Romige tiramisu met yoghurt en ricotta
Deze luchtige tiramisu met mascarpone, yoghurt en ricotta is een verrassend lichte versie van de Italiaanse klassieker — perfect voor elk seizoen.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd4 uur uur
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 340kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 el geraspte chocolade of cacao
- 1 tl vanilleessence
- 1 ½ dl sterke zwarte koffie
- 1 ¼ dl yoghurt
- 125 g kristalsuiker
- 125 g ricotta
- 175 g lange vingers
- 2 el cognac
- 250 g mascarpone
- 3 eiwitten
Meng cognac en koffie in een schaal.
Doop er even de lange vingers in en leg die op de bodem van een glazen schaal.
Roer de mascarpone, yoghurt, ricotta, suiker en vanille door elkaar.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het kaasmengsel.
Schep de helft over de lange vingers.
Bevochtig de rest van de lange vingers en leg ze op het kaasmengsel.
Schep daar de rest van het kaasmengsel over en bestrooi met de chocolade.
Zet de tiramisu een paar uur in de koelkast voor het serveren.
Serveertip:
Serveer in mooie glaasjes met een muntblaadje bovenop voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Een glas Vin Santo of een lichte Moscato past heerlijk bij dit dessert.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / glazen schaal
Tartulla coeur d’Ange
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 grote botercake
- 1 groot blik fruitsalad of 1 grote fles kersen op sap,
- ½ liter slagroom
- wat marasquin
Men snijdt een lange botercake in vingerdikke plakken en besprenkelt deze met marasquin.
Men plaatst zoveel van deze plakken in een glazen schaal, dat de bodem goed bedekt is.
Hierop verdeelt men ‘fruit salad’ uit blik, of kersen op sap en giet er met een lepel flink wat sap over.
Dan volgt een flinke dikke laag heel stijfgeslagen room.
Hierop plaatst men achtereenvolgens weer een goed afsluitende laag cake met marasquin, vruchten met hun sap en als bovenste laag de slagroom.
U versiert het geheel met mandarijnenschijfjes uit blik, geconfijte kersjes en opgespoten room.
Dan een paar uur in de ijskast of op een hele koele plaats.
Receptenplein.nl
Home / glazen schaal
Zevenaarse salade
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 g Subenhara
- ½ blikje mandarijntjes
- 1 kiwi
- 3 eetlepel(s) olie
- 2 eetlepel(s) azijn
- mespunt knoflookpoeder
Snijd de Subenhara in smalle reepjes.
Laat de mandarijntjes uitlekken en halveer ze.
Ontdoe de kiwi van de schil en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes.
Maak van olie, azijn en knoflookpoeder een saus en meng er kaas en mandarijntjes door, maar houd enkele mandarijntjes achter.
Doe de salade over in een glazen schaal en garneer met de schijfjes kiwi en de achtergehouden mandarijntjes.
De warmgroene kleur, de eetbare zwarte pitjes en de zachtzoete smaak van de kiwi maken deze vrucht tot een geliefd onderdeel in een salade met vruchten. De kiwi was tot voor kort nauwelijks bekend in ons land, maar is nu overal verkrijgbaar. Van oorsprong komt deze vrucht uit Nieuw-Zeeland.
Hij is genoemd naar een veel in dat land voorkomend klein vogel.
Receptenplein.nl
Home / glazen schaal
Hollandse bonensalade
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ½ l pot witte bonen
- 2 hard gekookte eieren
- 1 kleine ui
- 2 knolselderij plakken
- 200 g belegen kaas
- 1 deciliter yoghurt
- ½ citroen het sap er van
- zout
- peper
- worcestershiresaus
- paprikapoeder
- aromazout
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Laat de witte bonen uitlekken.
Snijd de gepelde eieren fijn, snipper de gepelde ui en snijd de gewassen plakken knolselderij in zeer dunne reepjes. Blancheer ze en laat ze goed uitlekken.
Snijd de kaas in kleine dobbelsteentjes.
Vermeng de yoghurt met het citroensap en breng hem op smaak met de overige ingrediënten, maar houd wat van de peterselie achter.
Schep alles door het sausje en serveer de salade in een glazen schaal.
Garneer met de resterende peterselie en geef de salade bij de lunch.
Receptenplein.nl
Home / glazen schaal
Witte Bonenstamppot met Knolselderij en Paprika
Heerlijke en romige witte bonenstamppot met knolselderij en paprika. Een lekker, voedzaam en pittig bijgerecht voor elke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pot witte bonen
- 1 knolselderij
- 1 pak erwten diepvries
- 2 paprika's
- 1 dl melk
- 50 g boter
- Versgemalen peper
- Nootmuskaat
- Zout
Spoel de witte bonen in een vergiet onder warm stromend water af en laat ze uitlekken.
Schil de knolselderij, was hem en snijd in stukken.
Kook de knolselderij in een pan met weinig water en zout in ± 15 minuten gaar.
Kook intussen de erwten in een andere pan volgens de gebruiksaanwijzing.
Was en schoonmaak de paprika’s.
Snijd één paprika in kleine blokjes en de andere paprika in dunne reepjes.
Laat de gekookte knolselderij uitlekken in een zeef.
Pureer de knolselderij, de helft van de doperwten en de helft van de witte bonen in een keukenmachine of met een draaizeef.
Verwarm de melk en boter in een braadpan en roer de groentepuree erdoor.
Laat het geheel al roerend goed doorwarmen.
Breng pittig op smaak met zout, versgemalen peper en nootmuskaat.
Roer de rest van de witte bonen, doperwten en paprika blokjes door de stamppot.
Laat dit nog ± 3 minuten op laag vuur met het deksel op de pan doorwarmen.
Verwarm een glazen schaal voor en schep de stamppot erin.
Garneer de bovenkant stervormig met de paprika reepjes.
Serveertip:
Serveer de stamppot met een zoet bijgerecht, zoals stoofpeertjes, voor een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige textuur van de stamppot en de paprika.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / glazen schaal