Recept afdrukken
No ratings yet

Roomboterkoek met amandelspijs

gevulde roomboterkoek
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Koek, Taart
Land van herkomst: Nederland
Porties: 8 a 10 pers.
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Dit heb je nodig voor het boterkoekdeeg:

  • 350 gram bloem
  • 250 gram roomboter kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterd suiker
  • 100 gram kristal suiker fijne
  • 1 ei
  • 1 losgeklopt ei
  • snufje zout
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels melk

Dit heb je nodig voor de amandelspijsvulling:

  • 300 gram amandelspijs
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel heet water
  • 1 theelepel citroensap

Instructies

  • Meng het amandelspijs met het losgeklopte ei, heet water, citroensap tot een klontvrije massa, zet het afgedekt opzij tot gebruik.
  • Mix de boter met de beiden suiker goed doorelkaar.
  • Voeg het ei en de citroensap toe en mix dit door elkaar tot het vocht volledig opgenomen is.
  • Voeg de bloem en het zout toe en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  • Of zoals ik, ik gebruik een boterkoek vorm, die inboteren en nog even met wat bloem bestuiven.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
  • Verdeel 1 deel deeg gelijkmatig over de bodem, maak het eventuale glad met de achterkant van een lepel, dat dit gemakkelijker gaat af en toe in heet water dopen.
  • Verdeel daarna het amandelspijs gelijkmatig over de bodem deeg en naak deze ook glad met de lepel.
  • Dek het amandelspijs af net het achtergehouden deeg, strijk deze ook glad met de lepel.
  • Klop het overgeblevennei los met de melk.
  • Bestrijk het deeg dun met het mengsel.
  • Zet de vorm een half uurtje in de koelkast.
  • Oven voorverwarmen op 155 graden hetelucht.
  • Trek met een vork lijntjes dat je een ruitpatroon krijg.
  • Bestrijk hem nog een keer met het eimengsel.
  • Bak de koek ongeveer in 45min. goudbruin en gaar.
  • Afkoelen en nu alleen nog maar opeten en genieten.

Notities

Hier het recept van de gevulde roomboterkoek, BAKSEGEVULDE ROOMBOTERKOEK Moet eerlijk zeggen dat mijn boterkoek eigenlijk vaak mislukt uit mijn oven rolde. Inmiddels is dat verleden tijd en bak ik af en toe zo'n heerlijke calorie boterbom?.En hij lukt altijd! Deze keer een gevulde. De inspiratie hiervan komt wel van vroeger uit mijn kindertijd. De toevoeging van amandelspijs zorgt voor een heerlijk extraatje in deze zachte roomboterkoek. Hij valt gelukkig altijd heel goed in de smaak, bij vrienden, familie en mijn gasten. Laat me weten of hij lukt, ben benieuwd ?

Recept afdrukken
No ratings yet

Abrikozen amandeltaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 8
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 180 gram bloem
  • 135 gram boter
  • 100 gram suiker
  • ½ losgeklopt ei
  • boter om in te vetten
  • 2 gram zout
  • 70 gram poeder voor gele banketbakkersroom
  • 1 pot abrikozen 720 ml
  • 1 zakje amandelen 45 gr
  • 400 gram amandelspijs

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zeef de bloem.
  • Kneed een soepel deeg van de bloem, de boter, de suiker, het ei en het zout en laat het, verpakt in vershoudfolie, in de koelkast 15 minuten rusten.
  • Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel van 30 cm.
  • Vet een springvorm (doorsnee 26 cm) in, bekleed hem met het deeg en prik de bodem met een vork in.
  • Bekleed het deeg met bakpapier en strooi er een steunvulling in, bijvoorbeeld van gedroogde peulvruchten.
  • Bak de bodem 20 minuten in het midden van de oven, verwijder de
  • steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 minuten.
  • Laat de taartbodem afkoelen.
  • Bereid de banketbakkersroom met 2 dl water volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Laat de abrikozen uitlekken en snijd ze in reepjes.
  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan in 3 minuten lichtbruin.
  • Verdeel de amandelspijs over de taartbodem, bedek het met de lauwwarme banketbakkersroom, verdeel de abrikozen erover en bestrooi de taart met de amandelen.

Aardbeien kwarktaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeien kwarktaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 8
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

voor het zanddeeg:

  • 3 dozen Aardbeien
  • 1 pak Bastognekoeken
  • 120 gram boter
  • 500 gram kwark
  • 300 ml slagroom
  • 12 blaadjes gelatine 20 gram of agar agar
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 citroen

voor de aardbeiencoulis:

  • 3 gelatineblaadjes of agar agar
  • 250 gram Aardbeien
  • 50 gram suiker

Instructies

  • Bekleed de bodem en de zijkanten van een springvorm met bakpapier.
  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Verkruimel de koekjes tot ze zeer fijn zijn.
  • Smelt de boter en voeg deze bij de koekjes en roer het geheel goed door zodat alle kruimels beboterd zijn.
  • Verdeel de koekkruimels over de bodem van de springvorm en druk ze aan met de bolle kant van een lepel of een paletmes.
  • Zet de springvorm in de koelkast.
  • Haal van ongeveer 450 gram aardbeien de kroontjes af en pureer ze.
  • Snijd de citroen in 2 helften en pers ze uit boven een steelpan.
  • Verwarm het citroensap en voeg de gelatine toe en roer totdat het opgelost is en laat het daarna afkoelen tot ca 30°C.
  • Doe de kwark in een grote kom en roer de gepureerde aardbeien en de poedersuiker erdoor.
  • Haal de springvorm uit de koelkast.
  • Neem een aantal mooie grote aardbeien en ontdoe ze van hun kroontje.
  • Halveer ze en zet ze met de gladde kant tegen de rand.
  • Vul de rest van de bodem op met de overige aardbeien.
  • Meng het citroensap met de gelatine door de kwark en roer door.
  • Klop de slagroom stijf en schep deze door de aardbeienkwark.
  • Schenk nu voorzichtig het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant eventueel glad.
  • Zet de taart nu in de koelkast en laat ze minimaal 4 uur opstijven.
  • Maak de aardbeiencoulis door de 3 gelatineblaadjes ca een half uurtje te laten weken.
  • Pureer de aardbeien samen met de suiker.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en verwarm ze licht tot ze gesmolten zijn. .
  • Voeg de vloeibare gelatine nu toe aan de aardbeien.
  • Neem de springvorm erbij en schenk de coulis boven op de kwark.
  • Zorg dat de bovenkant goed bedekt is.
  • Zet de taart nu even in de diepvries tot de gelatine mooi opgesteven is.
  • Werk af met een aardbei en eventueel een blaadje munt