Warning: Invalid Jetpack option name: edit_links_calypso_redirect in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/jetpack-social/jetpack_vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-options.php on line 233
Grillpan of droge koekenpan – Receptenplein.nl

Gegratineerde Auberginelasagne met Notengehakt

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Pasta
Land van herkomst: Mediterraan
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4
calorieën: 428kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 7-8 eetlepels olijfolie
  • 100 g ongezouten gemengde noten
  • 3 sneetjes oud bruinbrood volkoren, in blokjes
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1 theelepel pikante paprikapoeder
  • 2 x 125 ml crème fraîche
  • 4 tomaten in plakjes

Instructies

  • Snijd de aubergines in de lengte in 12 dunne plakken.
  • Bestrijk de plakken aubergine dun met 2 eetlepels olie.
  • Rooster de aubergine in een grillpan of droge koekenpan op hoog vuur in 3-4 minuten bruin en gaar, halverwege keren.
  • Maal de noten grof in een keukenmachine.
  • Voeg het brood toe en verkruimel grof in 1 of 2 keer.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de sjalot 1-2 minuten.
  • Voeg het noten-broodmengsel en paprikapoeder toe en bak in 2-3 minuten knapperig en bruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de plakken aubergine met zout en peper en bestrijk 4 plakken royaal met de helft van de crème fraîche.
  • Leg in elk ovenschaaltje 1 plak aubergine met crème fraîche.
  • Verdeel de helft van het notenmengsel erover.
  • Leg hierop weer plakken aubergine en besmeer deze met de rest van de crème fraîche.
  • Schep de rest van het notenmengsel erop en dek af met de laatste plakken aubergine.
  • Leg de plakjes tomaat dakpansgewijs erop.
  • Maal er peper overheen en besprenkel met de rest van de olie.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schuif de schaaltjes in de oven en bak de auberginelasagne 10-15 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een lichte rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 428kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 9g | Vet: 35g | Zout: 0.4mg | Sugar: 5g

Gegrilde Kabeljauw met Sjalotten-Cranberrycompote en Geroosterde Aardappelen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote biologische aardappels
  • Zeezout
  • 4 sjalotjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels cranberrycompote
  • 2 theelepels balsamicoazijn
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 stuks verse kabeljauwhaas ca. 200 g elk
  • 2 eetlepels bloem

Instructies

  • Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm dik.
  • Kook de aardappelplakken in een pan met weinig water en zout in ongeveer 5 minuten halfgaar.
  • Pel de sjalotjes en snijd ze in 8 partjes.
  • Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak de sjalotjes in ongeveer 3 minuten rondom bruin.
  • Voeg ½ dl water toe aan de pan en laat de sjalotjes afgedekt in ongeveer 4 minuten zachtjes gaar smoren.
  • Roer de cranberrycompote en balsamicoazijn door de sjalotten en verwarm het geheel nog ca.
  • 2 minuten op laag vuur.
  • Breng de compote op smaak met zout en peper.
  • Verwarm een grillpan of droge koekenpan tot deze gloeiend heet is.
  • Bestrijk de aardappelplakken dun met ca.
  • 1 eetlepel olie en rooster ze in de grillpan in ca.
  • 8 minuten mooi bruin en beetgaar, waarbij je ze halverwege keert.
  • Snijd de kabeljauwhaasjes in 2 gelijke stukken, wrijf ze in met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de kabeljauw in ca.
  • 6 minuten gaar, waarbij je ze halverwege voorzichtig keert.
  • Leg de plakken geroosterde aardappel dakpansgewijs op twee borden.
  • Leg de gebakken kabeljauw erop.
  • Schep de sjalotten-cranberrycompote ernaast.
  • Serveer met een komkommersalade met kappertjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde kabeljauw met sjalotten-cranberrycompote vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chablis uit Frankrijk. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de vis complementeren en het gerecht in balans brengen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5mg | Sugar: 8g