Erpelfooi (Aardappelfeestpannenkoeken)

Erpelfooi (Aardappelfeestpannenkoeken)

Grote, dikke gistpannenkoeken met stroop, een traditionele traktatie tijdens de aardappeloogst in West-Brabant.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote koekenpan (30-40 cm doorsnede)

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 2 eieren
  • 30 g gist
  • 1 el suiker
  • 1 liter melk
  • 1 tl zout
  • 1 ½ dl lauw water
  • Vet of reuzel om in te bakken
  • Stroop om te serveren

Instructies

  • Maak een gistbeslag van de bloem, eieren, gist, suiker, melk en zout.
  • Laat het beslag goed rijzen op een warme plaats.
  • Roer vóór het bakken het lauwe water door het gerezen beslag.
  • Smelt vet of reuzel in de koekenpan.
  • Giet een flinke hoeveelheid beslag in de pan, zodat de bodem bedekt is.
  • Bak de pannenkoek langzaam op een laag vuur.
  • Keer de pannenkoek om als de bovenkant droog is geworden.
  • Bak de andere kant nog 5-7 minuten tot hij goudbruin is.
  • Serveer de pannenkoeken warm met stroop.

Notities

Serveertip:
Serveer met veel stroop en een grote kop slappe koffie.
Wijnadvies:
Geen wijn, maar een grote kop koffie!

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 30g