Recept afdrukken
No ratings yet

Eiersoufflé

AllerHande juli 2002
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 1 zakje verse bieslook 25 g
  • 4 eetlepel(s) crème fraîche
  • 200 g geraspte jonge kaas
  • zout
  • witte peper
  • 1 eetlepel(s) olie om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Souffléschaal invetten met olie.
  • Boven twee kommen eieren splitsen.
  • Bieslook fijn knippen boven eierdooiers, crème fraîche en geraspte kaas erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Eiwitten met mespunt zout stijfkloppen en voorzichtig door kaasmengsel spatelen.
  • Mengsel in soufflévorm scheppen en in oven zetten.
  • Soufflé in midden van oven in 30 à 40 minuten laten rijzen en goudbruin bakken.
  • Ovendeur voorzichtig openen en soufflé direct serveren.

Notities

Serveren met een stevige salade en bruin stokbrood

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelsoufflé met Hazelnoten en Geitenkaas

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 410kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • Zout
  • 75 g harde Hollandse geitenkaas
  • 1 zakje blanke hazelnoten 65 g
  • 1 zakje verse bieslook 25 g
  • 25 g boter of margarine
  • 2 deciliter volle melk
  • Peper
  • 2 eieren
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • VOORBEREIDING:
  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukjes.
  • Kook de aardappels in een pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 25 minuten.
  • Snijd de korstjes van de geitenkaas en rasp de kaas grof.
  • Hak de hazelnoten fijn.
  • Knip de bieslook fijn.
  • Giet de aardappels af en pureer ze met een aardappelstamper.
  • Voeg al kloppend met een handmixer boter en voldoende melk toe tot een smeuïge puree ontstaat (de rest van de melk wordt niet gebruikt).
  • Roer de helft van de kaas, hazelnoten en bieslook door de puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • BEREIDING:
  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gasovenstand 3) en vet de souffléschaal in.
  • Splits de eieren boven twee kommen.
  • Roer de eidooiers door de puree.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door de puree.
  • Doe de puree in de ingevette schaal.
  • Verdeel de rest van de kaas, hazelnoten en bieslook erover.
  • Bak de soufflé in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten tot hij gerezen en goudbruin is (open de ovendeur tussendoor niet).
  • Serveer direct.

Notities

Deze romige aardappelsoufflé met hazelnoten en geitenkaas kan goed worden begeleid door een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Hun frisse smaken zullen mooi samengaan met de rijke textuur van de soufflé en de notige tonen van de hazelnoten.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 16g | Vet: 21g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g