Kleine bessenvlaaitjes met schuim
Recept afdrukken
No ratings yet

Kleine bessenvlaaitjes met schuim

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit, Gebak
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout

voor de vulling:

  • ½ liter melk
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder imperial
  • 1 eidooier
  • 250 gram rode bessen
  • suiker om te bestrooien

voor de topping:

  • 80 gram eiwit
  • 80 gram suiker
  • 80 gram poedersuiker

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).

Maak nu de pudding.

  • Breng 400 ml melk aan de kook met de suiker.
  • De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt giet je een gedeelte bij het mengsel, roer kort door en schenk in de pan terug.
  • Breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook tot de pudding indikt. Leg nu een stukje plastic folie op de pudding (hij mag gewoon in de pan blijven) en zet de pan op een koele plaats.
  • Je houd nadien nog pudding over, deze mag je lekker zo opeten.
  • Neem het deeg en rol dit dun uit op een licht bebloemd werkblad.
  • Neem een uitsteker van ca 10 cm en steek nu 12 rondjes uit.
  • Beboter je cupcake vorm en leg nu in elk vormpje een cirkel deeg.
  • Nu moet je even gaan duwen en strekken totdat je vormpje mooi gevuld is.
  • Neem de pudding erbij en leg in elk stukje deeg een flinke koffielepel pudding.
  • Hierboven op verdeel je de bessen.
  • Neem nog wat extra suiker en strooi dit met een koffielepel over de bessen.
  • Zet je oven aan om voor te verwarmen op 200°C (traditioneel), voor hetelucht ga je 10 tot 15°C lager.

Nu ga je de topping maken.

  • Doe je eiwitten in een kom en zet je machine aan.
  • Strooi er telkens een beetje suiker bij tot de suiker op is en je eiwit mooi tot glanzende stijve pieken is geslagen. Voeg nu lepel voor lepel het poedersuiker toe.
  • Laat de machine gewoon verder draaien tijdens het toevoegen.
  • Neem een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.
  • Vul de zak en spuit mooie rozetten op de bessen.
  • Zet je cupcakevorm in de oven op de 2de richel van onder.
  • Bak je vlaaitjes gaar in ca 20 minuten.
  • Zie je dat je schuim donkerbruin gaat worden ? Zet je oven dan een 20°C lager.
  • Na het bakken haal je de vlaaitjes met een klein paletmes uit de cupcakevorm en laat je ze afkoelen op een taartrooster.

Notities

Heb je nog deeg over en wil je dit niet weggooien ? Bak er dan nog een kleine bodem van en vries deze in. Je kunt deze later ontdooien en vullen naar keuze.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mozerellamousse

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Kaas
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 bol mozzarella
  • beker slagroom 250 ml
  • peper & zout
  • 1 doosje Tomberries kleinst tomaatjes
  • flink wat Basilicumblaadjes
  • 1 doosje Krustader van Ikea

Instructies

  • Begin met het maken van de mozzarellamousse.
  • Snijd de twee mozzarellabolletjes in stukken en doe ze in de keukenmachine,
  • doe er ongeveer 200 ml slagroom bij.
  • Laat de keukenmachine draaien tot je een mooie mousse hebt.
  • Als ie nog te dik is, kun je er eventueel nog wat slagroom bij doen.
  • Breng de mousse flink op smaak met peper en zout. Als je een spuitzak met spuitmondje hebt,
  • stop dan – indien nodig – eerst het spuitmondje in de zak en vul de zak vervolgens met de mousse.
  • Leg er een knoop in of sluit de zak goed af en leg in de koelkast tot gebruik.
  • Vul vervolgens de pasteibakjes met een flinke dot van het mozzarellamengsel.
  • Maak het geheel af met twee of drie kleine pomberries en een blaadje basilicum.
  • Draai er met de pepermolen nog wat verse peper overheen en je hapjes zijn klaar!