Mexicaanse Rijstschotel met Biefstuk of Kip

Mexicaanse Rijstschotel met Biefstuk of Kip

Een smaakvolle Mexicaanse rijstschotel met biefstuk of kip, vol met verse groenten en pittige kruiden.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: Mexico
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kookpan voor rijst
  • koekenpan of grillpan
  • mes

Ingrediënten

  • 1 zakje fajita kruiden
  • Paar ringetjes jalapeño naar smaak
  • 1 courgette in blokjes
  • 3 tomaten in blokjes
  • 1 klein blikje maïs
  • 2 bosuien in ringetjes (ook het wit gebruiken)
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 300 gram biefstuk in reepjes (apart grillen en op het laatst toevoegen)
  • of 350 gram kipfilet in reepjes (kan met de groente in de pan)
  • 240 gram rijst gekookt

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en voeg de courgette, tomaten, maïs, bosui, knoflook en jalapeño toe.
  • Roerbak de groenten tot ze zacht beginnen te worden.
  • Voeg het zakje fajita kruiden toe en meng goed door de groenten.
  • Voeg een beetje zout naar smaak toe.
  • Als je biefstuk gebruikt, grill deze apart in een hete grillpan tot medium rare of naar wens, en voeg deze aan het einde toe aan de groenten.
  • Als je kipfilet gebruikt, voeg deze in reepjes direct toe aan de groenten en bak mee tot de kip gaar is.
  • Meng de gekookte rijst door het groente- en vleesmengsel en roer goed door zodat de smaken zich kunnen mengen.
  • Laat alles nog even kort garen en serveer direct.

Notities

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Zinfandel of een frisse witte wijn zoals een Verdejo, die goed samengaat met de kruidige smaken van de schotel.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Rijstschotel met saté

Rijstschotel met saté

Snel te maken
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • eetlepel
  • stokjes
  • koekenpan of grillpan
  • 4 borden

Ingrediënten

  • 300 g snelkookrijst
  • 1 schaal schouderkarbonade ca. 400 g
  • 1 zakje mix voor satémarinade 38 g
  • 6 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 1 eetlepel(s) ketjap
  • 1 nasi/bamipakket 500 g
  • 1 blikje bamboespruiten bamboo shoots, 227 g
  • 1 bakje Javaanse pinda-satésaus 300 g

Instructies

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Vlees in blokjes snijden.
  • Marinade maken volgens gebruiksaanwijzing met 3 eetlepels olie en ketjap.
  • Vlees hierin ca. 5 minuten laten marineren.
  • Intussen peper (uit pakket) in ringetjes snijden.
  • Tomaat (uit pakket) in stukjes snijden.
  • In wok rest van olie verhitten.
  • Groente ca. 3 minuten roerbakken.
  • Vlees aan stokjes rijgen.
  • Koekenpan of grillpan verhitten en saté in ca. 10 minuten gaar bakken.
  • Bamboespruiten afgieten en met rijst toevoegen aan groente.
  • Geheel nog ca. 2 minuten roerbakken.
  • Intussen satésaus maken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Rijst over vier borden verdelen.
  • Serveren met gebakken saté en satésaus.

Kokos Varkenssaté in Mini Naanbroodjes

Kokos Varkenssaté in Mini Naanbroodjes

Deze heerlijke varkenssaté met een romige kokos-pindasaus wordt geserveerd in warme mini naanbroodjes en krijgt extra frisheid door een vleugje limoen!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Snack, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Satéprikkers (4 stuks, geweekt in heet water)
  • koekenpan of grillpan
  • mes

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • 4 el pindakaas eventueel met stukjes noot
  • 1 el ahornsiroop of honing
  • 2 el lichte sojasaus
  • 4 druppels tabasco
  • 25 g cashewnoten gebroken
  • 300 g varkensvlees in blokjes gesneden
  • 4 mini naanbroodjes of pitabroodjes
  • 1 verse limoen
  • Peper en zout naar smaak
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Week de satéprikkers 10 minuten in heet water.
  • Doe de kokosmelk en pindakaas in een kom en meng goed met een garde.
  • Roer de sojasaus, ahornsiroop, tabasco en cashewnoten erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg eventueel een beetje water toe als de saus te dik is.
  • Rijg de varkensvleesblokjes aan de satéprikkers en wentel ze door de saus.
  • Verhit wat olie in een pan en bak de spiesjes krokant en gaar in ongeveer 10 minuten, regelmatig keren.
  • Verwarm ondertussen de naanbroodjes volgens de verpakking en snijd ze open.
  • Haal de varkensstukjes van de spiesen en vul de broodjes ermee.
  • Knijp er een beetje limoensap over en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse komkommersalade of extra pindasaus als dip.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij de romige kokos-pindasmaak en het malse varkensvlees.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g