Oostenrijkse snijbietballetjes met oud brood

Oostenrijkse snijbietballetjes met oud brood

Deze smaakvolle snijbietballetjes met oud brood zijn een Oostenrijkse klassieker. Heerlijk in bouillon of met een frisse salade.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • bakpan
  • Blender of hakmolen
  • grote kom
  • kookpan
  • maatbeker
  • Stevige lepel
  • vork
  • Weegschaal

Ingrediënten

  • 1-2 el meel
  • 1 scheutje Worcestersauce
  • 2 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 3 oude broodjes
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 750 g snijbiet met of zonder stelen
  • nootmuskaat
  • ongeveer 1/8 l melk
  • paneermeel of broodkruimels
  • peper
  • zout
  • 1 ui fijngesnipperd

Instructies

  • Snijd de broodjes in dobbelsteentjes en doe ze in een grote kom.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe en meng goed; het brood moet weken, maar niet papperig worden.
  • Blancheer de snijbiet en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
  • Hak de snijbiet zeer fijn.
  • Fruit de ui glazig in olijfolie en voeg de knoflook toe.
  • Meng het brood met het uimengsel, de snijbiet en de eieren.
  • Kruid met zout, peper, nootmuskaat en Worcestersauce.
  • Voeg meel toe en meng tot een stevig deeg.
  • Laat het deeg even rusten.
  • Maak een proefballetje; voeg indien nodig extra meel of paneermeel toe voor de juiste stevigheid.
  • Breng een brede pan met gezouten water bijna aan de kook.
  • Kook de balletjes 10 tot 15 minuten in het hete, niet kokende water.
  • Kook meerdere balletjes tegelijk, zolang ze naast elkaar in de pan passen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de balletjes in een goede bouillon (“zu Wasser”) of met een groene salade (“zu Lande”).
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Grüner Veltliner past uitstekend bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 290 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 10 g | Vet: 13 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 4 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Bijgerecht / Brood / Groenten / Ovenschotel / Vleesvervangers
Land van herkomst Oostenrijk
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch