Varkenshaas met ham in bladerdeeg
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 varkenshaasjes à 450 gr.
- 2 rollen bladerdeeg
- 4 plakken beenham
- mosterd
- gedroogde oregano
- boter
- zonnebloemolie
- 1 eigeel
- 1 eetlepel(s) melk
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm twee eetlepels olie en een klontje boter in een koekenpan.
Zout en peper de varkenshaasjes en braad ze aan alle kanten aan.
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Rol de twee rollen bladerdeeg naast elkaar uit op het bakpapier.
Bekleed beiden met ieder 2 plakken ham.
Haal, indien aanwezig, de vetranden van de ham.
Leg de varkenshaasjes op de ham en smeer ze licht in met mosterd en strooi er wat oregano over. Vouw de ham on de varkenshaasjes en vouw het bladerdeeg er om heen.
Vouw de uiteinden om zodat het dichte pakketjes worden.
Decoreer met de punt van een mesje de pakketjes.
Klop het ei met de melk los in een kommetje.
Bestrijk de pakketjes met het eimengsel.
Zet het bakblik in de oven en bak gedurende 20 à 25 af.
Snij de haasjes in plakken en serveer met bijvoorbeeld gebakken aardappelen en een salade.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 61
Varkenshaas in een jasje
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 varkenshaas
- olijfolie
- peper
- 7 plakken rauwe ham
- 1 rol bladerdeeg
- 50 gram gepelde walnoten
- 1 el gehakte peterselie
- 1 ei geel
- 1 el water
- Saus
- 2 sjalotten
- 60 ml port
- 10 gram boter
- 200 ml water
- 1 el kalfsfondpoeder
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en braad de varkenshaas aan alle kanten aan.
Haal uit de pan en laat de varkenshaas afkoelen.
Leg de ham trapsgewijs op een snijplank en leg de varkenshaas erop.
Rol de varkenshaas in de rauwe ham.
Hak de walnoten grof.
Rol de rol bladerdeeg uit en verdeel de noten en de peterselie er over.
Leg er de varkenshaas over en rol zo strak mogenlijk op.
Druk de “kontjes” goed dicht.
Laat de rol, 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de hete lucht oven voor op 190 graden.
Heb je een traditionele oven verwarm hem dan voor op 210 graden.
Meng het eigeel met de lepel water.
Kerf met een mesje het bladerdeeg in met een figuurtje en maak twee gaatjes aan de bovenkant als een soort schoorsteentje, zodat de stoom kan ontsnappen.
Smeer met behulp van een kwast het eigeel over de rol.
Leg de ingepakte varkenshaas op een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif deze in de oven. Baktijd is ong. 25 minuten.
Saus
Snipper de sjalotjes.
Verwarm in een steelpannetje de boter en bak de sjalotjes aan.
Deglaceer met de port.
Laat tot de helft in koken en voeg dan het water en de kalfsfondpoeder toe.
Laat 10 minuten inkoken.
Serveer met een aardappel en groente garnituur naar keuze.
Wij deden worteltjes en gebakken aardappels.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 61
Ossenhaas met paddestoelen
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 gram ossenhaas
- 500 gram gemengde paddestoelen
- 4 st sjalotten
- olijfolie
- boter
- 10 cl kalfsjus
- 5 cl madera
- ½ bosje bieslook
- tijm
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 200 gr.
Pel de sjalotten en snijd ze in de lengte doormidden.
Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur.
De koekenpan moet wel geschikt zijn om in de oven te zetten, gebruik anders een braadpan. Verwarm 1 eetlepel olie en een klontje boter.
Bak de ossenhaas aan alle kanten aan, met de gehalveerde sjalotten, wat tijm en zout en peper.
Plaats een kernthermometer in het hart van het vlees.
Stel de thermometer in. ,
Voor rood 51 graden, voor rosé is dat 53 gr.
Plaats de koekenpan of braadpan in de oven.
Zodra de gewenste garing is bereikt, haal de pan uit de oven.
Haal het vlees uit de pan, leg het op een bord en bedek met aluminiumfolie.
Deglaseer de pan met de kalfsjus en de madera.
Schraap met een houten lepel de aanbaksels los
.Bak in een koekenpan, op hoog vuur, de paddestoelen in 2 eetlepels olie.
Breng op smaak met wat zout en peper.
Voeg het gedeglaseerde toe.
Snijd het vlees in plakken.
Verdeel over de borden, samen met de sjalotten.
Giet wat paddenstoelensaus rond en over het vlees.
Garneer met de bieslook.
Serveer er aardappelkroketjes bij.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 61
Kwartels op zijn spaans
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 kwartels
- 250 gram paella rijst
- 10 cl witte wijn
- 1 lt kippenbouillon
- 4 tomaten
- 3 lente-ui
- 1 rode paprika
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- olijfolie
- 2 dosis saffraan
- 2 kl kurkuma
- 2 kl paprikapoeder
- 200 gram chorizo
- 125 gram doperwten
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes.
Snijd de lente-ui in ringetjes.
Maak de paprika schoon en snijd in reepjes.
Doe het zelfde met de rode peper.
Haal het velletje van de chorizo en snijd in plakjes.
Zet een braadpan op midden hoog vuur en bak de chorizo aan beide kanten in een klein scheutje olie.
Haal de chorizo uit de pan en bewaar in een bakje.
Voeg de kwartels toe en bak ze rondom mooi bruin aan.
Voeg eventueel nog een scheutje olie toe.
Strooi de helft van het paprikapoeder en de kurkuma toe en voeg de tijm toe.
Haal de kwartels uit de pan en leg deze in een ovenschaal.
Bak de kwartels verder af in de oven gedurende 35 à 40 minuten.
Kwartels op zijn Spaans
Zet een pan op het vuur met een scheutje olie.
Voeg de ui, paprika, knoflook en peper toe en laat even rustig fruiten.
Voeg het restant van de kurkuma en het paprikapoeder toe.
Voeg de rijst toe en laat deze de olie opnemen zodat ze glazig worden.
Blus dan af met de witte wijn.
Voeg de tomaten, chorizoplakjes en de doperwten toe.
Voeg de helft van de bouillon toe en kook de rijst gaar.
Breng op smaak met een klein beetje zout en peper.
Los in een bakje de saffraan op in 10 cl. bouillon.
Voeg dit toe aan de rijst en meng goed door elkaar.
Controleer de rijst op zijn gaarheid.
Voeg eventueel nog wat bouillon toe.
Verdeel de Spaanse rijst over de borden en leg er een kwartel bij.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 61
Kippenpoot speciaal
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Marineertijd1 uur uur
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- olijolie
- peper
- zout
- 1 sjalot
- 1 rood pepertje
- 2 kippenpoten
- 3 eetlepel(s) honing
- 15 cl kippenbouillon
- 1 kl gemberpoeder
- 1 kl komijnpoeder
- 1 kl paprikapoeder
- 1 kl rozemarijn
- 2 eetlepel(s) tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 takje tijm
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
Maak de rode peper schoon en snijdt hem in kleine stukjes.
Meng in een kom de sjalot, knoflook, rode peper, rozemarijn, gember, komijn en paprikapoeder.
Meng dit met de tomatenpuree, 3 el olijfolie en wat zout en peper.
Verdeel het mengsel over de kippenpoten, in een ovenschaal en masseer dit mengsel goed in de kippenpoten.
Dek af met wat huishoudfolie en laat een uur marineren in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 gr.
Haal de folie van de ovenschaal en zet de schaal in de oven.
Bak de kippenpoten gedurende 15 minuten.
Meng in een kom de honing met de kippenbouillon.
Giet dit mengsel over de kippenpoten.
Doe er het takje tijm bij. Ik kon geen verse tijm vinden en heb er wat gedroogde tijm over gestrooid.
Schuif de schaal weer in de oven en laat nog eens 30 minuten bakken.
Haal de schaal uit de oven en verdeel de kippenpoten over de borden.
Zeef het braadvocht.
Giet wat van het gezeefde braadvocht over de kippenpoten.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 61
Kippenbout met pilav rijst
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Pilav rijst
- 1 ui
- 150 gram rijst
- 40 gram boter
- 1 kl Colombo poeder
- 45 cl kippenbouillon
Kippenbouten
Pel en snipper de uien.
Plet de knoflook en snijd grof.
Ris de tijm.
Meng de paprikapoeder, korianderpoeder, komijn en de olijfolie.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel in een ovenschaal de ui, knoflook en tijm. Leg de kip erop.
Smeer de kip in met het kruidenmengsel.
Zet de schaal in de oven en bak de kip 20 minuten.
Giet dan de kippenbouillon en de cognac over de kip.
Bak dan de kip nog 25 minuten in de oven.
Arroseer regelmatig met het braadvocht.
Pilav rijst
Pel en snipper de ui.
Verwarm in een passende pan de boter en fruit de ui.
Voeg de rijst toe en zodra deze glazig is voeg dan de bouillon en de colombopoeder toe.
Gaar de rijst verder volgens aanwijzing op de verpakking.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 61
Kipdrumsticks lang gemarineerd
Voorbereidingstijd1 minuut min
Bereidingstijd1 uur uur
Marineertijd8 uur uur
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snipper de ui en de tenen knoflook.
Meng in een hittebestendig diep bord of ovenschaal de ui, knoflook, tijm, olijfolie, wijn, paprikapoeder, cayennepeper, kerrie.
Verkruimel het laurierblad en voeg dit samen met een beetje zout aan de marinade toe. Leg de drumsticks in de marinade en lepel de marinade over de hele drumsticks.
Dek deze af met aluminiumfolie en zet deze voor minimaal 8 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°.
Zet de drumsticks ongeveer een uur in de oven tot het vlees los laat van het bot. Halverwege de baktijd nog een keer de drumsticks bedruipen met de marinade.
Verdeel de drumsticks over de borden en geef er groenten/aardappels bij naar keuze.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 61
Kipburger met rode ui en knoflooksaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 plakken goudse kaas
- 4 kipburgers van de poelier
- 2 volkoren broodjes
- 1 rode ui
- 1 handje gemengde salade
- knoflooksaus
- zout
- peper
- olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) anders 20 graden hoger.
Strooi wat zout en pepers op de burger en bak ze in een koekenpan in wat olie.
Pel en snijd de ui in halve ringen.
Snijd repen van de kaas.
Snijd de broodjes doormidden.
Smeer wat knoflooksaus op de onderkanten van de broodjes.
Leg één burger op het broodje, leg een kwart van de reepjes op de burger en wat uien. Herhaal dit met de tweede burger.
Doe hetzelfde met het tweede broodje.
Zet de twee burgers in de oven op een met bakpapier bekleed bakplaat.
Zodra de kaas begint te smelten leg je de boven kanten van de broodjes ook in de oven. Haal na 3 minuten de broodjes uit de oven.
Leg wat sla op de burgers en dek af met de bovenkanten.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 61
Kip in Camembertsaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd4 uur uur
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 kipfilets
- 300 ml kookroom
- 1 Camembert
Snijd de Camembert in stukken.
Leg de kipfilets in een ovenschaal.
Leg de stukken Camembert op de filets.
Giet de kookroom erover.
Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Zet in een voorverwarmde oven op 90 graden.
Laat gedurende 4 uur garen.
Is de saus te dun naar je zin bindt hem dan met een maïzenapapje.
Heb je een slowcooker, gebruik deze dan en laat 4 uur garen op low.
Serveer er rijst of pasta bij.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 61
Kip TexMex
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 8 kipvleugels
- 4 kipdrumsticks
- 4 kippendijen
- 6 eetlepel(s) tomaten ketchup
- 3 eetlepel(s) honing
- 2 eetlepel(s) mosterd
- 10 cl whisky
- 1 sap van een citroen
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 1 eetlepel(s) korianderpoeder
- 1 eetlepel(s) gerookt paprikapoeder
- tabasco
- 3 takjes tijm
- zout
- peper
- olijfolie
Pel en rasp de uien,
Pel en plet de knoflooktenen.
Meng in een kom de uien, alle kruiden, mosterd, ketchup, whisky, citroensap, een paar druppels tabasco, wat zout, peper en 5 cl. olijfolie.
Voeg de kipdelen toe, meng goed door elkaar, zodat alle kipdelen goed ingesmeerd zijn.
Dek de kom af met huishoudfolie en zet voor een nacht in de koelkast.
De volgende dag, verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht), anders 200 graden.
Bedek een bakplaat met een vel bakpapier.
Verdeel de kipdelen over de bakplaat.
Zet de bakplaat in de oven en gaar de kip 35 à 40 minuten.
Controleer regelmatig en haal de kip uit de oven zodra deze gaar zijn.
Verdeel de kip over de borden en geef er frites of gebakken aardappelen bij.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 61