Korma Plau

Lamscurry met rijst
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram lamsschoudervlees
  • 200 gram uien
  • 1 eetlepel verse gember of 1 theelepel gedroogd
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 gedroogde chilipepers zonder zaadjes
  • 1 eetlepel koriander gemalen
  • theelepel komijn gemalen
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kardemom gemalen
  • ¼ theelepel kruidnagel gemalen
  • ¼ theelepel saffraanpoeder
  • 75 gram amandelen geschaafde
  • dl volle yoghurt
  • zout
  • boter

Instructies

  • Snijd het lamsvlees in blokjes.
  • Hak de helft van de uien met de gember, de knoflook, de kruiden en de helft
  • van de amandelen zeer fijn.
  • Snipper de rest van de ui en fruit die in wat boter.
  • Voeg de kruidenmassa toe en fruit dit tot de olie zich van de rest scheidt.
  • Voeg het lamsvlees, de (in een eetlepel kokend water opgeloste) saffraan en de yoghurt toe.
  • Breng het gerecht aan de kook en laat het zachtjes, afgedekt, 1 uur stoven tot het vlees zacht is.
  • Roer af en toe.
  • Rooster de rest van het amandelschaafsel in een droogverhitte koekenpan en strooi dit over het vlees.
  • Serveer het vlees met (even in olie met knoflook en wat kerrie gebakken en daarna in bouillon gekookte) rijst, een chutney naar keuze en een ‘sambal’ van een fijngehakt mengsel van 1 rode ui, 2 muntblaadjes en citroensap.
  • Noot: Enkele chutneys
  • Tomatenchutney: meng een blik gepelde tomaten met geraspte gember,
  • knoflook, chilipeper, suiker en kerrie en laat dit sudderen tot een stevige
  • chutney is ontstaan.
  • Een dadelchutney maakt u op dezelfde manier als tomatenchutney, vervang
  • alleen de tomaten door ontpitte dadels.
  • Verse korianderchutney: laat 100 gr gedroogde geraspte kokos,overgoten met
  • 1 dl water, 5 minuten staan. Pureer in een blender het kokosmengsel, 2 bosjes
  • koriander, 4
  • teentjes knoflook, 1 klein uitje, 1 1/2 theelepel kerrie en 3 eetlepels
  • citroensap. Strooi er een in dunne ringen gesneden rode peper over.

Notities / Tips / Wijnadvies

Enkele chutneys

Tomatenchutney:

Meng een blik gepelde tomaten met geraspte gember, knoflook, chilipeper, suiker en kerrie en laat dit sudderen tot een stevige chutney is ontstaan.

Dadelchutney:

maakt u op dezelfde manier als tomatenchutney, vervang alleen de tomaten door ontpitte dadels.

Verse korianderchutney:

laat 100 gr gedroogde geraspte kokos, overgoten met 1 dl water, 5 minuten staan.
Pureer in een blender het kokosmengsel, 2 bosjes koriander, 4
teentjes knoflook, 1 klein uitje, 1½ theelepel kerrie en 3 eetlepels citroensap.
Strooi er een in dunne ringen gesneden rode peper over.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Curry’s / Lamsvlees / Rijst
Land van herkomst India