Gegratineerde Venusschelpen met Knoflook en Amandel

Venusschelpen gegratineerd met knoflook en amandel

Gegratineerde Venusschelpen met Knoflook en Amandel

Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 40 gram champignons de Paris of kastanjechampignons
  • Olijfolie extra vierge
  • 60 gram rauwe ham bijv. Serrano of Parma ham
  • 1 tomaat uitgelekt
  • 20 grote venusschelpen of 12 coquilles in de schelp schoongeboend
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 10 gram peterselie gehakt
  • 60 gram sjalot gesnipperd
  • 40 gram Parmezaan geraspt
  • 80 gram roomboter
  • 20 gram amandelmeel
  • 5 gram mosterd
  • Citroensap
  • 40 gram paneermeel
  • Zout

Instructies

  • Ontvel de champignons en snijd ze in blokjes van ongeveer 4 mm.
  • Verhit een eetlepel olijfolie en laat de champignonblokjes slinken.
  • Zet apart voor verder gebruik.
  • Snijd de ham en de uitgelekte tomaten ook in blokjes van ongeveer 4 mm.
  • Leg de venusschelpen in een dichte stoomovenpan om het vocht op te vangen en stoom op 100°C gedurende 2 minuten.
  • Meng voor de vulling knoflook, peterselie, sjalot, champignons, ham, tomaten, kaas, boter, amandelmeel, mosterd, 1 eetlepel kookvocht van de schelpen en wat citroensap.
  • Breng op smaak.
  • Verwarm de oven voor op 185°C met de Hetelucht Plus functie.
  • Strijk de vulling tegen de binnenkant van de open venusschelpen.
  • Strooi er paneermeel over en zet de schelpen op het rooster in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Plaats een bakplaat onder het rooster om eventueel vocht op te vangen.
  • Bak gedurende 2 minuten.

Serveren:

  • Leg een laagje grof zeezout op een mooi bord.
  • Schik de schelpen in het zout en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de zachte textuur van de venusschelpen en de rijke smaak van knoflook en amandel.

Voedingswaarden

Calories: 300 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 12 g | Vet: 20 g | Zout: 2 g | Sugar: 2 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Noten / Vis / Voorgerechten
Land van herkomst Europa