes van gehakt.
  • Breng in een soeppan 2 liter water aan de kook.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven.
  • Laat de gehaktballetjes in de bouillon glijden.
  • Draai het vuur lager, zodat de bouillon net in beroering blijft.
  • Voeg na 5 min. de tomatenblokjes, verse tomaat, paprika en uimengsel toe.
  • Roer de rijst erdoor en laat in ca. 10 min. zacht worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en sambal en knip tenslotte de bieslook erboven fijn.

bereidingstip:

  • Gebruik gedroogde kruiden zoals laurier,tijm,oregano en rozemarijn in gerechten die lang op het vuur of in de oven staan met mate bij het verhogen van de hoeveelheden.
  • Ze zijn sterk van smaak. Je kunt in een later stadium altijd naar smaak nog een beetje extra toevoegen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met warm stokbrood en kruidenboter.
 

Nutrition

Calorieën: 380kcal | koolhydraten: 41g | Eiwit: 18g | Vet: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkens blokjes met ananas ketjap saus en djahe

Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 8 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij knoflook, paprika's en uien fijn.
  • Zet de poulet aan in olie en vervolgens paprika en uien erbij.
  • Hierna kunnen alle overige kruiden en ananas er bij.
  • Vervolgens water en ketjap toevoegen, een beetje aanvoelen of het niet te waterig wordtwordt nog wel afgebonden.
  • Ondertussen de rijst koken.
  • De saus garen en afbinden.
  • Gerecht serveren met rijst en saus in aparte pan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Goreng

Rijst uit Singapore
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit in wat slaolie de trassie, knoflook en de ui, tot deze begint de bruinen.
  • Doe er dan de garnalen, de prei, de selderij en wat sambal bij en kruid af.
  • Voeg als laatste de droog gekookte rijst en 1 eetlepel ketjap toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat op klein vuur circa 10 minuten doorsudderen en roer goed.
  • Bak intussen een omelet van de geklutste eieren (doe er wat zout en peper bij),rol de omelet op en snijd er reepjes van.
  • Garneer de warme nasi met de reepjes ei en schijfjes komkommer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst met tahoe, prei, uien, bananen en satesaus

Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst op laag vuur gaar en droog.
  • Snij ondertussen de tahoe in blokjes van een centimeter op een bord en marineer ze met gemberpoeder, knoflookpoeder en flink wat ketjap (zoet of zout).
  • Af en toe goed omscheppen.
  • Fruit de ui met knoflook en de prei en breng dit op smaak met santen (liefst van een blok,anders een zakje),laos, koriander,komijn en kurkuma en een mespunt sambal.
  • Wees met de kruiden niet zuinig.
  • Goed doorscheppen.
  • Als de tahoe een uur gemarineerd is deze toevoegen aan de groente / kruidenmengsel en zachtjes meebakken.
  • Vervolgens de droge gare rijst erdoor scheppen en voorzichtig meebakken.
  • Op smaak brengen met ketjap en sambal.
  • Maak van de satesaus en wat melk een dikke romige saus.
  • Doe de nasi op de borden, bestrooi deze met seroendeng en vervolgens met de satesaus en geef er gesneden banaan en atjar tjampoer bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst met sperziebonen en gehakt uit Indonesie

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat boemboe a nasi goreng groenten zoals op zakje staat 10 minuten in gekookt
  • water wellen.
  • Kook de sperzieboontjes beetgaar in ruim kokend water.
  • Rul de gehakt in wat olie in wok of braadpan gaar.
  • Voeg naar smaak wat ketjap en sambal toe.
  • Voeg aan gehakt de gewelde boemboe a nasi goreng toe en bak de prei mee (zodat deze nog enigszins knapperig blijft.
  • Schep als laatste de gekookte boontjes erdoorheen.
  • Serveren met rijst, kroepoek en atjar of augurken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi goreng of bami goreng

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij het spek in kleine blokjes en bak ze in de olie.
  • Haal het spek uit de pan.
  • Bak 2 omeletten van het ei.
  • Snij de ui, en knoflook en de prei heel fijn.
  • Fruit nu eerst de ui even voor, doe de knoflook, sambal en de verkruimelde trassie erbij.
  • Dan een heel klein beetje water met het bouillontablet.
  • Snij de omelet in reepjes.
  • Schep de fijngesneden champignons en de prei en de chinese kool en de spekblokjes erdoor.
  • Op niet te hoog vuur want het moet knapperig blijven.
  • Dan de gekookte rijst of bami erdoorheen scheppen.
  • Op smaak maken met de ketjap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Loempiavulling, de enige echte

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Eerst de groenten wokken tot ze bijna gaar zijn en dan in een grote pan doen (geen vuur)
  • Eerst uien en dan de knoflook wokken tot ietsje bruin, dan licht gezouten gehakt toevoegen en wokken tot lichtbruin en rul, daarna trassi sambal , garnalen en gember erbij en dit ook in de grote pan doen en even mengen met de rest.
  • Nu der rest van de kruiden, oliën en saus en dit ook goed mengen.
  • Op het laatst de gsneden omelet en bosui er door mengen

Recept afdrukken
No ratings yet

Loempia

Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte, Kip, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop de eieren los met een snufje zout en 1 el water.
  • Verhit een koekenpan en vet deze licht in met wat olie.
  • Schenk er de losgeklopte eieren in en draai de pan rond, zodat de eiermassa zich goed verdeelt over de pan.
  • Bak de omelet op een heel laag vuur aan beide kanten lichtbruin en gaar.
  • Laat de omelet afkoelen en snij er dunne reepjes van met een lengte van ± 1 cm, hou apart.
  • Verwarm in een pannetje ± ½ l water en los hierin 1 tl bouillonpoeder op.
  • Leg er de kipfilet in en pocheer deze op een laag vuur in ± 20 minuten gaar.
  • Laat de kipfilet uitlekken en afkoelen.
  • Snij de kipfilet dan in piepkleine stukjes, hou apart.
  • Snipper het uitje, de gember en de knoflook.
  • Hak de pepertjes fijn.
  • Snij de witte kool, de winterwortel, de paprika en de champignons in kleine stukjes of reepjes.
  • Snij de prei en de bosuitjes in dunne ringetjes.
  • Hou alle groenten apart.
  • Wrijf de kummel in een vijzel fijn.
  • Verhit in een grote koekenpan of een wok de olie en bak hierin de gesnipperde ui, gember en knoflook glazig en roer er tijdens het bakken de sambal of fijngehakte peper en trassi door.
  • Voeg de witte kool, de winterwortel en de kummel toe en bak alles ± 5 minuten op een matig vuur.
  • Schep de massa regelmatig om om verbranden te voorkomen.
  • Voeg dan de ringetjes prei en stukjes paprika toe en bak de massa ± 2 minuten.
  • Voeg vervolgens de champignons, de bosuitjes en de taugé toe en bak nogmaals 1 minuut.
  • Laat de massa goed afkoelen.
  • Ontdooi intussen de loempiavellen.
  • Meng door de afgekoelde groenten, de stukjes kip, de reepjes omelet en de fijngehakte peterselie en maak de massa op smaak met wat bouillonpoeder, zout en peper.
  • Trek de loempiavellen voorzichtig van elkaar.
  • Leg een rechthoekig velletje schuin op het werkblad (jujube).
  • Schep er ± 1 el van de vulling op en vouw de zijwaartse punten naar het midden.
  • Bestrijk de punten met wat water en vouw het als een envelop op.
  • Zorg dat de vulling goed omsloten is door het velletje, anders zal tijdens het bakken de loempia uit elkaar vallen.
  • Of:
  • Bestrijk ze met wat water (dit dient als plakmiddel) en doe dit ook met de naar beneden en naar boven gerichte punten.
  • Plak de onderste punt over de vulling (envelop) en rol het pakketje op.
  • Er ontstaat dan een rechthoekig pakketje.
  • Herhaal dit met de rest van de vellen en vulling.
  • Laat de loempia's ± 1 uur 'drogen' en frituur of bewaar ze in de vriezer.
  • Voor het invriezen de loempia's eerst apart verpakken in een stukje plastic huishoudfolie en daarna in een goed afsluitbare doos of diepvrieszak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indische salade van snijbonen en ijsbergsla

Recept categorieën: Groenten, Salade
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Auteur Onbekend

Bereidingswijze

  • Snij de snijbonen in schuine stukken en kook ze in wat water met zout beetgaar.
  • Spoel ze koud af en laat ze uitlekken.
  • Schil intussen de rettich en snij hem in stukjes.
  • Snij de tomaten in plakjes en de ijsbergsla in reepjes.
  • Klop een dressing van het citroensap, de uitgeperste knoflook, de sambal, de ketjap, de olie en wat zout en peper.
  • Leg de ijsbergsla onderin een lage, brede schaal.
  • Verdeel daar de snijbonen, de stukjes rettich en de plakjes tomaat over.
  • Druppel de dressing erover en bestrooi de salade met seroendeng.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ayam Goreng, Mbok Berek

Javaanse gefrituurde kip met scherpe sambal
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voor de sambal chilipepers, garnalenpasta, sjalotjes, knoflook, laos, suiker en zout vermalen, 4 min. bakken in hete olie met nootmuskaat, citroengras en salamblaadjes.
  • Het tamarindesap erbij gieten en het geheel 30-60 sec. zachtjes doorkoken.
  • Het citroengras en de salamblaadjes uit de pan nemen.
  • De sambal over 4 kommetjes verdelen en laten afkoelen.
  • De sjaoltjes, de knoflook, de kemirinoten en het zout in een kruidenmolen tot een gladde pasta pureren.
  • Eventueel wat kokosmelk toevoegen om te voorkomen dat het mes vastloopt.
  • De wok 30 sec. verhitten.
  • Dan de pasta, kokosmelk, koriander, laos, salamblaadjes en stukken kip aan de kook brengen.
  • Het vuur laag draaien en het geheel zonder deksel op de pan 15-20 min. koken tot het vlees zacht is.
  • De kip laten uitlekken en goed droogdeppen met keukenpapier.
  • De olie in de wok verhitten.
  • Het vlees in de zeer hete olie regelmatig keren en in 2 min. goudbruin frituren.
  • Goed laten uitlekken en serveren met de sambal.