palingsoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Warkumer skiere ielsop

Palingsoep uit Workum

Recept categorieën: Soep, Vis
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram paling
  • 60 gram boter
  • bloem
  • zout
  • peper
  • salie
  • 100 gram peterselie kervel en zuring
  • 1 liter bouillon of water
  • schijfjes citroen
  • 2 beschuiten
  • 1 ei

Instructies

  • Snijd de schoongemaakte paling in vingerlange moten.
  • Droog ze goed af.
  • Rol ze door bloem met wat zout.
  • Fruit ze dan met flink boeter in een koekenpan rbuin.
  • Leg ze apart.
  • Hak vervolgens de soepgroenten zeer fijn en smoor ze in een hoge pan, eveneens met wat boter.
  • Voeg er bouillon of water bij, enige schijfjes citroen, een beetje fijngewreven salie en peper en wat beschuitkruim.
  • Laat het gaar koken.
  • Roer er vóór het opdienen de gefruite paling met de bruine boter door.
  • Maak de soep af met zout en eventueel wat kruiderijen.
  • Klop een ei in een voorverwarmde soepterrien met een paar lepels soep en giet de soep er al roerend bij.

Aardappelsoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelsoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ liter bouillon
  • 1 ½ kg aardappels
  • 4 grote ui
  • 3 prei
  • 50 gram boter
  • 50 gram peterselie
  • peper
  • tijm laurier
  • kruidnagel
  • nootmuskaat
  • zout

Instructies

  • Reinig de uien, was ze en snijd ze in stukken.
  • Verhit de vetstof en fruit hierin de uien.
  • Voeg de bouillon en de kruiden toe.
  • Reinig de preien en schil de aardappelen.
  • Was ze en snijd de preien en de aardappelen in stukken van ± 2 cm.
  • Voeg ze bij de bouillon en laat ze in een gesloten pan gaar koken.
  • Verwijder eventueel de kruiden of het kruidentuiltje en zeef de soep.
  • Giet de soep in een soepterrine.
  • Was, droog en hak de peterselie fijn en strooi deze in de soep.