Torta di Zucca
Recept afdrukken
No ratings yet

Torta di Zucca

Wat zijn ze mooi: die knaloranje pompoenen in de schappen van de supermarkt (of hier in Italië je in bijna iedere tuin ziet groeien). Alsof het laatste stukje zomer met zon en al bewaard wordt in dit najaarsproduct. Iedereen kent de hartige recepten met pompoen, zoals de pompoensoep.
Maar wat denk je van een zoete taart op basis van pompoen?
Benieuwd? Hier is ons recept, zelf uitgeprobeerd met een reuze pompoen van 6 kilo, vers vanaf het veld van onze buren. Natuurlijk smaakt dit recept ook met een stuk pompoen uit de supermarkt.
Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Italië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 700 gram pompoen
  • 150 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 160 gram gemalen amandelkoekjes
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 50 gram gesmolten margarine
  • 3 eieren
  • 1 zakje gistpoeder
  • 3 eetlepel(s) poedersuiker

Instructies

  • Snij de pompoen in plakken en verwijder de dikke schil.
  • Laat de plakken pompoen 20 minuten in een oven van 200º gaar worden.
  • Na het afkoelen, de pompoen pureren.
  • Meng in een kom de pompoenpuree met de bloem, suiker, gemalen amandelkoekjes, gesmolten margarine, citroenrasp, de eidooiers en gist.
  • Klop het eiwit van de 3 eieren en spatel dit er voorzichtig doorheen.
  • Verdeel het mengsel in een ingevette springvorm (eventueel met bakpapier) en bak de pompoentaart 40 minuten in de oven (190º).
  • Controleer met een satéprikker of de taart van binnen gaar is.
  • Bestrooi na afkoeling de pompoentaart met poedersuiker.

Notities

pompoentaart

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeiencaketaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gr boter
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 150 gr bloem
  • fyllodeeg
  • boter
  • 2 bakje aardbeien
  • 1 zakje heldere taartgeleipoeder
  • 2 dl water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Klop een cakebeslag van de boter, de witte basterdsuiker, de eieren, de vanillesuiker, zout en de bloem.
  • Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in.
  • Neem uit een pak fyllodeeg (diepvries of Turks/Griekse winkel) 5 vellen, bestrijk elk vel met gesmolten boter en leg ze verspringend in de springvorm;
  • Vouw de overlappende randen naar binnen.
  • Schep het cakebeslag in de fyllovorm en strijk het glad.
  • Bak de cake midden in de oven in 60 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat hem in de vorm afkoelen en neem hem dan uit de vorm.
  • Was de aardbeien, halveer ze en schik ze dakpansgewijs in cirkels op de cake.
  • Maak een gelei van het taartgeleipoeder, het water en de limonadesiroop en lepel dit over de aardbeien.

Spekkoek
Recept afdrukken
No ratings yet

Spekkoek

Recept categorieën: Cake, Gebak, Koek
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram boter
  • 7 eiwitten
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 3 theel. gemalen anijs
  • 7 eierdooiers
  • 3 theel. nootmuskaat
  • 75 gram bloem
  • 3 theel. kruidnagelpoeder
  • 25 gram maizena
  • 4 theel. kardemonpoeder
  • 1 theel. zout
  • ½ theel. vanillemerg
  • 10 theel. kaneel
  • 50 gram boter.

Instructies

  • Vet een springvorm van 24 cm. doorsnee dun in met boter.
  • Verwarm de oven voor op 175º C.
  • Roer de boter met de suiker tot een lichte romige massa (ong. 10 min. met de mixer).
  • Klop de eierdooiers één voor één door de romige botermassa.
  • Zeef de bloem met de maizena en het zout en spatel deze door de botermassa.
  • Klop een stevige schuim van de eiwitten en spatel het luchtig door het deeg.
  • Doe een derde deel van het deeg over in een andere schaal.
  • Vermeng de specerijen en schep ze door de kleinste portie deeg.
  • Schep een dun laagje van het lichte deeg in de springvorm: zet de vorm op de onderste richel van de oven en laat het deeg in ong. 10 min. gaar worden.
  • Verhit de grill.
  • Neem de vorm uit de oven en bestrijk de cake dun met boter: schep er een dun laagje gekleurd deeg op.
  • Bak dit 3 tot 4 min. op 10 cm. afstand onder de grill.
  • Bestrijk de cake weer dun met boter en schep er een dunne laag licht deeg op; bak dit in 3 tot 4 min. gaar onder de grill.
  • Bak op deze manier tot al het beslag op is.
  • Laat de spekkoek in de vorm afkoelen; haal hem uit de vorm en laat hem op een rooster helemaal koud worden.