Kalkoen ragout voor de Kerst

Porties: 8 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 800 gram kalkoen
  • 400 gram champignons
  • 2 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olie en/of boter om te bakken
  • 200 gram mager gerookte spek in reepjes
  • 1 theelepel gedroogde dragon
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • ¼ liter kippenbouillon of gevogeltefondvan tabletten of uit een pot
  • ¼ liter droge witte wijn
  • 250 gram crême fraiche
  • allesbinder of aangeroerde maïzena
  • zout
  • peper
  • scheutje citroensap
  • 1 eetlepel fijngehakte dille (vers of diepvries)
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Instructies

  • Snijd de kalkoenfilet in blokjes van circa 2x2 cm.
  • Snijd de champignons in plakjes.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Verhit de olie (en de boter) en bak de kalkoenblokjes in twee of drie porties rondom aan
  • Schep ze uit de pan.
  • Laat het spek kort uitbakken.
  • Voeg de champignons toe en laat circa 5 minuten bakken.
  • Voeg de ui toe en laat glazig fruiten.
  • Laat de knoflook, de dragon en de tijm kort meefruiten.
  • Blus af met de bouillon of de fond en met de wijn en doe het vlees terug in de pan.
  • Laat met het deksel op de pan circa 15 minuten stoven (niet koken!). 
  • Breng de ragout tegen de kook en roer er de crème fraîche door.
  • Bind de saus met allesbinder of maïzena. 
  • Breng op smaak met zout en peper en een scheutje citroensap.
  • Bestrooi voor het serveren met de groene kruiden.
  • Geef er rijst en groenten naar keuze bij, bijvoorbeeld broccoli.

Suggestie: Vervang de kalkoen door kipfilet of kalfsfricandeau.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Recept categorieën Gevogelte
    Land van herkomst Frankrijk
    Feestdagen etc Kerst