Speculaas Amandel Koekjes

Speculaas Amandel Koekjes

Ontdek het recept voor de heerlijke Deldense moppen: amandel-speculaas koekjes met een heerlijk kruidige smaak, perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Bijgerecht, Koek, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 30
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gram anijszaad
  • 1 gram kardemom
  • 1 gram koriander
  • 1 gram nootmuskaat
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 20 gram kaneel
  • 5 gram kruidnagel
  • 5 gram foelie
  • 200 gram bloem gezift
  • ¼ theelepel amandel extract
  • ¼ theelepel natriumbicarbonaat
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 65 gram griessuiker
  • 65 gram amandelschilfers of fijngestampte amandelen zonder vlies
  • 150 gram boter
  • 200 gram amandelschilfers voor bovenop de koekjes
  • ¼ theelepel zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Meng de bloem met het zout, de kruiden en het natriumbicarbonaat.
  • Voeg 45 gram van de amandelschilfers toe als je ze door het deeg wilt mengen.
  • Klop de boter romig en voeg de suiker en het amandel extract toe.
  • Klop tot een glad beslag.
  • Roer het bloemmengsel door het botermengsel en rol het deeg op tot een rol van ongeveer 4 cm diameter.
  • Laat het koekjesdeeg minimaal 1 uur in de koelkast afkoelen.
  • Snijd het deeg in schijfjes van 1/2 cm dikte.
  • Leg de schijfjes op een beboterde en bebloemde bakplaat met ongeveer 2 cm ruimte tussen de koekjes en bestrooi met de rest van de amandelschilfers.
  • Bak de koekjes 20 minuten tot ze goudbruin zijn (zorg ervoor dat de randen niet verbranden).
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes bij een kop thee of als zoete traktatie bij een feestelijke gelegenheid.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn, zoals een Muscat, past perfect bij de kruidige smaak van deze koekjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.02g | Sugar: 8g