Zoete kaastaart

Zoete kaastaart

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: België
Servings: 10 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • springvorm (Ø24 cm)

Ingrediënten

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 4 eieren M
  • 200 g Hüttenkase
  • 200 g verse roomkaas bv. MonChou
  • 300 g volle biologische kwark
  • 1 eetlepel citroenrasp potje
  • 150 g witte basterdsuiker
  • mespunt zout
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • 1 eetlepel bloem

Instructies

  • Bladerdeeg uitspreiden en in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Springvorm invetten.
  • Eieren splitsen.
  • Met mixer eierdooiers, Hüttenkase, roomkaas, roomkwark, citroenrasp en suiker tot gladde, luchtige massa kloppen.
  • In andere kom eiwitten met zout tot stijve pieken kloppen.
  • Eiwitschuim luchtig door kwark-kaasmengsel scheppen.
  • Aanrecht bestrooien met bloem.
  • Plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot lap ca. 4 cm groter dan vorm.
  • Vorm bekleden met deeg.
  • Kwark-kaasmengsel in vorm scheppen en gladstrijken.
  • Taart in ca. 40 minuten gaar en licht goudbruin bakken.
  • Halverwege temperatuur verlagen tot 175 °C of gasovenstand 3.
  • Taart in vorm laten afkoelen.

Filodeegtaart met Aubergine

Filodeegtaart met Aubergine

Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Rundvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 7 vellen fillobladerdeeg diepvries
  • 1 aubergine
  • 75 g rozijnen
  • 1 blik gepelde tomaten netto 400 g
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 300 g rundergehakt
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 2 eieren
  • 3 preien ca. 400 g
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (of gasovenstand 3).
  • Laat de fillobladerdeegvellen in ca.
  • 2 uur ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Was en snijd de aubergine in blokjes.
  • Was de rozijnen en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Snijd de gepelde tomaten in stukken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan.
  • Bak het rundergehakt in ca.
  • 2 minuten rul.
  • Haal het gehakt uit de pan.
  • Bak de aubergineblokjes met kaneelpoeder in dezelfde pan in ca.
  • 3 minuten bruin.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Meng de tomaat, gehakt en rozijnen door de aubergine.
  • Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
  • Klop in een kommetje de eieren los met het opgevangen tomatenvocht.
  • Meng het eimengsel door het gehaktmengsel.
  • Vet de springvorm in met boter.
  • Leg de fillobladerdeegvellen stergewijs op elkaar, waarbij elke laag dun bestreken wordt met olie (1 eetlepel olie achterhouden).
  • Bekleed de vorm met de deegstapel, waarbij het deeg iets over de rand hangt.
  • Schep het gehaktmengsel in de vorm.
  • Vorm een 'gekreukte' rand door het overhangende deeg naar binnen te vouwen.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende ca.
  • 40 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Dek de afgekoelde taart af en zet deze tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
  • Dek de taart af met aluminiumfolie en verwarm hem gedurende ca.
  • 20 minuten in het midden van de oven.
  • Maak ondertussen de prei schoon, was deze en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Verhit de resterende olie in een wok of braadpan en bak de prei al omscheppend in ca.
  • 3 minuten op hoog vuur.
  • Haal de taart uit de oven en breng de prei op smaak met zout.
  • Serveer de prei op de taart.

Mokkataart

Mokkataart

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • springvorm (Ø24 cm)

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 4 eieren
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels koffielikeur
  • 120 gram bloem
  • 30 gram maïzena

Voor de mokkacrème:

  • 4 eetlepels oploskoffie
  • 250 gram roomboter zachte
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Voor de nogatine:

  • 1 eetlepel boter
  • 75 gram suiker

Voor de garnering:

  • chocolade koffieboontjes
  • 16 hele hazelnoten

Instructies

  • Zet voor het deeg een grote kom in een bak met warm water en klop er de eieren, de suiker, de vanillesuiker en de likeur met de mixer ± 10 minuten in tot het geheel als een schuimig wit lint van de garde vloeit.
  • Zeef de bloem en de maïzena en spatel het bloemmengsel in 2 of 3 gedeeltes door het deeg tot het helemaal is opgenomen.
  • Giet het deeg meteen in de beboterde springvorm en bak het in de voorverwarmde oven (175 °C, gasovenstand 3-4) ± 35 minuten tot de taart soepel en veerkrachtig aanvoelt en iets terug krimpt van de vorm.
  • Laat de taart nog 2 minuten in de uitgeschakelde open oven staan en snijd daarna -zonodig - de zijkanten los, zodat de springvorm kan worden weggenomen.
  • Laat de taart helemaal koud worden.
  • Los intussen voor de mokkacrème het koffiepoeder in 3 eetlepels heet water op.
  • Roer de boter in een kom tot hij bijna wit is.
  • Voeg afwisselend lepels gezeefde poedersuiker, vanillesuiker en druppels extract toe en blijf stevig roeren tot een zalfachtig mengsel ontstaat.
  • Laat de crème 15 minuten in de koelkast opstijven.
  • Smelt voor de nogatine de boter in een braadpan, voeg de suiker toe en laat die al roerend lichtbruin kleuren.
  • Stort de noga op een beboterd stuk aluminiumfolie en laat het koud worden.
  • Haak het fijn en vermaal het daarna met de deegroller tot gruis.
  • Snijd de koude taart met een scherp mes of een draad horizontaal doormidden.
  • Bestrijk het onderste gedeelte met de helft van de mokkacrème, zet de bovenkant er netjes op en druk het geheel iets aan.
  • Smeer de zijkant van de taart in met 1/3 van de overgebleven crème en rol de taart, terwijl u hem met uw vlakke handen aan de boven- en onderkant vasthoudt, als een wagenwiel door het nogatinegruis.
  • Zet de taart op een mooie schaal en bestrijk ook de bovenkant met crème.
  • Schep de rest van de crème in een spuitzak en spuit kleine toefjes op de rand van de taart.
  • Versier de taart verder met chocolade koffieboontjes en hazelnoten.
  • Variatie:
  • Koop of bak een cake, snijd hem tweemaal horizontaal door, vul en garneer hem als hierboven beschreven en bestrijk de helften met de vulling.

Krokante appeltaart

Krokante appeltaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • springvorm (Ø24 cm) ingevet

Ingrediënten

  • 6 eetlepels Armagnac
  • 100 gram poedersuiker
  • 3 grote appels in heel dunne schijfjes
  • 125 gram roomboter
  • 12 plakken fillodeeg van 25 x 25 cm

Instructies

  • Meng de Armagnac met 50 gr poedersuiker en marineer de appelplakjes hierin 2 uur.
  • Laat de appel uitlekken en vang het vocht op.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Smelt de boter en bestrijk de Plakjes fillodeeg er dun mee.
  • Leg 4 plakjes deeg in de vorm en verdeel over elk plakje deeg een beetje Armagnacmarinade en wat poedersuiker.
  • Leg elk deegplakje gedraaid op het vorige plakje, zodat de punten verspringen en rondom de taart omhoog staan.
  • Leg op het vierde plakje deeg de helft van de schijfjes appel, bedruppel de appel met Armagnac en bestrooi met wat poedersuiker.
  • Leg hierop 2 deegplakjes met Armagnac en suiker.
  • Leg daarop de rest van de appelschijfjes, bedruppel ook die weer met Armagnac en bestrooi met suiker.
  • Dek de taart af met de laatste 4 plakjes deeg met daartussen steeds wat Armagnac en suiker.
  • Leg de laatste 2 deegplakjes mooi 'verkreukeld' in de vorm.
  • Bestrijk de bovenste deeglaag met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.
  • Bak de taart 15 minuten in het midden van de oven.
  • Schakel de oven terug naar 180°C en bak de taart nog 15 minuten.
  • Dek de taart, als deegpunten te donker worden, met aluminiumfolie af.
  • Serveer de taart lauwwarm of koud en bestrooi hem voor het serveren met poedersuiker.

Abrikozen bavaroisetaart

Abrikozen bavaroisetaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 130-150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 40 gram bloem
  • 20 gram maïzena
  • 500 gram abrikozen gehalveerde ontpitte
  • 12 blaadjes witte gelatine
  • 200 gram roomkaas
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 ½ dl slagroom
  • 1 eetlepel tafelsuiker fijne

Instructies

Bodem:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Klop 2 eieren, 50 gr suiker, de vanillesuiker, zout en 1 eetlepel warm water heel luchtig.
  • Zeef de bloem en de maïzena en spatel ze door het eimengsel.
  • Schenk het beslag in de grootste vorm, bak het in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin en laat het op een rooster afkoelen.

Abrikozengelei:

  • Breng 300 gr abrikozen met 1 1/2 dl water aan de kook en kook ze in 10 minuten zacht.
  • Pureer de abrikozen met het vocht en zeef ze.
  • Week 4 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water, knijp ze uit en los ze in de warme gezeefde vruchtenpuree op.
  • Laat het gelatinemengsel afkoelen tot het iets dik begint te worden.
  • Doe het over in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit het in een spiraal op de bodem van de kleinste springvorm.
  • Laat het in de koelkast 1 uur opstijven.

Roomkaasmengsel:

  • Week 8 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water.
  • Splits 2 eieren en roer de dooiers en de roomkaas tot een crème.
  • Verwarm het citroensap en los de uitgeknepen gelatine hierin op.
  • Roer het gelatinemengsel door het roomkaasmengsel.
  • Klop de slagroom stijf en klop de eiwitten met de suiker stijf.
  • Schep eerst de slagroom en daarna het eiwit door het roomkaasmengsel.
  • Snijd 200 gr abrikozen in kleine stukjes en meng ze door het roomkaasmengsel.
  • Schep het mengsel op de abrikozengelei in de vorm en laat het in de koelkast 2 uur opstijven.

Afwerken:

  • Snijd de deegbodem bij tot een doorsnee van 22 cm en leg hem op het roomkaasmengsel.
  • Verwijder de rand van de vorm en stort de taart op een schaal.
  • Bestrooi hem eventueel met tafelsuiker.

Broccolitaart 5

Broccolitaart 5

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g broccoli in kleine roosjes
  • zout
  • 5 plakjes bladerdeeg diepvries, ontdooid
  • boter om in te vetten
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 150 g salami in reepjes
  • 300 gram maïs blik / uitgelekt
  • 3 ei
  • 1 deciliter room culinair
  • peper
  • 125 g belegen kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225ºC.
  • Blancheer de broccoli 3 minuten in kokend water met zout.
  • Spoel in een vergiet koud af.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar.
  • Rol uit tot een ronde lap (Ø 32 cm).
  • Bekleed een ingevette springvorm (Ø24 cm) met het deeg.
  • Strooi het paneermeel over de bodem.
  • Schep de broccoli met de salami en de maïs door elkaar.
  • Klop de eieren met de room culinair en peper en zout naar smaak los.
  • Schep de kaas erdoor.
  • Schenk het over het broccolimengsel.
  • Bak de taart in ± 25 minuten lichtbruin en gaar.
  • Laat de taart ± 10 minuten rusten en snij hem dan in punten.