Mousse al caramello

Mousse al caramello

Karamel mousse / recept voor karamel mousse (of bavarois). Als toetje, maar ook als taartvulling of vulling voor huisgemaakte bonbons. Zelf suiker karamelliseren, dus geen gebruik van kant & klare karamelsaus of karamel-fudge. Moeilijk? Nee, echt niet….!
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 3 dl melk
  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 7 eetlepel(s) suiker
  • 200 ml slagroom
  • snufje zout

Instructies

  • Week de blaadjes gelatine in een schaal met ruim koud water.
  • Breng in een steelpan de melk aan de kook.
  • Splits ondertussen de eieren in dooier en wit en klop de dooiers met 1 eetlepel suiker zo stijf als mogelijk.
  • Karamelliseer de overige suiker in een pan met dikke bodem.
  • Haal de pan kort van de warmtebron en voeg eerst onder voortdurend roeren de melk toe aan de gebrande suiker en voeg vervolgens het eigeel toe.
  • Zet de pan terug op de warmtebron.
  • Goed blijven roeren en gebruik desnoods een garde om er een egale massa van te maken.
  • Tip: liefhebbers kunnen nu een flinke scheut drank toevoegen, b.v. vanille- of koffielikeur, rum, grappa of brandy
  • Los nu de geweekte gelatine op in de warme pudding.
  • Zet de pan vervolgens in een bak met ijskoud water, zodat de pudding snel kan afkoelen.
    Mousse al caramello
  • Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf en klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
  • Spatel, zodra de pudding begint af te koelen, de slagroom en de eiwitten luchtig door de pudding en vul de door jou gekozen puddingvormen, glazen of schaaltjes met de karamelmousse.
  • Laat de mousse minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Haal de mousse een half uur voor gebruik uit de koelkast.

Notities / Tips / Wijnadvies

SERVEERTIPS:

• giet de karamelmousse eens in conservenblikjes – heel decoratief
• een toefje slagroom en cacaopoeder of chocoladerasp
• cacaopoeder en een lange vinger
• fijn versnipperde stukjes karamel-fudge
• versnipperde chocoladekoekjes
ook in gebruikte sardineblikjes ziet dit gerecht er fantastisch uit…..ook in gebruikte sardineblikjes ziet dit gerecht er fantastisch uit…..
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Nagerecht
Land van herkomst Italië