Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoofde Prei in Rode Wijnmarinade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 6 dunne preien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 50 ml rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon van tablet
  • 2 theelepels rode-wijnazijn
  • 1 theelepel pittige mosterd
  • 2 theelepels verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Verwijder de onderkant en het donkergroene, stugge deel van de preistengels.
  • Snijd de prei in de lengte in en spoel ze grondig in lauw water.
  • Knijp het vocht eruit en was ze nogmaals.
  • Knijp zo veel mogelijk vocht eruit en snijd de preistengels vervolgens in gelijke stukken van ongeveer 5 cm.
  • Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan.
  • Voeg de prei toe en bak deze op middelhoog vuur in 10 minuten goudbruin, waarbij je de prei regelmatig keert.
  • Schenk de rode wijn en 100 ml kippenbouillon bij de prei in de pan.
  • Laat het geheel 10 minuten met deksel erop smoren, tot de prei zacht is geworden.
  • Leg de gestoofde prei op een serveerschaal.
  • Schenk de rode-wijnazijn en de rest van de kippenbouillon in de koekenpan.
  • Breng al roerende aan de kook en laat het geheel tot de helft inkoken.
  • Haal de pan van het vuur en roer de mosterd door het wijnmengsel.
  • Breng op smaak met peterselie, zout en peper.
  • Schenk het wijnmengsel over de prei en laat de prei minimaal 1 uur marineren op kamertemperatuur.
  • Serveer de prei op kamertemperatuur.

Notities

Deze gestoofde prei in rode wijnmarinade smaakt heerlijk bij kip uit de oven.
Als wijnadvies kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz, die goed samengaat met de rijke smaken van de prei en de rode wijnmarinade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gerookte Kipfilet met Dragon-Tomatensaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 12 plakjes gerookt ontbijtspek
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 2 theelepels gedroogde dragon
  • ½ blik tomatenblokjes à 400 ml
  • 125 ml slagroom
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Bestrooi de kipfilets met peper.
  • Wikkel om elke kipfilet 3 plakjes spek (eventueel vaststeken met cocktailprikkers).
  • Verhit 1 eetlepel olie in een ruime koekenpan en bak hierin de kipfilets voorzichtig op matig vuur gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Haal de kipfilets uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie.
  • Verhit nog 1 eetlepel olie in dezelfde pan en bak de sjalot en dragon al omscheppend gedurende 2 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en bak deze nog 1 minuut mee.
  • Roer de slagroom erdoor en laat het geheel op zacht vuur nog 1-2 minuten zachtjes doorwarmen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de kipfilets met de dragonsaus.

Notities

Lekker met gebakken aardappels.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen en milde tannines vormen een mooie aanvulling op de gerookte kip en de zachte dragon-tomatensaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Ribkarbonade met Herfstsalade en Peer

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 620kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 ribkarbonades
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 700 g panklare krieltjes
  • 200 g slamelange
  • 2 eetlepels rode-wijnazijn
  • 1 stevige handpeer geschild en in schijfjes gesneden
  • 50 g gepelde walnoten in stukjes

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en bak de karbonades op hoog vuur aan beide kanten bruin.
  • Voeg de champignons toe, draai het vuur laag en bak de karbonades en de champignons in 5 minuten per kant gaar.
  • Bestrooi met zout en peper naar smaak.
  • Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en bak de krieltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Neem de pan van het vuur en schep de slamelange, rode-wijnazijn, zout en peper naar smaak door de krieltjes.
  • Verdeel de lauwwarme salade over de borden en garneer met de schijfjes peer en de walnoten.
  • Leg de karbonade met de champignons erbij op de borden en serveer direct, zodat de sla knapperig blijft.

Notities

Wijnadvies:

De smaken van de gegrilde karbonades en de herfstsalade met peer vragen om een stevige, fruitige rode wijn. Een Pinot Noir uit de Bourgogne of een Merlot uit Bordeaux zou een uitstekende keuze zijn.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 32g | Vet: 40g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroenboter Kipfilet

AllerHande 06 2005
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Italië
Dieët: Glutenvrij
Porties: 6 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 3 schaaltjes kipfilethaasjes à ca. 300 g
  • 50 g bloem
  • 75 g boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Pers de citroen uit.
  • Bestrooi de kipfilethaasjes met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Schud overtollige bloem eraf.
  • Verhit de helft van de boter in een ruime koekenpan.
  • Bak de kiphaasjes 3 minuten op hoog vuur, keer halverwege.
  • Draai het vuur laag en voeg de rest van de boter toe.
  • Schenk het citroensap erbij en laat de kip met het deksel op de pan nog 4 minuten garen, tot de kip gaar is en het citroensap gebonden is.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze citroenboter kipfilet. De citrusaroma's van de wijn zullen de smaak van de citroen in de saus aanvullen, terwijl de frisheid de rijke botersaus in balans brengt.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1mg | Sugar: 1g