Recept afdrukken
No ratings yet

Hemelse Bossche Bol Traktatie

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Brabant
Porties: 8 stuks
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Soezen:

  • 200 gram ei
  • 200 milliliter water
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter
  • Snuf zout

Chocoladefondant:

  • 275 gram pure chocolade
  • 200 gram suiker
  • 150 milliliter water
  • 15 gram cacao

Slagroom:

  • 600 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Instructies

  • Breng water met boter aan de kook in een pan.
  • Voeg vervolgens bloem en zout toe en roer goed door.
  • Laat het beslag garen totdat het dikker wordt en aan de bodem van de pan blijft plakken.
  • Haal van het vuur en voeg één voor één de eieren toe, meng goed na elke toevoeging.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Doe het soezenbeslag in een spuitzak met een grote spuitmond en spuit acht gelijke bollen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de soezen ongeveer 21 minuten in de oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.
  • Klop de slagroom met suiker op tot stijve pieken.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met een kleine spuitmond en bewaar in de koelkast.
  • Breng water, suiker en cacao aan de kook in een pan.
  • Voeg de pure chocolade toe en roer tot alles goed gemengd is.
  • Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Maak een klein gaatje aan de onderkant van elke soes en vul ze royaal met de opgeklopte slagroom.
  • Doop vervolgens de gevulde soezen ondersteboven in de chocoladefondant en laat ze afkoelen tot de chocolade gestold is.
  • Geniet van deze overheerlijke, zelfgemaakte Bossche Bollen als heerlijke traktatie bij de koffie of als dessert na een smakelijk diner!

Notities

Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry vormt een heerlijke combinatie met deze weelderige Bossche Bollen.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 35g | Zout: 0.5mg | Sugar: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hemelse Snickers IJscreatie

Bereidingstijd45 minuten
vriestijd6 uur
Recept categorieën: IJs, Kinderkoken
Porties: 6
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 gram witte chocolade van goede kwaliteit
  • 260 milliliter ongeslagen slagroom
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 milliliter water
  • 4 blokjes nougat
  • 2 eieren
  • 2 Snickers repen
  • 1 handje pinda's
  • Voor de Karamelsaus:
  • 75 milliliter water
  • 65 gram Werther’s Original snoepjes
  • 15 gram boter
  • 10 milliliter slagroom

Instructies

  • Breng het water met de kristalsuiker aan de kook tot een stroperig mengsel.
  • Haal van het vuur zodra het mengsel dikker wordt.
  • Let op dat het niet verkleurt.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eidooiers op in een keukenmachine en voeg langzaam de hete suikersiroop toe.
  • Laat de machine draaien tot het mengsel wat is afgekoeld.
  • Verhit een pan met water tot net onder het kookpunt.
  • Plaats hierboven een hittebestendige kom of pan waarvan de bodem het water niet raakt.
  • Smelt de stukjes witte chocolade samen met 60 milliliter ongeslagen slagroom in de kom.
  • Roer regelmatig tot alles gesmolten is en zet dan het vuur uit.
  • Klop de resterende slagroom tot het de dikte van yoghurt heeft.
  • Meng de gesmolten chocolade voorzichtig door het mengsel van eidooiers en suikersiroop.
  • Vouw daarna voorzichtig de geklopte slagroom erdoor.
  • Giet het mengsel in een vriesbestendige schaal en zet het 30 minuten in de vriezer.

Voor de karamelsaus:

  • Smelt de Werther’s Original snoepjes samen met water, boter en slagroom op laag vuur.
  • Roer regelmatig tot een gladde saus ontstaat.
  • Laat de saus afkoelen.
  • Als de saus te stevig wordt, voeg dan een klein beetje water toe en verwarm opnieuw tot het water is opgenomen.
  • Laat het dan opnieuw afkoelen.
  • Maak het Snickers ijs af door het te garneren met de karamelsaus, stukjes nougat, pinda's en in stukjes gesneden Snickers repen.
  • Zet het minimaal 6 uur in de vriezer.
  • Serveer eventueel met gesmolten pure chocolade voor een extra mooi effect.

Notities

Een zoete en rijke dessertwijn zoals een late harvest Riesling of een Moscato d'Asti past perfect bij dit decadente ijsdessert. De zoetheid van de wijn zal de romigheid van het ijs en de karameltonen mooi complementeren.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.1mg | Sugar: 45g