Recept afdrukken
No ratings yet

Groene Ravioli met Slakken-Kruidenvulling en Champignon-Wijnsaus

Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
calorieën: 645kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de Ravioli:

  • 150 gram gehakte spinazie diepvries
  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eieren waarvan 1 losgeklopt

Voor de Vulling:

  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 250 gram champignons fijngehakt
  • 4 eetlepels + 2 deciliter slagroom
  • 1 blikje slakken
  • 100 gram kruidenboter
  • 2 eetlepels cognac of vieux

Voor de Saus:

  • 2 deciliter witte wijn
  • 1 liter kruidenbouillon van tablet
  • 1 pot gevogeltefond 400 ml
  • Zout en peper naar smaak

Afwerking:

  • Bieslook fijngehakt

Instructies

Voorbereiding Ravioli:

  • Verwarm de spinazie en knijp het goed uit.
  • Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg zout, olijfolie, 2 eieren en spinazie toe in het kuiltje.
  • Meng met een vork de eieren en spinazie, voeg beetje bij beetje de bloem toe.
  • Kneed het deeg gedurende 10 minuten en laat het 1 uur rusten in folie.

Voor de Vulling:

  • Hak sjalot en champignons fijn.
  • Bak sjalot in boter zacht gedurende 5 minuten.
  • Voeg champignons toe, laat vocht verdampen, roer 4 eetlepels slagroom erdoor en laat iets inkoken.
  • Snijd slakken in stukjes, bak ze in kruidenboter gedurende 4 minuten.
  • Voeg cognac toe en laat alcohol verdampen.
  • Meng slakken en champignonmengsel, laat afkoelen.

Voorbereiding Ravioli Vervolg:

  • Rol het deeg met een deegrol (of pastamachine) heel dun uit tot 6 vellen van ongeveer 8x40 cm.
  • Schep op de helft van de vellen, met 5 cm tussenruimte, een lepel van het mengsel.
  • Bestrijk het deeg rond de vulling met losgeklopt ei.
  • Leg de rest van de vellen erop en druk het deeg rond de vulling goed aan.
  • Steek met een pastawieltje 12-16 ravioli uit.

Voorbereiding Saus:

  • Verwarm de wijn in de champignonpan en roer aanbaksels los.
  • Zeef het mengsel boven een sauspan.
  • Kook de wijn tot de helft in.
  • Voeg bouillon toe en kook weer tot de helft in.
  • Roer 2 deciliter slagroom erdoor en laat het inkoken tot sausdikte.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Bereiding:

  • Kook de ravioli in de bouillon in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Verwarm de saus zachtjes.
  • Schep wat saus op de borden, verdeel de ravioli erover en garneer met fijngehakte bieslook.

Notities

Wijnadvies:

Deze groene ravioli met slakken-kruidenvulling en champignon-wijnsaus komt goed tot zijn recht met een stevige, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 645kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 44g | Zout: 3.5mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Suikertaart

Recept categorieën: Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Taartendeeg (gistdeeg): voor 2 taarten

  • 250 g bloem
  • 65 ml water
  • 1 ei
  • 10 g verse gist
  • 12 g suiker
  • 12 g zout
  • 100 g boter
  • Vulling:
  • 200 ml room
  • 2 eidooiers
  • 200 g bloemsuiker
  • 5 blokjes harde boter

Instructies

  • Los de gist op in het water en voeg er het losgeklopt ei bij.
  • Zeef de bloem en giet uit op werkblad.
  • Maak een bloemkring.
  • Strooi de suiker op de rand.
  • Leg het zout aan de buitenzijde van de bloemkring.
  • Snij de malse boter in blokjes en leg op de randen.
  • Giet het water met de gist en het ei in het midden van de bloemkring.
  • Meng met de vingertoppen de ingrediënten van binnen naar buiten.
  • Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuutjes tot een homogeen deeg.
  • Maar zeker niet langer dan 5 minuutjes, anders wordt het deeg te elastisch.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken.
  • Maak er een bolletje van en pak het in met plastic folie.
  • Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
  • Kwast een taartvorm in met malse boter.
  • Neem een bolletje deeg en rol het uit tot 3 à 4 mm dikte.
  • Hou een beetje deeg apart voor de bandjes die de rand zullen komen.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg.
  • Duw het deeg goed aan.
  • Laat even rusten.
  • Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
  • Haal met je duim het deeg rondom ietsje naar boven zodat het deeg enkele millimeters boven de taartvorm uitsteekt.
  • Doreer de randen met wat losgeklopt eigeel met scheutje melk.
  • Rol intussen een beetje deeg uit tot 3 mm dikte.
  • Snij hiervan bandjes van één cm breedte om bandjes van te snijden.
  • Schik de deegbandjes op de rand van de taart.
  • Doreer de bandjes.
  • Warm de oven voor op 230°C.
  • Maak de vulling.

Vulling:

  • Klop 2 eidooiers los met de room.
  • Vul de taart met de poedersuiker en giet hierop het ei-roommengsel.
  • Verdeel enkele blokjes koude boter in de taart.
  • Bak de taart op 230°C gedurende 15 à 20 minuten.
  • Ontvorm de taart meteen en laat afkoelen op een rooster.

Notities

Voor taartendeeg is geen bloem met een hoog eiwitgehalte vereist. Glutenvorming is hier niet nodig.
Ik geef de voorkeur aan poedersuiker maar die kan je eventueel vervangen door bruine suiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Frangipannetaart van Sofie Dumont

Recept categorieën: Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Bodem:

  • 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
  • enkele eetlepels abrikozenconfituur

Frangipanne:

  • 200 g malse boter
  • 200 g amandelpoeder
  • 200 g suiker
  • 3 eieren
  • 200 gr bloem
  • snuifje zout
  • vanillestok
  • extra eimengsel dorure

Instructies

  • Bekleed een taartvorm met een vel kant-en-klaar bladerdeeg.
  • Druk het deeg goed aan en verwijder het overhangende deeg aan de randen.
  • Dit restje deeg kan je straks gebruiken om bandjes van te snijden.
  • Prik het deeg in de taartvorm enkele keren in met een vork.
  • Laat rusten.
  • Verdeel na een tijdje enkele lepels abrikozenconfituur gelijkmatig over de bodem.

Bereid intussen de frangipanne:

  • Meng het amandelpoeder met de suiker (broyage).
  • Splijt een vanillestok en schraap het merg er uit.
  • Voeg bij de boter.
  • Roer de boter zeer mals en romig (let op: de boter niet laten smelten).
  • Meng hier telkens een ei en 1/3 van de broyage bij tot alles is opgewerkt.
  • Zeef de bloem en roer ze als laatste onder het beslag.
  • Meng goed.
  • Neem de taartvorm en verdeel enkele eetlepels abrikozenconfituur gelijkmatig over de bodem.
  • Vul een spuitzak met de frangipanne en spuit in cirkelvorm in de taartvorm.
  • Strijk de frangipanne met een plastic krabbertje lichtjes hol.
  • Begin telkens in het midden en strijk de frangipanne naar de randen toe.
  • Rol het resterende bladerdeeg uit en snij deegbandjes van 1 cm breedte
  • Versier hiermee de taart in ruitvorm.
  • Strijk de bandjes in met eimengsel (dorure).
  • Bak de taart op 190°C gedurende ongeveer 40 minuten.
  • Ontvorm meteen en bestrijk de nog warme taart met wat abrikozenconfituur
  • Laat verder afkoelen op een taartrooster.
  • Werk af met wat poedersuiker op de boorden.

Notities

Klop de frangipanne niet te luchtig anders zou bij het bakken de vulling kunnen overlopen uit de vorm
Het gebruikte vanillestokje hoef je niet weg te gooien. Laat het drogen of steek het in een pot met suiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pizza ala Sofie Dumont

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Pizzadeeg voor 2 pizzabodems met een doorsnede van 30 cm

  • 1 eetlepel suiker
  • 15 g verse gist
  • 225 ml lauw water
  • 450 g bloem
  • halve theelepel zout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • maïsmeel

Tomatensaus voor 4 dl saus

  • 250 g rijpe pruimtomaten of een blik tomatenblokjes
  • 8 blaadjes basilicum
  • 4 teentjes knofloof geperst
  • 2 sjalotjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie

Beleg

  • rode ui
  • olijven
  • dungesneden beenham
  • bolletje mozarella
  • geraspte kaas emmenthaler

Instructies

Bereiding tomatensaus:

  • Snipper sjalotjes en stoof aan in olijfolie, voeg de geperste knoflook toe.
  • Schep 2 lepels tomatenpuree er bij en laat de puree even meebakken.
  • Verwijder de zaadjes van de tomaten en mix ze samen met de basilicumblaadjes in de blender.
  • Voeg toe aan de sjalot.
  • Schenk er de olijfolie bij en laat een 10 minuutjes pruttelen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de tomatensaus minstens een halfuur trekken en afkoelen.

Bereiding pizzadeeg:

  • Doe de suiker en de gist in een kommetje en roer er de helft van het water doorheen.
  • Zet op een warme tochtvrije plaats tot de gist begint te schuimen.
  • Meng de bloem en het zout in een kom of op het werkblad.
  • Maak een kuiltje en giet er de olijfolie, het resterende water en het gistmengsel bij.
  • Meng alles tot er een deeg vormt.
  • Kneed tien minuten tot een soepel deeg dat niet meer aan je handen kleeft.
  • Wrijf de binnenkant van een grote kom in met olijfolie.
  • Rol het deeg hierin zodanig dat het met een laagje olie bedekt is en snij er aan de bovenkant met een mes een kruis in.
  • Bedek met handdoek of een plastic folie en laat het anderhalf uur rijzen op een tochtvrije plaats.
  • Sla de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 porties.
  • Duw een portie deeg tot een grote cirkel of rol uit met een deegrol tot een cirkel van 30 cm doorsnede.
  • Leg de pizzabodem op een licht ingevette, met maïsmeel bestoven bakplaat.
  • Lepel enkele scheppen tomatensaus op de bodem en strijk open tot een dun laagje.
  • Beleg met dunne uiringen, plakjes mozarella, ham, olijven en geraspte kaas.
  • Bak de pizza in een voorverwarmde oven op 240°C gedurende 10 à 15 minuten.
  • Leg nadien enkele takjes waterkers op de pizza en serveer meteen.

Notities

Je kan het deeg ook een dag op voorhand maken. Zet het deeg in een kom met plastic folie en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
Op een pizzabodem hoeft zeker niet te veel tomatensaus, enkele lepels volstaan ruimschoots. Beleg de pizza ook niet ‘te zwaar’
Ik gebruik graag olijven met pit. Deze zijn immers veel lekkerder. Wil je toch vermijden dat je gasten zich verslikken in een pit, haal dan de pitten net voor het bakken uit de olijven.
Italianen leggen graag wat rucola op een pizza als die uit de oven komt. Ik geef de voorkeur aan lekkere waterkers. Het pittige van waterkers vormt een ideale smaakcombinatie met de andere ingrediënten.
Heb je wat deeg over? Kneed er wat geraspte parmezaan-kaas door en rol uit. Snij met een deegsnijrolletje of een pizzasnijder dunne bandjes van en bak af. Zo heb je leuke en lekkere soepstengels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeientaartjes van Sofie Dumont

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g aardbeien

Koekjesdeeg:

  • voor circa 12 vormpjes 8 cm
  • 125 g boter
  • 65 g suiker
  • 1 ei 50 g
  • 250 g bloem
  • 30 g suiker
  • 30 g amandelpoeder
  • snuifje zout
  • snuifje vanillepoeder

Schuim om af te werken:

  • 100 ml eiwit
  • 200 g suiker

Banketbakkersroom voor de vulling:

  • 375 ml melk
  • 4 eierdooiers
  • 35 g suiker
  • 30 g maïzena
  • 1 vanillestok
  • 80 g witte chocolade
  • 200 g slagroom
  • 20 g poedersuiker
  • rode bessengelei

Instructies

Bereiding banketbakkersroom:

  • Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit.
  • Voeg dit toe aan de melk.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Meng intussen de eidooiers, suiker en maïzena en roer met een garde tot een massa zonder klonters.
  • Giet op deze massa wat kokende melk en roer goed.
  • Giet het geheel daarna weer bij de melk en breng de pudding weer aan de kook (laat even ploffen).
  • Stort de warme pudding meteen in een ander recipiënt en plaats dit in een kom met ijswater.
  • Roer zodat er zich geen vel kan vormen en de banketbakkersroom ook snel afkoelt.

Bereiding koekjesdeeg:

  • Roer malse boter in de keukenmachine tot een zeer zachte crème.
  • Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit.
  • Voeg bij de boter.
  • Meng de suiker bij de boter.
  • Voeg het ei toe.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het snuifje zout.
  • Meng kort.
  • Kneed het deeg niet, maar zorg gewoon dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.
  • Verpak het deeg in plastic folie en bewaar minstens een halfuurtje in de koelkast.
  • Neem de taartvormpjes klaar.
  • Inboteren hoeft niet.
  • Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte.
  • Steek met een uitsteker cirkels die 2 cm groter zijn dan de taartvormpjes.
  • Beleg de vormpjes met het deeg en prik even in.
  • Zet de beklede taartvormpjes een halfuurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven op 190°C.
  • De taartbodems gaan we blind bakken.
  • Dit kan met bakerwten, maar het kan ook zonder.
  • Wil je toch blind bakken met bakerwten, snij dan cirkels van 3 cm groter dan de vormpjes uit bakpapier.
  • Drapeer deze papiertjes in de vormpjes en vul met bakerwten.
  • Plaats de taartvorm in de oven bak goudbruin in 15 minuten.
  • Schud meteen na het bakken de bakerwten er uit, haal de papiertjes weg, ontvorm en laat de taartvormpjes op een rooster afkoelen.

Afwerking:

  • Smelt de witte chocolade en strijk met een borsteltje de taartjes in.
  • Laat de chocolade opstijven.
  • Klop de slagroom met poedersuiker luchtig in pieken en meng onder de afgekoelde en losgeroerde banketbakkersroom.
  • Bestrooi eventueel de randen van de (nu nog) lege taartjes met wat poedersuiker.
  • Vul een spuitzak met effen spuitmondje (doorsnede 10 cm) en vul de taartjes met een royale dot pudding.
  • Was de aardbeien en droog ze zorgvuldig.
  • Halveer ze in twee en schik ze met de snijkant naar boven rondom het taartje, in de pudding.
  • Breng met een borsteltje wat rode bessengelei aan over de aardbeiden zodat alle vruchten bedekt zijn met een laagje gelei.
  • Klop het eiwit met de suiker tot stevig schuim.
  • Vul een spuitzak met getand spuitmondje (8 mm) en spuit een roosje op elk taartje.
  • Kleur het schuim lichtjes met een crème brulée brander.
  • Zet koel weg.

Notities

Hoe langer je het deeg bewerkt, hoe moeilijker het wordt om uit te rollen
Je kan eventueel de warme pudding zeven, zo ben je zeker dat er geen klonters in de pudding zitten.
Voor het afglanzen van de aardbeien kan je ook abrikozengelei gebruiken die je eventueel kan kleuren met rode kleurstof.