Lopende-Rijstevlaai
Recept afdrukken
No ratings yet

Lopende Rijstevlaai

Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout

Voor de rijst:

  • 100 gram paprijst dessertrijst
  • 1 liter melk
  • 130 gram suiker
  • 10 gram bloem
  • 3 eieren

Eventueel:

  • de zaadjes van een vanillestokje

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
  • Doe de melk in een pan en breng deze aan de kook.
  • Voeg het vanillestokje en de zaadjes toe.
  • Wanneer de melk kookt voeg je 90 gr suiker en de 100 gr rijst toe.
  • Zet het vuur klein en kook de rijst gaar in ca 1 uur.
  • Roer er om de 5 minuten eens door zodat je zeker bent dat je rijst niet aanbrandt.
  • Wanneer de rijst gaar is voeg je de bloem toe en blijf roeren terwijl je het geheel nog even laat door koken.
  • Schenk de rijst nu in een langwerpige schaal en dek de rijst af met plastic folie.
  • Laat de rijst nu volledig afkoelen.
  • Wanneer je rijst bijna afgekoeld is neem je de bol deeg en rolt deze uit tot een mooie ronde lap. Vet een vlaaivorm met losse bodem in en leg de lap deeg erin.
  • Druk de randen goed aan tegen de zijkant.
  • Rol met de deegroller het overtollige deeg langs de randen netjes weg.
  • Laat het deeg nog een 20 minuutjes rusten.
  • Ondertussen maak je de rijst af.
  • Splits 2 eieren en klop de eiwitten samen met 20 gr suiker stijf.
  • De eidooiers klop je totdat ze zeer luchtig zijn.
  • Neem een lepel van de rijst en meng dit onder de eidooiers.
  • Zorg dat het luchtig blijft en ga zo door tot je alle rijst eronder hebt gemengd.
  • Neem nu het eiwit erbij erbij en spatel dit lepel voor lepel onder de rijst.
  • Schenk de rijst nu in de vlaaivorm op de bodem en strijk het geheel glad.
  • Klop nu het laatste ei in zijn geheel met de resterende 20 gr suiker heel luchtig en schenk dit over de rijst.
  • Strijk het weer glad en bak nu vlaai in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes gaar. D
  • e vlaai moet mooi goudbruin zijn.
  • Na het bakken direct de vlaai ontvormen en op een taartrooster laten afkoelen.
  • Wanneer de vlaai is afgekoeld kun je hem eventueel afwerken met slagroom en geraspte chocolade.

Koud bakken Speculaas met chocoladeganache en rood fruit
Recept afdrukken
No ratings yet

Koud bakken Speculaas met chocoladeganache en rood fruit

Recept categorieën: Chocolade, Fruit, Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gram speculoos heel fijn gemalen
  • 200 gram gesmolten boter
  • 300 gram chocolade naar keuze
  • 300 ml slagroom niet geklopt
  • Doosje aardbeien
  • Een paar frambozen
  • poedersuiker

Instructies

  • Smelt de boter en voeg dit bij de fijn gemalen speculoos.
  • Roer goed door totdat alles met elkaar gemengd is.
  • Neem de vlaaibodem en vul deze met de koekjes.
  • Strijk mooi uit en vul met een theelepeltje de randen mooi op.
  • Zet de bodem in de koelkast.
  • Breng 200 ml slagroom aan de kook en hak de chocolade fijn.
  • Doe de chocolade in een kom en voeg de warme room toe.
  • Roer door totdat de chocolade gesmolten is.
  • Voeg nu de resterende 100 ml room toe, roer door en zet in de koelkast totdat de chocoladeganache helemaal koud is.
  • Klop de chocolade ganache op tot een romige maar stevige crème.
  • Vul de bodem hiermee en strijk glad.
  • Snij de aardbeien in stukjes en leg ze op de ganache.
  • In het midden leg je enkele frambozen.
  • Bestrooi met wat poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Harde wenerbodem met banaan en chocolade

Recept categorieën: Taart
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de bodem:
  • 250 gram bloem
  • 170 gram echte boter
  • 85 gram witte basterdsuiker
  • Snuifje zout
  • zakje vanillesuiker
  • Ingrediënten voor de chocolade laag:
  • 150 gram gesmolten chocolade
  • Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder custard
  • 1 eidooier
  • Ingrediënten voor de afwerking:
  • Stuk of 5 bananen
  • Halve liter slagroom
  • suiker naar wens
  • Zakje taartina volg de gebruiksaanwijzing op het zakje
  • Chocolade/koffieboontjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en laat deze alles goed kneden tot een bal deeg.
  • Heb je geen keukenmachine, dan kun je dit best even met de hand doen.
  • Beboter een vlaaivorm met losse bodem.
  • Rol het deeg uit tot een plak die net iets groter is als je bakvorm en leg de plak in de vorm.
  • Bak de bodem blind in een voorverwarmde oven van 160°C.
  • Baktijd ongeveer 60 minuten.
  • Tijdens de laatste 5 minuten kun je het bakpapier met de bakbonen verwijderen en de vorm nog even terug in de oven zetten zodat de bodem ook kleurt.
  • Maak de banketbakkersroom:
  • Neem het grootste gedeelte van de melk en breng dit aan de kook met de suiker.
  • De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Goed roeren zodat je een mooi papje krijgt.
  • Wanneer de melk kookt schenk je een gedeelte bij de eidooier en roert het geheel goed door. Schenk terug in de pan en breng alles nogmaals aan de kook.
  • Onmiddellijk in een lage grote schaal schenken en de pudding (niet de schaal) afdekken met plastic folie zodat er geen vel op komt.
  • Zet in de koelkast om af te koelen.
  • Wanneer de bodem uit de oven is en staat af te koelen smelt je de chocolade en verdeel je deze over de bodem met een paletmes.
  • Wanneer de chocolade terug hard is klop je de afgekoelde pudding even op met de mixer zodat je een smeuïge pudding krijgt. Verdeel over de bodem en zet koel weg.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf.
  • Leg een mooie laag slagroom bovenop de pudding.
  • Snijd de bananen in stukjes en verdeel over de taart.
  • Maak de taartina en verdeel over de bananen.
  • Spuit mooie rozetjes op de taart met de rest van de slagroom en werk af met een chocolade/koffieboontje.
  • Laat de vlaai nog oven opstijven in de koelkast.