Lamsvleesstoofpot
Ingrediënten
- 3 eetlepels olie
- 800 gr-1 kg lamsvlees in dobbelstenen van 4 x 4 cm
- 150 gram mager ontbijtspek in reepjes
- 25 kleine uitjes
- 1 kleine winterwortel in plakjes
- 2 stengels bleekselderij in plakjes
- 2 geperste teentjes knoflook
- 2 eetlepels bloem
- 1 fles rode wijn bijvoorbeeld Rousillon
- 2 dl vleesbouillon van tablet
- 1 bouquet garni van 2 takjes tijm 3 peterseliestelen en 1 blaadje laurier
- 2 stengels bleekselderij
- kruidnagels
- zout peper
- 200 gram champignons in vieren
- 200 gram kerstomaatjes
Instructies
- Verhit 2 eetlepels olie en bak het vlees hierin rondom bruin.
- Schep het vlees uit de pan en bak het spek in het achtergebleven braadvet in 10 minuten bruin.
- Roer de uitjes, wortel, bleekselderij en knoflook erdoor en bak ze 10 minuten mee.
- Leg het vlees terug in de pan, strooi de bloem erover en bak die al roerend 3 minuten.
- Verwarm de wijn in een steelpan, schenk hem over het vlees en roer alles goed door.
- Schenk er eventueel wat bouillon bij; het vlees moet net onder staan.
- Voeg het bouquet garni, zout en peper toe en laat het vlees afgedekt op zacht vuur (of in een oven van 160°C) 2 uur stoven.
- Bak de champignons 20 minuten voor het einde van de stooftijd op hoog vuur 5 minuten in 1 eetlepel olie.
- Schep de champignons en de tomaatjes bij het vlees en stoof ze 15 minuten mee.
- Breng het gerecht met zout en peper op smaak.
- (Bind de saus eventueel met een klontje beurre manié.
- Serveer met kleine gekookte aardappelen.
- Beurre manié
- Beurre manié is een mengsel van gelijke delen boter en bloem.
- Boter en bloem worden tot een pasta gekneed en met kleine klontjes tegelijk door een saus geroerd om deze te binden.
- Beurre manié kan heel goed in de diepvries worden bewaard.