Kaasfondue 2

Kaasfondue 2

Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram geraspte Gruyère
  • 600 gram geraspte Emmentaler
  • 6 dl droge witte wijn
  • 10 teentjes knoflook
  • 6 tl maïzena
  • 2 tl mosterd
  • 2 el verse bieslook
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • peper
  • stokbrood
  • 250 gram champignons
  • 100 gram worteltjes
  • 1 paprika
  • 3 tomaten
  • 2 kiwi's
  • 2 perziken.

Instructies

  • Snijd de teentjes knoflook klein, voeg ze toe aan de wijn en laat het geheel 24 uur afgedekt staan (niet in een plastic doos, want dat gaat stinken).
  • Maak de champignons, worteltjes, paprika en tomaten schoon en verdeel ze over schoteltjes die rondom de fondue kunnen worden opgesteld.
  • Doe hetzelfde met het fruit.
  • Maak de knoflook/wijn warm.
  • Maak de maïzena aan, bij voorkeur met een beetje van dezelfde wijn en voeg het papje aan de wijn toe.
  • Doe er de mosterd bij.
  • Voeg geleidelijk en onder voort­durend roeren de kaas toe.
  • Blijf roeren tot de kaas helemaal is gesmolten.
  • Doe er op het laatst de bieslook en peterselie bij.
  • Gooi het geheel over in een voorverwarmde caquelon
  • Strooi er nu de versgemalen peper over.
  • Houd de caquelon goed warm op een rechaud of een fonduestel.

Notities

1. In plaats van emmentaler en Gruyère kunnen ook goed Hollandse kazen worden gebruikt.
2. De genoemde groenten en fruit garneringen kunnen worden gevarieerd (maïs, bleek­selderij, peer).
3. Als u geen tijd heeft om de knoflook 24 uur te laten intrekken, kunt u in plaats daarvan de caquelon met knof­look inwrijven.

Blauwe kaasfondue met champignons

Blauwe kaasfondue met champignons

Recept categorieën: Fondue, Kaas
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • Van blauwschimmelkaas maakt u een lekkere pittige fondue. U kunt elke soort blauwschimmelkaas nemen. Denk er wel aan dat bijvoorbeeld Danablue en Roquefort een stuk pittiger zijn dan bijvoorbeeld Blue Castello Blue d'Auvergne of Gorgonzola.
  • 1 teentje knoflook
  • dl droge witte wijn
  • 150 gram geraspte jong belegen kaas
  • 100 gram blauwschimmelkaas
  • 1 bakje champignons
  • 3 tl maïzena.

Instructies

  • Wrijf de binnenkant van een caquelon in met het doorgesneden teentje knoflook en schenk er 2 dl van de wijn in.
  • Verwarm de wijn, onafgedekt, tot er kleine belletjes beginnen op te stijgen.
  • Roer de jong belegen kaas door de wijn en verkruimel de blauw­schimmelkaas er
  • boven.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Verwarm de fondue tot de kaas gesmolten is.
  • Roer de fondue steeds goed door.
  • Veeg intussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Maak de maïzena aan met de rest van de wijn en voeg dit al roerend aan de fondue toe.
  • Blijf roeren tot de fondue mooi gebonden is.
  • Voeg de champignons toe en verwarm de fondue nog enkele minuten goed.
  • Roer nogmaals goed door.
  • Zet de fondue op een rechaud en geef er stokbrood of Turks brood en een salade bij.

Notities

Zet bij deze pittige fondue ook stukjes paprika en bleekselderij op tafel om in de fondue te dopen.

Fryske Tsiis fondu

Fryske Tsiis fondu

Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram Friese nagelkaas
  • 500 gram jong belegen Goudse kaas
  • 5 deciliter melk
  • 1 eetlepel(s) maïzena
  • 2 eetlepel(s) Beerenburg
  • nootmuskaat
  • witte peper uit de molen
  • 250 gram droge (hardworst
  • 8 bosuitjes
  • 12 sneden (ontkorswitbrood in dobbelsteentjes
  • 100 gram boter

Instructies

  • Neem het vel van de worst en snijd de worst in plakjes.
  • Snijd bosuitjes in stukjes van ongeveer 2 cm.
  • Verhit boter in een wok of koekenpan en wacht tot het schuim begint weg te trekken.
  • Bak de broodblokjes er, onder voortdurend omscheppen, aan alle kanten goudbruin in.
  • Laat de blokjes op keukenpapier uitlekken en afkoelen.
  • Rasp beide kaassoorten grof.
  • Breng de melk in de caquelon of andere geschikte pan aan de kook.
  • Voeg de kaas, onder voortdurend roeren, bij gedeelten toe.
  • Blijf zo lang roeren tot de kaas is gesmolten.
  • Maak de maïzena aan met 2 eetlepels koud water.
  • Roer het mengsel samen met Beerenburg door de kaasmassa.
  • Laat er nog even de kook over komen.
  • Rasp er een beetje nootmuskaat over en voeg naar smaak wat peper toe.
  • Roer alles nog eenmaal krachtig door.