Krokante Appeltaart met Armagnac en Filodeeg

Krokante Appeltaart met Armagnac en Filodeeg

(inclusief marineren)2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Verjaardag
Servings: 8 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • springvorm van 24 cm doorsnee, ingevet
  • Borstel voor het bestrijken
  • Aluminiumfolie (optioneel)
  • Ingrediënten:

Ingrediënten

  • 6 eetlepels Armagnac verkrijgbaar bij de slijter
  • 100 g poedersuiker
  • 3 grote appels in dunne schijfjes
  • 125 g roomboter
  • 12 plakken filodeeg 25 x 25 cm

Instructies

  • Meng Armagnac met 50g poedersuiker en marineer de appelplakjes hierin gedurende 2 uur.
  • Laat de appelplakjes uitlekken en vang het vocht op.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Smelt de roomboter.
  • Bestrijk de plakjes filodeeg dun met gesmolten boter.
  • Bouw de taart op: leg 4 plakjes deeg in de vorm en verdeel over elk plakje deeg wat Armagnac-marinade en poedersuiker.
  • Draai elk deegplakje ten opzichte van het vorige plakje, zodat de punten verspringen en rondom de taart omhoog staan.
  • Leg op het vierde plakje deeg de helft van de appelschijfjes.
  • Druppel Armagnac over de appels en bestrooi met wat poedersuiker.
  • Leg daarop 2 deegplakjes (met Armagnac en suiker).
  • Plaats daarop de rest van de appelschijfjes en druppel ook deze weer met Armagnac en bestrooi met suiker.
  • Dek de taart als laatste af met de laatste 4 plakjes deeg en voeg steeds wat Armagnac en suiker toe tussen de lagen.
  • Leg de laatste 2 deegplakjes mooi 'verkreukeld' in de vorm.
  • Bestrijk de bovenste deeglaag met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en bak nog eens 15 minuten.
  • Als de deegpunten te donker worden, de taart afdekken met aluminiumfolie.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze krokante appeltaart met een glas dessertwijn zoals een Sauternes of een zoete Muscat.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g