Vissoep met lengfilet

Vissoep met lengfilet

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 bolletjes gember
  • 100 g shii-take
  • 1 citroen
  • 1 kleine sinaasappel
  • 1 ½ rode peper
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 pot visfond 380 ml, AH,
  • 1 pot gevogeltefond 380 ml, AH,
  • 1 theelepel oestersaus Chinese Emperor,
  • ¼ zakje verse koriander zakje á 15 g,
  • 4 bosuitjes
  • 4 stukken Iengfilet á ca. 120 g,
  • zout
  • peper
  • 200 g snelkookrijst
  • 2 dl klappermelk blikje á 165 ml, Nutco,
  • 1 eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • Gember in plakjes snijden. Shii-take schoonvegen met keukenpapier.
  • Stelen eraf snijden, hoedjes in reepjes snijden.
  • Citroen en sinaasappel onder koud water goed schoonboenen en (met dunschiller) heel dun schillen.
  • 1/2 Rode peper wassen en met pitjes in stukjes snijden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • 2 Teentjes knoflook in de schil (met bolle kant van eetlepel) kneuzen.
  • 1 dl Visfond achterhouden.
  • Rest van visfond, gevogeltefond, gember, shii-takesteeltjes, citroen- en sinaasappelschil, stukjes peper, ui, knoflook en oestersaus in soeppan aan de kook brengen en ca. 15 minuten afgedekt zachtjes tegen de kook aanhouden.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Korianderblaadjes van stelen nemen.
  • Stelen grof hakken, blaadjes fijnsnijden.
  • Ovenschaal invetten.
  • Rode peper wassen, schoonmaken, zaadjes verwijderen -en heel fijn snijden.
  • Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Vis in schaal leggen en bestrooien met zout, peper, knoflook, koriander en helft van rode peper en bosui.
  • Achtergehouden visfond erbij schenken en afdekken met aluminiumfolie.
  • In midden van oven vis in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Korianderstelen aan bouillon toevoegen en ca. 5 minuten laten meetrekken.
  • Bouillon boven pan door zeef schenken.
  • Klappermelk toevoegen en net tegen de kook aan brengen (niet laten koken!).
  • Intussen rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken.
  • Shii-takereepjes, bosuitjes en rest van peper door bouillon roeren.
  • Vis elk in diep bord leggen.
  • Bouillon erover schenken.

Notities

Serveren met kommetjes rijst.

Provençaalse kip met courgette en tomaatjes

Provençaalse kip met courgette en tomaatjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 minuut
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 405kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 maïskip ca. 1200 g
  • 1 citroen
  • zeezout grof
  • peper
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 4 tenen knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 courgette
  • 1 bakje romaatjes kleine tomaatjes (250 g)
  • 10 zwarte olijven zonder pit

Instructies

  • Kip op kamertemperatuur laten komen.
  • Citroen dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Binnenkant kip bestrooien met zout en peper.
  • 2 Eetlepels olijfolie erin scheppen.
  • Citroen, (ongepelde) knoflook en tijm in buikholte stoppen.
  • Buikholte dichten met cocktailprikkers.
  • Kip in ovenschaal leggen en rondom bestrijken met olijfolie.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Schaal met kip in midden van oven zetten en oven inschakelen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Kip ca. 1 uur braden, regelmatig bedruipen met braadvet.
  • Courgette wassen, in lengte halveren en in stukken snijden.
  • Courgette na 1 uur rond kip leggen en door olie wentelen.
  • Schaal opnieuw in oven schuiven en geheel nog ca. 20 minuten verwarmen. Romaatjes wassen en tussen courgettestukjes leggen.
  • Kip en groenten in nog ca. 10 minuten goudbruin en gaar braden.
  • Olijven tussen courgette en tomaatjes leggen en kip in ovenschaal serveren.

Nutrition

Calories: 405kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 31g | Vet: 28g