Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling

Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 minuut
Servings: 4 personen
Calories: 855kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g blanke rozijnen zakje a 250 g
  • ½ dl sinaasappellikeur slijter
  • 1 ui
  • 1 appel friszuur
  • 75 g pistachenoten
  • 15 g rozemarijn verse
  • 100 g boter
  • 75 g spekreepjes
  • zout
  • zwarte peper versgemalen
  • 2 sinaasappels
  • 1 kalkoen ca. 2 3 kg

Instructies

  • Rozijnen ca. 15 minuten in likeur wellen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Pistachenoten pellen en grof hakken.
  • Helft van rozemarijn achterhouden voor garnering.
  • Naaldjes van rest van rozemarijntakjes rissen en fijn hakken.
  • In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Spekreepjes en ui ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
  • Appelblokjes toevoegen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Pan van vuur nemen en pistachenoten, fijngehakte rozemarijn en rozijnen met weekvocht erdoor mengen.
  • Vulling op smaak brengen met zout en peper.
  • Sinaasappels goed schoonboenen. 1 sinaasappel uitpersen, andere sinaasappel in flinterdunne plakjes snijden.
  • Rond nek van kalkoen met vingers vel loshalen.
  • Ruimte tussen vel en vlees vullen met plakjes sinaasappel.
  • Binnenkant van kalkoen schoonvegen met keukenpapier.
  • Vulling in buikholte stoppen,vel rond gat dichtvouwen en met cocktailprikkers vaststeken.
  • Poten en vleugels van kalkoen met keukentouw opbinden.
  • Kalkoen tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Kalkoen in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Oven voorverwarmen op 180 °C.
  • Braadslede met boter invetten en kalkoen erin leggen.
  • In steelpan rest van boter smelten, sinaasappelsap erdoor mengen.
  • Kalkoen royaal met sinaasappelboter bestrijken en bestrooien met zout en peper. Braadslede losjes afdekken met aluminiumfolie.
  • Kalkoen in ca. 2 uur in midden van oven gaar en goudbruin braden.
  • Tussentijds regelmatig bedruipen met bakvet en sinaasappelboter.
  • Halverwege baktijd folie verwijderen, zodat kalkoen bruin kan worden.
  • Gaarheid controleren door met satépen in dikste deel (dij) te prikken: het vleessap moet helder zijn.
  • Kalkoen uit oven nemen en op warme serveerschaal leggen.
  • Geheel inpakken met aluminiumfolie en vlees nog ca. 15 minuten laten rusten.
  • Folie van kalkoen verwijderen, schaal garneren met achtergehouden rozemarijn. Kalkoen aan tafel aansnijden.
  • Karkas eventueel met wildschaar openknippen, zodat vulling er gemakkelijk kan worden uitgeschept.

Notities

Lekker met sinaasappel-rozemarijnjus en gepofte aardappels.
Een kalkoen is gauw te veel Porties:
Maak van de restjes de volgende dag lekkere sandwiches (met mosterd
mayonaise,komkommer en tuinkers bijvoorbeeld) of een smeuïge ragout.
 

Nutrition

Calories: 855kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 70g | Vet: 54g

Gestoomde vispakketjes met paksoi en sinaasappel van Allerhande

Gestoomde vispakketjes met paksoi en sinaasappel van Allerhande

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • wok met stoommandje
  • rollade (opbind)touw

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 4 cm gemberwortel
  • 1 sinaasappel
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1 eetlepel roerbakolie
  • zout
  • 1 struikje Shanghai paksoi
  • 2 zalmfilets
  • versgemalen peper

Instructies

  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Gemberwortel schillen en fijnhakken.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil fijn raspen.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Sap met knoflook, gember, mosterd en olie door sinaasappelrasp mengen. Marinade op smaak brengen met zout en peper.
  • Paksoi in dunne reepjes snijden, wassen en laten uitlekken.
  • Zalm met zout en peper bestrooien.
  • Twee vellen bakpapier van 40 x 60 cm op elkaar leggen, zalm in midden leggen.
  • Vis bestrijken met helft van marinade, helft van paksoireepjes erover verdelen. Papier tot pakketje dichtvouwen,met naad naar boven zodat vocht niet kan weglekken. Pakketjes dichtbinden met stukje touw.
  • Op dezelfde manier tweede vispakketje maken.
  • Stoomrekje in wok plaatsen.
  • Wok tot 2 cm onder rekje vullen met water, aan de kook brengen.
  • Vispakketjes op stoomrekje leggen (pakketjes mogen beslist niet met water in
  • aanraking komen).
  • Deksel op wok leggen en vispakketjes in ca. 15 minuten gaar stomen.
  • Zo nodig tussentijds water bijvullen.

Notities

Serveren met gestoomde pandanrijst en oosterse komkommersalade.
 

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 22g | Vet: 25g