Konijn op oud Vlaamse manier
Ingrediënten
- 1 konijn
- 3 dl witte wijn
- 1 dl azijn
- zout
- gekneusde peperkorrels
- bloem
- tijm
- laurier
- 60 gr boter
- 50 gr spekblokjes
- 2 uien
- bouillon
- 250 gr gedroogde pruimen
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 snee ontbijtkoek eventueel bruinbrood
Instructies
- Roer de wijn, azijn, zout en gekneusde peperkorrels door elkaar en voeg er blaadjes
- laurier en enkele takjes tijm aan toe.
- Verdeel het konijn in stukken en leg die in de marinade.
- Laat ze zo ± 24 uur staan en keer ze af en toe, dek af met een doek.
- Laat de pruimen 4-5 uur weken.
- Neem de stukken konijn uit de marinade, droog ze af en haal ze door bloem met wat zout.
- Smelt de spekblokjes in de boter uit en braad daarin de stukken konijn snel aan alle kanten aan.
- Neem ze daarna uit de pan.
- Leg de in ringen gesneden uien in de achtergebleven boter, laat die goudgeel fruiten,
- leg de stukken konijn erbij met nog wat takjes tijm, giet de gezeefde, voorverwarmde marinade over het konijn en eventueel nog wat bouillon, de stukken moeten net onder staan.
- Laat de stukken konijn zo ± 12 uur stoven.
- Voeg er dan de pruimen en de koek bij en laat nog eens een half uur stoven.
- Deze stooftijd dient om te binden en geeft een fijne kruidige smaak.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wilt u de saus wat neutraler houden, dan neemt u in plaats van ontbijtkoek bruinbrood, dat u eventueel met wat mosterd kunt bestrijken.
Voeg er 1 lepel bruine suiker aan toe.
In Limburg voegt men aan deze saus een lepel appelstroop toe in plaats van suiker.
Voeg er 1 lepel bruine suiker aan toe.
In Limburg voegt men aan deze saus een lepel appelstroop toe in plaats van suiker.