Zoete kaastaart
Servings: 10 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 4 eieren M
- 200 g Hüttenkase
- 200 g verse roomkaas bv. MonChou
- 300 g volle biologische kwark
- 1 eetlepel citroenrasp potje
- 150 g witte basterdsuiker
- mespunt zout
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
- 1 eetlepel bloem
Bladerdeeg uitspreiden en in ca. 10 minuten laten ontdooien.
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Springvorm invetten.
Eieren splitsen.
Met mixer eierdooiers, Hüttenkase, roomkaas, roomkwark, citroenrasp en suiker tot gladde, luchtige massa kloppen.
In andere kom eiwitten met zout tot stijve pieken kloppen.
Eiwitschuim luchtig door kwark-kaasmengsel scheppen.
Aanrecht bestrooien met bloem.
Plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot lap ca. 4 cm groter dan vorm.
Vorm bekleden met deeg.
Kwark-kaasmengsel in vorm scheppen en gladstrijken.
Taart in ca. 40 minuten gaar en licht goudbruin bakken.
Halverwege temperatuur verlagen tot 175 °C of gasovenstand 3.
Taart in vorm laten afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / springvorm (Ø24 cm)
Filodeegtaart met Aubergine
Bereidingstijd1 uur uur 29 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 7 vellen fillobladerdeeg diepvries
- 1 aubergine
- 75 g rozijnen
- 1 blik gepelde tomaten netto 400 g
- 5 eetlepels olijfolie
- 300 g rundergehakt
- 1 theelepel kaneelpoeder
- Zout
- Zwarte peper
- 2 eieren
- 3 preien ca. 400 g
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
Verwarm de oven voor op 175°C (of gasovenstand 3).
Laat de fillobladerdeegvellen in ca.
2 uur ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing.
Was en snijd de aubergine in blokjes.
Was de rozijnen en laat ze uitlekken in een zeef.
Snijd de gepelde tomaten in stukken.
Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan.
Bak het rundergehakt in ca.
2 minuten rul.
Haal het gehakt uit de pan.
Bak de aubergineblokjes met kaneelpoeder in dezelfde pan in ca.
3 minuten bruin.
Haal de pan van het vuur.
Meng de tomaat, gehakt en rozijnen door de aubergine.
Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
Klop in een kommetje de eieren los met het opgevangen tomatenvocht.
Meng het eimengsel door het gehaktmengsel.
Vet de springvorm in met boter.
Leg de fillobladerdeegvellen stergewijs op elkaar, waarbij elke laag dun bestreken wordt met olie (1 eetlepel olie achterhouden).
Bekleed de vorm met de deegstapel, waarbij het deeg iets over de rand hangt.
Schep het gehaktmengsel in de vorm.
Vorm een 'gekreukte' rand door het overhangende deeg naar binnen te vouwen.
Bak de taart in het midden van de oven gedurende ca.
40 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
Laat de taart afkoelen.
Dek de afgekoelde taart af en zet deze tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
Dek de taart af met aluminiumfolie en verwarm hem gedurende ca.
20 minuten in het midden van de oven.
Maak ondertussen de prei schoon, was deze en snijd hem in dunne ringetjes.
Verhit de resterende olie in een wok of braadpan en bak de prei al omscheppend in ca.
3 minuten op hoog vuur.
Haal de taart uit de oven en breng de prei op smaak met zout.
Serveer de prei op de taart.
Receptenplein.nl
Home / springvorm (Ø24 cm)
Mokkataart
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor het deeg:
- 4 eieren
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels koffielikeur
- 120 gram bloem
- 30 gram maïzena
Voor de mokkacrème:
- 4 eetlepels oploskoffie
- 250 gram roomboter zachte
- 150 gram poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de nogatine:
- 1 eetlepel boter
- 75 gram suiker
Voor de garnering:
- chocolade koffieboontjes
- 16 hele hazelnoten
Zet voor het deeg een grote kom in een bak met warm water en klop er de eieren, de suiker, de vanillesuiker en de likeur met de mixer ± 10 minuten in tot het geheel als een schuimig wit lint van de garde vloeit.
Zeef de bloem en de maïzena en spatel het bloemmengsel in 2 of 3 gedeeltes door het deeg tot het helemaal is opgenomen.
Giet het deeg meteen in de beboterde springvorm en bak het in de voorverwarmde oven (175 °C, gasovenstand 3-4) ± 35 minuten tot de taart soepel en veerkrachtig aanvoelt en iets terug krimpt van de vorm.
Laat de taart nog 2 minuten in de uitgeschakelde open oven staan en snijd daarna -zonodig - de zijkanten los, zodat de springvorm kan worden weggenomen.
Laat de taart helemaal koud worden.
Los intussen voor de mokkacrème het koffiepoeder in 3 eetlepels heet water op.
Roer de boter in een kom tot hij bijna wit is.
Voeg afwisselend lepels gezeefde poedersuiker, vanillesuiker en druppels extract toe en blijf stevig roeren tot een zalfachtig mengsel ontstaat.
Laat de crème 15 minuten in de koelkast opstijven.
Smelt voor de nogatine de boter in een braadpan, voeg de suiker toe en laat die al roerend lichtbruin kleuren.
Stort de noga op een beboterd stuk aluminiumfolie en laat het koud worden.
Haak het fijn en vermaal het daarna met de deegroller tot gruis.
Snijd de koude taart met een scherp mes of een draad horizontaal doormidden.
Bestrijk het onderste gedeelte met de helft van de mokkacrème, zet de bovenkant er netjes op en druk het geheel iets aan.
Smeer de zijkant van de taart in met 1/3 van de overgebleven crème en rol de taart, terwijl u hem met uw vlakke handen aan de boven- en onderkant vasthoudt, als een wagenwiel door het nogatinegruis.
Zet de taart op een mooie schaal en bestrijk ook de bovenkant met crème.
Schep de rest van de crème in een spuitzak en spuit kleine toefjes op de rand van de taart.
Versier de taart verder met chocolade koffieboontjes en hazelnoten.
Variatie:
Koop of bak een cake, snijd hem tweemaal horizontaal door, vul en garneer hem als hierboven beschreven en bestrijk de helften met de vulling.
Receptenplein.nl
Home / springvorm (Ø24 cm)
Krokante appeltaart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 eetlepels Armagnac
- 100 gram poedersuiker
- 3 grote appels in heel dunne schijfjes
- 125 gram roomboter
- 12 plakken fillodeeg van 25 x 25 cm
Meng de Armagnac met 50 gr poedersuiker en marineer de appelplakjes hierin 2 uur.
Laat de appel uitlekken en vang het vocht op.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Smelt de boter en bestrijk de Plakjes fillodeeg er dun mee.
Leg 4 plakjes deeg in de vorm en verdeel over elk plakje deeg een beetje Armagnacmarinade en wat poedersuiker.
Leg elk deegplakje gedraaid op het vorige plakje, zodat de punten verspringen en rondom de taart omhoog staan.
Leg op het vierde plakje deeg de helft van de schijfjes appel, bedruppel de appel met Armagnac en bestrooi met wat poedersuiker.
Leg hierop 2 deegplakjes met Armagnac en suiker.
Leg daarop de rest van de appelschijfjes, bedruppel ook die weer met Armagnac en bestrooi met suiker.
Dek de taart af met de laatste 4 plakjes deeg met daartussen steeds wat Armagnac en suiker.
Leg de laatste 2 deegplakjes mooi 'verkreukeld' in de vorm.
Bestrijk de bovenste deeglaag met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.
Bak de taart 15 minuten in het midden van de oven.
Schakel de oven terug naar 180°C en bak de taart nog 15 minuten.
Dek de taart, als deegpunten te donker worden, met aluminiumfolie af.
Serveer de taart lauwwarm of koud en bestrooi hem voor het serveren met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / springvorm (Ø24 cm)
Abrikozen bavaroisetaart
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Kevenaar
springvorm (Ø24 cm)
rooster
- 4 eieren
- 130-150 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- zout
- 40 gram bloem
- 20 gram maïzena
- 500 gram abrikozen gehalveerde ontpitte
- 12 blaadjes witte gelatine
- 200 gram roomkaas
- 3 eetlepels citroensap
- 3 ½ dl slagroom
- 1 eetlepel tafelsuiker fijne
Bodem:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Klop 2 eieren, 50 gr suiker, de vanillesuiker, zout en 1 eetlepel warm water heel luchtig.
Zeef de bloem en de maïzena en spatel ze door het eimengsel.
Schenk het beslag in de grootste vorm, bak het in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin en laat het op een rooster afkoelen.
Abrikozengelei:
Breng 300 gr abrikozen met 1 1/2 dl water aan de kook en kook ze in 10 minuten zacht.
Pureer de abrikozen met het vocht en zeef ze.
Week 4 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water, knijp ze uit en los ze in de warme gezeefde vruchtenpuree op.
Laat het gelatinemengsel afkoelen tot het iets dik begint te worden.
Doe het over in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit het in een spiraal op de bodem van de kleinste springvorm.
Laat het in de koelkast 1 uur opstijven.
Roomkaasmengsel:
Week 8 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water.
Splits 2 eieren en roer de dooiers en de roomkaas tot een crème.
Verwarm het citroensap en los de uitgeknepen gelatine hierin op.
Roer het gelatinemengsel door het roomkaasmengsel.
Klop de slagroom stijf en klop de eiwitten met de suiker stijf.
Schep eerst de slagroom en daarna het eiwit door het roomkaasmengsel.
Snijd 200 gr abrikozen in kleine stukjes en meng ze door het roomkaasmengsel.
Schep het mengsel op de abrikozengelei in de vorm en laat het in de koelkast 2 uur opstijven.
Afwerken:
Snijd de deegbodem bij tot een doorsnee van 22 cm en leg hem op het roomkaasmengsel.
Verwijder de rand van de vorm en stort de taart op een schaal.
Bestrooi hem eventueel met tafelsuiker.
Receptenplein.nl
Home / springvorm (Ø24 cm)
Broccolitaart 5
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g broccoli in kleine roosjes
- zout
- 5 plakjes bladerdeeg diepvries, ontdooid
- boter om in te vetten
- 1 eetlepel paneermeel
- 150 g salami in reepjes
- 300 gram maïs blik / uitgelekt
- 3 ei
- 1 deciliter room culinair
- peper
- 125 g belegen kaas geraspt
Verwarm de oven voor op 225ºC.
Blancheer de broccoli 3 minuten in kokend water met zout.
Spoel in een vergiet koud af.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar.
Rol uit tot een ronde lap (Ø 32 cm).
Bekleed een ingevette springvorm (Ø24 cm) met het deeg.
Strooi het paneermeel over de bodem.
Schep de broccoli met de salami en de maïs door elkaar.
Klop de eieren met de room culinair en peper en zout naar smaak los.
Schep de kaas erdoor.
Schenk het over het broccolimengsel.
Bak de taart in ± 25 minuten lichtbruin en gaar.
Laat de taart ± 10 minuten rusten en snij hem dan in punten.
Receptenplein.nl
Home / springvorm (Ø24 cm)