Citroen limoencurd

Citroen limoencurd

AllerHande juli 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • jampot met deksel
  • soda
  • theedoek
  • citroentrekker

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 2 limoenen
  • 3 eieren
  • 100 g ongezouten boter in blokjes
  • 200 g fijne kristalsuiker

Instructies

  • Jampot en deksel afwassen in heet sodawater, omspoelen met kokend water en omgekeerd op schone theedoek laten drogen.
  • Citrusvruchten schoonboenen, schil grof raspen (of schil met mesje of citroentrekker in flinterdunne reepjes snijden).
  • Vruchten uitpersen. In pan laag water aan de kook brengen.
  • Eieren loskloppen in hittebestendige kom.
  • Boter met suiker, sap en rasp door losgeklopt ei roeren.
  • Vuur lager draaien en kom in pan hangen: bodem van kom mag water niet raken en water mag net niet koken.
  • Dit om schiften te voorkomen.
  • Eiermengsel al roerend met houten lepel verwarmen.
  • Na ca. 20 minuten begint het mengsel te binden tot een romige, ondoorzichtige vla.
  • Na ca. 5 minuten is vla zo dik dat hij op de bolle kant van de houten lepel blijft hangen en een hierin getrokken streep zichtbaar blijft.
  • Pan van vuur nemen en curd in jampot scheppen.
  • Deksel vastdraaien en curd verder laten afkoelen.

Notities

Curd is ongeopend enkele weken houdbaar in de koelkast.

Chutney van zoete uien

Chutney van zoete uien

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soda
  • potje met draaideksel (inhoud ca. 450 g),
  • schone theedoek

Ingrediënten

  • 1 ½ grote Sweet Onion á ca. 250 g,
  • 1 eetlepel(s) maïsolie,
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 eetlepel(s) vloeibare honing
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse rozemarijn zakje á 15 g,
  • zout
  • versgemalen witte peper,
  • soda

Instructies

  • Uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Uienringen ca. 3 minuten zachtjes fruiten (uien mogen niet verkleuren).
  • Wijn, honing, laurierblaadje en rozemarijn toevoegen.
  • Chutney in ca. 40 minuten op zacht vuur gaar sudderen.
  • Intussen potje schoonmaken met kokend water en soda.
  • Potje omgekeerd op theedoek laten uitlekken.
  • Rozemarijn en laurierblaadje uit chutney verwijderen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Chutney overdoen in potje.
  • Goed dichtdraaien en ca. 5 minuten omgekeerd laten staan.

Notities

De houdbaarheid van deze chutney is ca. 2 weken in de koelkast.