Recept afdrukken
No ratings yet

IJstulband

Recept categorieën: Dessert, IJs, Nagerecht
Porties: 12 personen
Auteur: Frans Huits

Ingrediënten

  • 1 dl rum
  • 100 gr gedroogde abrikozen in stukjes
  • 100 gr dadels ontpit, in stukjes
  • 200 gr amaretti of bitterkoekjes
  • 2 el boter
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 4 eidooiers
  • 100 gr suiker
  • ¾ lt slagroom
  • 1 sinaasappel geraspte schil er van
  • 50 gr gekonfijte sinaasappelschilletjes
  • 100 gr cacao
  • 50 gr suiker
  • lt slagroom
  • olie

Instructies

  • Rum verwarmen.
  • Abrikozen en dadels 30 minuten in rum weken.
  • Helft van koekjes grof breken.
  • In boter 5 minuten zachtjes bakken.
  • Laten afkoelen.
  • Gelatine in ruim koud water 5 minuten weken.
  • Dooiers met suiker en 3 el water au bain-marie in 8-10 minuten dik kloppen.
  • Gelatine al roerende erin oplossen.
  • Mengsel al roerende laten afkoelen.
  • Slagroom stijfkloppen en door dooiermengsel roeren.
  • Abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en gekonfijte schilletjes erbij doen.
  • Vorm met plasticfolie bekleden,15 cm over rand laten hangen.
  • Mengsel in delen erin doen, regelmatig aandrukken.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • Hele koekjes erin drukken.
  • Folie erover vouwen.
  • Minstens 1 nacht in diepvriezer zetten.
  • Voor serveren vorm op grote schaal keren.

Notities

Idee:
Geef er chocoladesaus bij.
Breng 100 gr cacao met 50 gr suiker en ¼ lt water al roerende aan de kook.
Roer er ⅛ lt slagroom door.