Zoete focaccia
Equipment
Ingrediënten
- Foccacia: voor 2 dunne foccacia's
- 500 g bloem
- 12 g zout
- 15 g honing
- 15 g verse gist
- 3 dl lauw water
Toppings:
- chocoladedruppels wit & puur
- pistachenoten
- olijfolie met vanillestok en rozemarijn
- mix van gekonfijte vruchten
- fleur de sel
- stukjes marsepein
- 100 ml goede olijfolie
- vanillestok
Instructies
- Bereiding foccacia:
- Neem een ruime mengkom en doe er de bloem in.
- Maak een kuiltje, strooi op de rand van de bloem het zout.
- Los in het lauw water de gist op en voeg de honing toe.
- Roer tot alles is opgelost en giet dit mengsel in het bloemkuiltje.
- Meng van binnen naar buiten de bloem langzaam bij de vloeistof tot je een deegbal krijgt.
- Kneed het deeg 6 minuten met de hand of in een keukenrobot
- Laat het deeg 5 minuutjes rusten onder een handdoek of plastic folie.
- Sla de lucht er uit.
- Rol het deeg uit met een dikte van een halve cm, of ter grootte van de bakplaat.
- Dek af met handdoek of plastic folie.
- Schraap intussen het merg van een vanillestok en doe bij de olijfolie en voeg er wat gedroogde rozemarijn bij.
- Meng alles onder elkaar.
- Smeer met borsteltje de deegstukken in met de olijfolie.
- Laat 20 minuten rijzen onder plasticfolie.
- Duw met de vingertoppen putjes in het deeg tot tegen de bakplaat.
- Kwast de foccacia opnieuw in met de olijfolie.
- Duw de ongezouten pistachenoten, fleur de sel, blokjes marsepein en de mix van gekonfijte vruchten in het deeg.
- Laat nog een kwartiertje rijzen onder folie.
- Verwarm de oven en bak de foccacia in 10 à 15 minuten goudbruin 220°C.
- Strooi na bet bakken witte- en pure chocoladedruppels op de warme foccacia zodat de chocolade er op smelt.
Notities
Uiteraard kan je met dit recept ook hartige foccacia’s maken. Duw voor het bakken stukjes ui, paprika, provencaalse kruiden of/en zongedroogde tomaatjes in het deeg.