Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige spruitjesgratin

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 700 g spruitjes klein schoongemaakt
  • 15 g boter
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • 1 gedroogde chilipeper chille
  • el bloem
  • 200 ml geslagen room 23% vet
  • 1 el rozemarijn fijngehakt
  • 75 g Grana Padano kaas, geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Kook de spruitjes in ruim water met zout in ca. 3 min. beetgaar.
  • Giet de spruitjes af in een vergiet.
  • Schud ze daarna op een bord en laat ze uitdampen.
  • Verhit de boter in een hapjespan en fruit de ui en knoflook 5 min op middelhoog vuur.
  • Verkruimel boven de pan de chilipeper tussen duim en wijsvinger.
  • Roer de bloem door de uien en fruit de uien nog 1 minuut.
  • Roer de room erdoor en breng de room aan de kook.
  • Roer alles glad.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en schep de spruitjes en de rozemarijn erdoor.
  • Schep de groenten met de saus in de ovenschaal en strooi de kaas erover.
  • Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak het gerecht in ca. 25 min. goudbruin.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde appels met honingsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 Cox's Orange
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 40 g pecannoten
  • 4 eetlepel(s) vloeibare honing
  • 100 g verse roomkaas MonChou,
  • 4 eetlepel(s) calvados slijter,
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder om te bestuiven
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 C of gasovenstand 4.
  • Schaal invetten.
  • Appels schillen, halveren en klokhuizen verwijderen.
  • Appels in schaal leggen en besprenkelen met citroensap.
  • Van noten 8 achterhouden, rest in stukjes fijnhakken.
  • Noten en 2 eetlepels honing door roomkaas (op kamertemperatuur) mengen.
  • Met eetlepel vulling als bolletjes in holten van appelhelften scheppen.
  • Rest van noten als garnering op roomkaas-mengsel leggen, iets aandrukken.
  • In kommetje calvados, honing en kaneel tot sausje roeren.
  • Sausje over appels schenken.
  • Appels in midden van oven ca. 20 minuten bakken, 'regelmatig bedruipen met saus.
  • Vier borden bestuiven met kaneel.
  • Appels uit oven nemen en over borden verdelen.
  • Achtergebleven saus (indien nodig) met 1 eetlepel water losroeren en over appels scheppen.