Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Pieterman met Zandwortel-Nage en Botersaus

Bereidingstijd7 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
Porties: 4
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 pietermanfilets
  • 2 boterraapjes
  • 2 zandwortelen
  • 4 el verse witte bonen
  • Takje tijm
  • Laurierblaadje
  • 1 wortel in stukken gesneden
  • 1 stengel selderij fijngehakt
  • 250 g boter
  • 1 dl blond bier bijv. De Koninck
  • 2 el kriekenbierazijn
  • ½ dl room
  • 2 el versgehakt bonenkruid
  • Peper en zout

Instructies

  • Fileer de pietermanfilets en verwijder eventuele graatjes met een pincet.

Bereiding van de Nage:

  • Breng de witte bonen met water, tijm, laurier en zout aan de kook.
  • Voeg de versneden selderij en wortel toe aan de bonen en kook ze gaar.
  • Gebruik de helft van het kookvocht om de boterraapjes en zandwortelen beetgaar te koken.
  • Voeg de gekookte witte bonen toe aan de groenten en breng op smaak met peper en zout.
  • Bereiding van de Botersaus (Nage):
  • Kook de room in met de helft van het bier en voeg een lepel azijn toe.
  • Laat zachtjes pruttelen.
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe aan de saus terwijl je blijft roeren.
  • Zeef de saus en koel af door de pan in een kom met ijswater te zetten.
  • Blijf kloppen tot de saus de textuur van mayonaise krijgt.
  • Werk de saus af met gehakt bonenkruid.

Bereiding van de Pieterman:

  • Bak de pietermanfilets kort in boter tot ze goudbruin zijn.

Serveren:

  • Schik de zandwortel-nage in diepe borden, leg de gebakken pietermanfilets erop en serveer de botersaus apart aan tafel.

Notities

Serveer dit gerecht met aardappelpuree en gestoomde groenten voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Deze visgerecht met rijke smaken vraagt om een witte wijn met voldoende body en frisheid. Kies bijvoorbeeld voor een Chardonnay uit Bourgogne of een witte Belgische bierstijl zoals een Tripel om de smaken goed te complementeren.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1.2mg | Sugar: 3g