Muchli kari van Astrid Veltman

Visballetjescurry
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 gram witvisfilet schelvis of kabeljauw
  • eetlepel citroensap
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 50 gram kikkererwtenmeel besan
  • 4 verse groene chilipepers ontpit en fijngehakt
  • 1 middelgrote ui fijngehakte
  • 2 eetlepels broodkruim
  • plantaardige olie of ghee om te bakken

Voor de saus:

  • 100 gram ghee
  • 1 grote ui gesnipperde
  • 2 teentjes knoflook gesnipperde
  • 7 cm pijpkaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels komijn gemalen
  • 2 theelepels koriander gemalen
  • theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 150 gram tomatenpuree
  • 6 dl kippenbouillon
  • eetlepel citroen
  • 50 gram gedroogde kokos
  • 10 kardemompeulen zaad er van
  • 2 theelepels fenegriekzead
  • verse korianderblaadjes ter garnering

Instructies

  • Leg de filets in een ovenvaste schaal en bedruppel ze met citroensap.
  • Dek af met folie, zet de schaal in een braadslee en giet er tot halverwege de schaal
  • water bij.
  • Pocheer 15 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven tot de vis gaar is.
  • Neem de schaal uit de braadslee en laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Zeef het erwtenmeel en voeg al kloppende toe tot een glad en soepel beslag. (Het meel vormt in dit stadium gemakkelijk harde klonten; wrijf ze met de rug van eenlepel door de zeef).
  • Pluk de vis uiteen, verwijder vel en graatjes en voeg de vis aan de kom toe met chilipepers, ui en broodkruim.
  • Meng tot een stijve pasta en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de balletjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Schep ze eruit met een schuimspaan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd de
  • visballetjes warm in een warme oven.
  • Saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook in 4-5 minuten goudgeel op een matig vuur.
  • Voeg kaneel, laurier, komijn, koriander, kurkuma en chilipoeder toe en roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, draai het vuur hoger en breng al roerende aan de kook; voeg langzaam kippenbouillon en citroensap toe.
  • Strooi er 1 theelepel zout en de kokos over en laat de saus nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemom- en fenegriekzaden in een vijzel. Roer ze door de saus, temper het vuur en voeg de visballetjes toe. Laat nog 5 minuten zachtjes doorwarmen.
  • Doe alles over in een schaal, garneer met toefjes koriander en dien op.

Notities / Tips / Wijnadvies

Saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en
knoflook in 4-5 minuten goudgeel op een matig vuur. Voeg kaneel, laurier,
komijn, koriander, kurkuma en chilipoeder toe en roerbak nog 2 minuten.
Roer de tomatenpuree erdoor, draai het vuur hoger en breng al roerende aan
de kook; voeg langzaam
kippenbouillon en citroensap toe. Strooi er 1 theelepel zout en de kokos over
en laat de saus nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
Maal de kardemom- en fenegriekzaden in een vijzel. Roer ze door de saus,
temper het vuur en voeg de visballetjes toe. Laat nog 5 minuten zachtjes
doorwarmen. Doe alles over in een schaal, garneer met toefjes koriander en
dien op.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Curry’s / Vis
Land van herkomst India