Frangipane taart met peren
Recept afdrukken
No ratings yet

Frangipane taart met peren

Recept categorieën: Fruit, Taart
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram roomboter ongezouten
  • 1 ei maat L
  • 250 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 3 gram zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 100 gram amandelmeel
  • 80 gram boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram bloem
  • 2 eieren
  • mespuntje zout
  • 5 peren rijpe / middelgrote / bijvoorbeeld conference

Ingrediënten voor de garnering:

  • eetlepel(s) abrikozenjam zonder stukjes

Instructies

Bereidingswijze van het deeg:

  • Meng de suiker met de bloem, bakpoeder, zout en basterdsuiker.
  • Laat de machine dit al eens door elkaar roeren.
  • Voeg nu de boter en het los geklopt ei toe.
  • Laat de machine mengen tot je deeg zich zet en dus 1 geheel wordt.
  • Haal het uit de kom en kneed het kort en lichtjes door met de hand.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het nu even rusten in de koelkast.

Bereidingswijze van de vulling:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Neem je handmixer of keukenmachine met de garde.
  • Meng het amandelmeel met de bloem, de suiker en het snufje zout.
  • Roer even kort door.
  • Voeg de boter en de eieren toe.
  • Laat de machine of handmixer nu zo lang mengen tot je een mooi egaal beslag hebt.
  • Vet de taartvorm in.
  • Rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ongeveer 3 à 4 mm dikte.
  • Rol het deeg op je deegrol en leg het deeg in de bakvorm.
  • Bekleed de randen mooi en rol met de deegrol het overtollige deeg netjes af.
  • Neem het frangipane beslag en leg het in de vorm.
  • Met een kleine spatel of lepel verdeel je het beslag mooi egaal over de bodem.
  • Schil de peren, snijd ze midden door in de lengte en verwijder het klokhuis.
  • Draai de peer om en snijd hem in reepjes.
  • Leg de halve gesneden peer met behulp van een paletmes of schilmes met de bolle kant naar boven in het beslag.
  • Ik heb in het midden nog een halve peer gelegd omdat ik dit mooi vond.
  • Bak de taart af in 45 minuten.
  • Laat de taart na het bakken een 10 minuutjes in de vorm zitten.
  • Daarna ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.
  • Verwarm de abrikozenjam en leg een kwastje klaar.
  • Smeer de peren en de taart volledig in met de warme abrikozenjam.
  • Dit is heel lekker voor de smaak maar voorkomt ook het uitdrogen van de taart.
  • Je taart krijgt een mooie glans.