Abrikozen- en Pruimencake met Amandelmeel en Quinoa

Abrikozen- en Pruimencake met Amandelmeel en Quinoa

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Cake, Fruit
Servings: 12 plakjes
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 125 gram gedroogde abrikozen minimaal 12 uur geweekt
  • 125 gram gedroogde pruimen minimaal 12 uur geweekt
  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram quinoameel
  • 8 gram bakpoeder
  • 2 rijpe bananen geprakt
  • 2 eieren
  • 30 ml olijfolie
  • 50 gram gehakte walnoten
  • Snufje zout
  • Optioneel:
  • kaneel- of gemberpoeder voor extra smaak

Instructies

  • Houd 100 gram van de gewelde abrikozen en pruimen apart en snijd de rest in kleine blokjes.
  • Prak de bananen met een vork of in de keukenmachine.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
  • Meng alle ingrediënten, behalve de 100 gram vruchten, in een kom en doe het mengsel in een met bakpapier bekleed bakblik.
  • Voeg eventueel wat extra smaak toe door kaneel- of gemberpoeder toe te voegen.
  • Bak de cake af in 45-60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt als je deze in het midden van de cake steekt.
  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt en in plakjes snijdt.

Notities

Wijnadvies:

Geniet van deze heerlijke cake met een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De fruitige en bloemige tonen van de wijn zullen perfect samengaan met de zoete en hartige smaken van de cake.

Nutrition

Serving: 1plakje | Calories: 230kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Gourmet Tompouce met Gamba’s en Groente-Dragonsaus

Gourmet Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus

Serveer deze tompouce met gamba's en groente-dragonsaus als verfijnd voorgerecht voor een bijzondere smaakervaring.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 plakje bladerdeeg van 10 x 10 cm
  • 1 ei
  • 1 el boter
  • 1 el cognac
  • 1 tl geraspte verse gember
  • 1 tl kervel fijngehakt
  • 1 tl verse dragon fijngehakt
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 1 deciliter visbouillon van tablet
  • 2 ½ deciliter slagroom
  • 20 grote gamba’s gekookt
  • ½ prei in dunne ringen
  • ½ venkelknol in kleine reepjes
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 2 sjalotten in dunne ringen
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Voorbereiden:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vier gelijke stukken.
  • Leg de stukken op een bakblik bekleed met bakpapier.
  • Klop het ei los met 1 theelepel water en bestrijk het bladerdeeg ermee.
  • Bak de plakjes ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Saus bereiden:
  • Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken.
  • Roer de slagroom erdoor en laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte.
  • Groenten en Gamba's bereiden:
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de sjalot en wortel gedurende 5 minuten.
  • Voeg daarna de selderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten.
  • Pel de gamba’s, verwijder de zwarte darm en bak ze voorzichtig mee gedurende 5 minuten.
  • Voeg de kruiden, zout, peper en een beetje citroensap toe aan de saus.
  • Meng het gambamengsel door de saus.
  • Bewaar het afgedekt in de koelkast totdat je het gaat serveren.
  • Afwerken:
  • Snijd de bladerdeegplakjes doormidden en verdeel het gambamengsel over de onderste helften.
  • Bedek met de bovenste helften en serveer direct.

Notities

Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g