Oosterse biefreepjes uit de wok
Equipment
Ingrediënten
- 400 g biefstuk
- versgemalen peper
- 1 eetlepel maïzena of bloem
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 eetlepels droge sherry
- 1 theelepel sesamolie of oosterse
- roerbakolie
- 200 g sperziebonen
- zout
- 200 g oesterzwammen
- 4 lente/bosuitjes
- 2 eetlepels roerbakolie of zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gehakte gembersnippers
- 1½ dl kippenbouillon
Instructies
- Snijd de biefstuk in smalle reepjes van ca. 4 cm lang.
- Bestrooi ze met peper en maïzena of bloem.
- Roer de ketjap, sherry en sesamolie of roerbakolie door elkaar en schep het vlees erdoor.
- Maak de sperziebonen schoon, kook ze 4 minuten in water met zout, giet ze af en spoel er koud water over.
- Borstel de oesterzwammen en snijd ze in reepjes.
- Verdeel de lente/bosuitjes met loof in ringetjes.
- Houd wat van het loof apart voor de garnering.
- Verhit 1 eetlepel olie in een wok of hapjespan en bak hierin de oesterzwammen, lente/bosuitjes en geperste teentjes knoflook 1 minuut.
- Voeg sperziebonen en gembersnippers toe en bak ze 1 minuut mee.
- Schenk de kippenbouillon erbij en verwarm nog even.
- Schep alles uit de pan en houd het even warm.
- Maak de pan droog en verhit 1 eetlepel olie.
- Roerbak hierin de biefstukreepjes 1-1½ minuut.
- Schep het paddestoelenmengsel erbij.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Serveer het gerecht bestrooid met uitjesloof met pandanrijst of basmatirijst.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatietip:
- In plaats van sperziebonen is paksoi of kousenband ook heel lekker.
- Voeg eens 2 eetlepels gehakte ongezouten cashewnoten of pistachenoten toe.
Wijnadvies:
Te serveren met een eenvoudige rode Bordeaux of Bordeaux Supérieur.Eventueel een rode Bergerac of een Italiaanse Cabernet Sauvignon (16-18ºC).