Mediterrane bonenstoof met kool
Een geurige, stevige maaltijdsoep boordevol bonen, groenten en mediterrane kruiden. Perfect voor frisse herfstavonden.
Equipment
- Diepe vuurvaste pot met deksel
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
Instructies
- Week de bonen 24 uur in ruim water.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe de helft van de ui, 1/3 van de wortel, ½ eetlepel rozemarijn en 1 teentje knoflook samen met de bonen in een vuurvaste pot.
- Voeg zoveel water toe tot alles net onderstaat.
- Zet de pot met deksel in de oven en stoof de bonen in ongeveer 1 uur gaar.
- Giet de bonen af en vang het kookvocht op.
- Pureer de helft van de gare bonen.
- Vul het kookvocht aan met water tot 1 liter en voeg dit samen met de gepureerde en hele bonen terug in de pot.
- Pers het overgebleven teentje knoflook.
- Fruit de knoflook, rest van de ui en wortel in hete olijfolie.
- Voeg de rest van de rozemarijn, kool en tomaten toe en roer alles door de bonenmassa.
- Zet de pot opnieuw 1 uur in de oven om te laten sudderen.
- Breng op smaak met zout en peper.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met knapperige sesamcrackers of reepjes stevig boerenbrood.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals een Chianti of een robuuste rosé.
Voedingswaarden
Calories: 280 kcal | koolhydraten: 36 g | Protein: 12 g | Vet: 8 g | Zout: 1 g | Sugar: 7 g