Recept afdrukken
No ratings yet

Bourgondisch Stoofvlees

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 750 gram runderriblappen
  • 200 gram paddenstoelen
  • 190 gram Amsterdamse uien
  • 175 gram gerookte spekreepjes
  • 6 wortels
  • 4 tenen knoflook
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 witte ui
  • 1 zak pommes duchesse

Marinade:

Instructies

  • Snijd de runderriblappen in stukken.
  • Marineer het vlees minimaal 2 uur met rode wijn, gewassen tijm, hele gepelde knoflooktenen, laurierblaadjes, peper en zout.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Schil de wortelen en snijd ze in plakken.
  • Pel en snijd de knoflook in plakjes.
  • Haal het vlees uit de marinade (bewaren) en dep het goed droog met keukenpapier.
  • Bak de gerookte spekreepjes zonder vetstof in de stoofpan.
  • Haal de spekreepjes eruit met een schuimspaan.
  • Bak in het achtergebleven vet de runderriblappen aan alle kanten bruin.
  • Haal het vlees eruit en doe de witte ui, wortel, plakjes knoflook en tomatenpuree in de pan.
  • Bak 3 minuten.
  • Voeg de gebakken spekreepjes, het stoofvlees en de marinade terug in de pan.
  • Voeg ook de runderbouillon toe.
  • Bak in een andere pan de paddenstoelen in wat olijfolie rondom bruin.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen en Amsterdamse uien toe aan de stoof.
  • Laat 2 uur op lage temperatuur sudderen met de deksel op de pan.
  • Verwijder de deksel van de pan en laat nog 3-4 uur stoven.
  • Verwijder daarna de laurierbladeren en de takjes van de tijm.
  • Serveer het stoofvlees met gebakken pommes duchesse.

Notities

Wijnadvies:
Dit rijke en hartige gerecht met zijn diepe smaken vraagt ​​om een ​​robuuste wijn. Een rode Bourgogne, zoals een Pinot Noir uit de regio, past perfect bij dit stoofvlees. De fruitige aroma's en de lichte kruidigheid van de wijn zullen de smaken van het gerecht versterken en aanvullen.