Konijn op oud Vlaamse manier

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 konijn
  • 3 dl witte wijn
  • 1 dl azijn
  • zout
  • gekneusde peperkorrels
  • bloem
  • tijm
  • laurier
  • 60 gr boter
  • 50 gr spekblokjes
  • 2 uien
  • bouillon
  • 250 gr gedroogde pruimen
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 snee ontbijtkoek eventueel bruinbrood

Instructies

  • Roer de wijn, azijn, zout en gekneusde peperkorrels door elkaar en voeg er blaadjes
  • laurier en enkele takjes tijm aan toe.
  • Verdeel het konijn in stukken en leg die in de marinade.
  • Laat ze zo ± 24 uur staan en keer ze af en toe, dek af met een doek.
  • Laat de pruimen 4-5 uur weken.
  • Neem de stukken konijn uit de marinade, droog ze af en haal ze door bloem met wat zout.
  • Smelt de spekblokjes in de boter uit en braad daarin de stukken konijn snel aan alle kanten aan.
  • Neem ze daarna uit de pan.
  • Leg de in ringen gesneden uien in de achtergebleven boter, laat die goudgeel fruiten,
  • leg de stukken konijn erbij met nog wat takjes tijm, giet de gezeefde, voorverwarmde marinade over het konijn en eventueel nog wat bouillon, de stukken moeten net onder staan.
  • Laat de stukken konijn zo ± 12 uur stoven.
  • Voeg er dan de pruimen en de koek bij en laat nog eens een half uur stoven.
  • Deze stooftijd dient om te binden en geeft een fijne kruidige smaak.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wilt u de saus wat neutraler houden, dan neemt u in plaats van ontbijtkoek bruinbrood, dat u eventueel met wat mosterd kunt bestrijken.
Voeg er 1 lepel bruine suiker aan toe.
In Limburg voegt men aan deze saus een lepel appelstroop toe in plaats van suiker.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hoofdgerechten / Wild
Land van herkomst België