Jam zonder suiker
Instructies
- Bij de jambereiding is pectine de belangrijkste geleivormende stof, die zorgt voor blijvende stevigheid. Pectine wordt gevormd tijdens het rijpingsproces van de vrucht onder de schil en rond de pit.
- Voor een stevige jam is nodig: voldoende pectine, suiker en zuur.
- Kies dus voor een combinatie van pectine-arme en pectine-rijke vruchten.
- Voeg bij gebruik van pectine-arme vruchten 2 el citroensap toe om het geleren te bevorderen. gebruik in plaats van suiker vloeibare suikervervanger.
- Deze kan namelijk tegen verhitting zelfs boven 180?C. zonder zoetkracht te verliezen.
- Met behulp van een geleermiddel zoals Marmello I en Van Gilse geleipoeder is slechts 1 minuut doorkoken voldoende.
- Daardoor blijven smaak, kleur en voedingswaarde beter bewaard.
- Bij een bereiding met suiker moet jam minstens 5 minuten koken. van Gilse geleipoeder bevat conserveermiddel, waardoor de houdbaarheid van gesloten potten (bij hygienische bereiding) 4 maanden of langer kan zijn.