Kotelet van hert op stamppot van waterkers, geserveerd met krokante schorseneer

Hertenkotelet op Smakelijke Waterkersstamppot, Geserveerd met Krokante Schorsenee

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het vlees:

  • 4 hertenkoteletten van ongeveer 100 gram elk
  • Roomboter
  • Peper & zout
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 100 ml rode port
  • 100 ml kalfsfond

Voor de stamppot:

  • 300 gram aardappels geschild en in kwarten gesneden
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 bos waterkers gewassen en grof gehakt
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • Djintan
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Voor de krokante schorseneer:

  • 4 schorseneren
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Verhit roomboter in een pan en bak de hertenkoteletten kort tot ze bruin zijn.
  • Plaats ze vervolgens op een rooster in de oven, met een bakplaat eronder om verder te garen.
  • Bak volgens de instellingen tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt.
  • Fruit in dezelfde pan de fijngesnipperde sjalot.
  • Blus af met rode port en kalfsfond, laat inkoken tot de sausdikte.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Kook de aardappels in een stoomoven tot ze gaar zijn.
  • Stamp ze fijn en meng met melk en mosterd.
  • Voeg vlak voor het opdienen de overige ingrediënten toe en roer goed door.
  • Schil de schorseneren en snijd ze in dunne plakken.
  • Frituur ze in olie tot ze krokant zijn, laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de stamppot en saus apart in een afgedekte stoomovenpan.
  • Breng de stamppot op smaak met djintan, olijfolie, peper en zout.
  • Roer als laatste de waterkers erdoor en garneer met enkele blaadjes waterkers.
  • Serveer de stamppot in een serveerring op het bord, leg de krokante schorseneer er speels op en leg de hertenkotelet erbovenop.
  • Druppel wat saus over en rond het gerecht.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een medium-bodied rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de delicate smaak van het hertenvlees en de kruidige aardappelstamppot.

Voedingswaarden

Calories: 460 kcal | koolhydraten: 26 g | Protein: 26 g | Vet: 27 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 4 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hoofdgerechten / Stamppot / Wild
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Suikervrij / Tarwevrij / Zout arm