Kalkoen ragout voor de Kerst
Ingrediënten
- 800 gram kalkoen
- 400 gram champignons
- 2 ui
- 2 teentjes knoflook
- olie en/of boter om te bakken
- 200 gram mager gerookte spek in reepjes
- 1 theelepel gedroogde dragon
- 1 theelepel gedroogde tijm
- ¼ liter kippenbouillon of gevogeltefondvan tabletten of uit een pot
- ¼ liter droge witte wijn
- 250 gram crême fraiche
- allesbinder of aangeroerde maïzena
- zout
- peper
- scheutje citroensap
- 1 eetlepel fijngehakte dille (vers of diepvries)
- 1 eetlepel fijngehakte bieslook
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Instructies
- Snijd de kalkoenfilet in blokjes van circa 2x2 cm.
- Snijd de champignons in plakjes.
- Snipper de ui en de knoflook.
- Verhit de olie (en de boter) en bak de kalkoenblokjes in twee of drie porties rondom aan
- Schep ze uit de pan.
- Laat het spek kort uitbakken.
- Voeg de champignons toe en laat circa 5 minuten bakken.
- Voeg de ui toe en laat glazig fruiten.
- Laat de knoflook, de dragon en de tijm kort meefruiten.
- Blus af met de bouillon of de fond en met de wijn en doe het vlees terug in de pan.
- Laat met het deksel op de pan circa 15 minuten stoven (niet koken!).
- Breng de ragout tegen de kook en roer er de crème fraîche door.
- Bind de saus met allesbinder of maïzena.
- Breng op smaak met zout en peper en een scheutje citroensap.
- Bestrooi voor het serveren met de groene kruiden.
- Geef er rijst en groenten naar keuze bij, bijvoorbeeld broccoli.